ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ – ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ – Παρασκευή 12 Γενάρη απεργιακή συγκέντρωση στις 12.00 στα Προπύλαια ενάντια στα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ – ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Καλούμε την Παρασκευή 12 Γενάρη σε απεργιακή συγκέντρωση στις 12.00 στα Προπύλαια ενάντια στα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης. Γι αυτό το λόγο κηρύττουμε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου ή τις 3 πρώτες του απογευματινού – ολοήμερου.
Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των μνημονίων καταθέτει τη βδομάδα αυτή νομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα από την τρίτη αξιολόγηση ενώ, απ’ ό,τι φαίνεται, η ψήφισή τους θα γίνει με διαδικασίες – εξπρές στις αρχές της επόμενης. Ανάμεσά τους και το χτύπημα του δικαιώματος κήρυξης απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το Συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Παιδεία. Παρά τις παραπλανητικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, προβλέπει αποχαρακτηρισμό της ώρας της σίτισης ως διδακτικής (και για τον υπεύθυνο του ολοήμερου), υποχρεωτικό 30ωρο, νέες συγχωνεύσεις σχολείων, προώθηση της αξιολόγησης.
Ο αποχαρακτηρισμός της ώρας της σίτισης ως διδακτικής ισοδυναμεί με έμμεση αύξηση του διδακτικού ωραρίου στο δημοτικό σχολείο. Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν είναι χιλιάδες. Ενδεικτικά, μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τα τμήματα ολοήμερου που λειτουργούν την ώρα της σίτισης σήμερα είναι 2539. Αντιστοιχούν σε 12.695 ώρες σίτισης την εβδομάδα. Το σύνολο αυτών των ωρών, αν διαιρεθεί με το 24 που είναι το διδακτικό ωράριο ενός αναπληρωτή, αντιστοιχεί σε 529 θέσεις εργασίας.
Αν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσουμε και την απώλεια θέσεων εργασίας λόγων των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι μερικές ακόμα χιλιάδες αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα μείνουν άνεργοι την επόμενη σχολική χρονιά. Να σημειώσουμε εδώ, ότι λίγους μήνες πριν, η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος, θεσμοθέτησε την προσμέτρηση της ώρας της σίτισης ως διδακτικής όχι μόνο στον υπεύθυνο του ολοήμερου αλλά σε όλους τους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται σε αυτήν.
Η επιβολή του υποχρεωτικού 30ωρου και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση συνδέεται αναπόφευκτα με την κατάργηση της αντίστοιχης διατύπωσης του ν.1566/85 που αναφέρει ότι ο εκπαιδευτικός «… παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα …». Το υποχρεωτικό 30ωρο, πέραν του ότι θα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την αύξηση και του διδακτικού ωραρίου αλλά και τη διαμόρφωση κατάλληλου, αυταρχικότερου εργασιακού περιβάλλοντος για την προώθηση της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης, ενδέχεται να περιλαμβάνει και την αναπλήρωση ωρών των απόντων εκπαιδευτικών.
Αυτά αποτελούν τα πρώτα μέτρα μέχρι την επιβολή όλων των οδηγιών του ΟΟΣΑ μέχρι τον Απρίλιο του 2018. Επιπλέον:
• Η λαϊκή περιουσία, κινδυνεύει να χαθεί, καθ’ υπαγόρευση του 3ου μνημονίου με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την άρση κάθε προστατευτικού μέτρου ακόμη και για την πρώτη κατοικία, αφήνοντας στο δρόμο τις οικογένειες αυτές και διαγράφοντας τους κόπους και τις θυσίες μιας ζωής. Η ψήφιση από την κυβέρνηση της τροπολογίας για θέσπιση ως αδικήματος της ακύρωσης από μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών της αρπαγής λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, είτε στα ειρηνοδικεία, είτε με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, επιδιώκει να καταστείλει κάθε αντίσταση, να εκφοβίσει το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και να υπηρετήσει με τον πιο αυταρχικό τρόπο τον στόχο της αρπαγής της λαϊκής περιουσίας.
• Εφαρμόζονται ήδη οι νέες μειώσεις συντάξεων με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει επανυπολογισμό και μείωση των συντάξεων, ακόμα και των χαμηλοσυνταξιούχων, έως και 18%.
• Προβλέπεται η περικοπή οικογενειακών επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους, ηλεκτρονική αξιολόγηση στο δημόσιο, επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Και όλα αυτά, στο όνομα δήθεν της εξόδου από τα μνημόνια το καλοκαίρι, όταν ξέρουμε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει για δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το 2023 επιτροπεία μέχρι το 2060!
Απέναντι στην αντιλαϊκή/αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ, θεωρούμε ότι πρέπει να οργανώσουμε το κίνημα και τους αγώνες, με όρους ανατροπής των νέων και παλιών μνημονιακών μέτρων και όχι απλώς με όρους διαμαρτυρίας. Σε αυτή τη βάση:
• Καλούμε σε συγκέντρωση με άλλα σωματεία και φορείς στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, Κυρ. Λουκάρεως 14 την Τετάρτη 10/1, στις 3.00, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου για τους πλειστηριασμούς
• Θεωρούμε απαραίτητη την κήρυξη απεργίας πριν την ψήφιση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και την οργάνωση κύκλου ΓΣ για την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα. Να δοθεί παντού στα σωματεία η μάχη για να υπάρξουν αποφάσεις και να προκηρυχτεί απεργία την Παρασκευή 12 Γενάρη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καλούμε, έστω και τώρα, τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν γενική πανεργατική απεργία.
• Από κοινού με άλλα εκπαιδευτικά, εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες Κηρύττουμε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου ή τις 3 πρώτες του απογευματινού – ολοήμερου και καλούμε σε απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή 12 Γενάρη στις 12.00 στα Προπύλαια.
• Κηρύσσουμε επιπλέον τρίωρη στάση εργασίας στην ήδη προκηρυγμένη από την ΑΔΕΔΥ τρίωρη στάση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου – μετατρέποντάς την σε 24ωρη απεργία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συνεχή αγωνιστική επαγρύπνηση. Είναι αυτονόητο, ότι το παραπάνω αγωνιστικό πρόγραμμα θα αναπροσαρμοστεί άμεσα εάν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...