Όχι στη μετεγκατάσταση του 9ου Γυμνασίου Αθηνών

 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας» στηρίζει τον αγώνα των γονέων και των μαθητών  του 9ου Γυμνασίου Αθηνών και των δημοτικών σχολείων των Άνω Πετραλώνων για τη μη μετεγκατάστση του γυμνασίου στο κτίριο της οδού Ασωμάτων. Θεωρούμε ότι επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το συνολικό πρόβλημα της εκπαίδευσης των παιδιών μας στην περιοχή, αφού τα Άνω Πετράλωνα και το Θησείο θα μείνουν χωρίς γυμνάσιο, με αποτέλεσμα να μετακινούνται μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Σε μια περιοχή με τέσσερα δημοτικά σχολεία (72,73,76 και 77) η ύπαρξη γυμνασίου είναι τουλάχιστον επιβεβλημένη.

Όλοι θυμόμαστε ότι το 2011 και το 2013 υπήρξε ένα μεγάλο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων στο όνομα της «εξοικονόμησης δαπανών». Θύμα αυτής της πολιτικής ήταν και τα γυμνάσια των Άνω Πετραλώνων, αφού  συγχωνεύθηκαν το 9ο Γυμνάσιο με το 34ο. Την περίοδο που δίναμε τη μάχη ενάντια στις συγχωνεύσεις γνωρίζαμε και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της επιλογής. Μια από αυτές ζούμε και τώρα με την πρόταση για μετεγκετάσταση του 9ου Γυμνασίου.

Ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε απόλυτη ανάγκη και δικαίωμα των μαθητών να υπάρχουν σε κάθε γειτονιά σχολεία για όλες τις βαθμίδες (νηπιαγωγείο-δημοτικό-γυμνάσιο-Λύκειο). Σχολεία που θα πληρούν τις προδιαγραφές για την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών και μορφωτικών αναγκών των παιδιών, σχολεία που δεν θα τα στοιβάζουν σε πολυπληθή τμήματα. Ως εκ τούτου προτείνουμε τη λειτουργία νέου γυμνασίου στο κτίριο που ανεγείρεται που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών της περιοχής.

Ταυτόχρονα, είναι γνωστή η θέση του εκπαιδευτικού κινήματος για αποκλειστικά δημόσια σχολεία σε όλες τις λειτουργίες τους. Το γεγονός ότι το κτίριο της οδού Ασωμάτων χτίζεται ως ΣΔΙΤ προκαλεί ερωτήματα και ανησυχίες για τον τρόπο χρήσης του νέου κτιρίου, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει στην περίπτωση που το Δημόσιο δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στον ιδιώτη που το χτίζει και ο τρόπος παρέμβασης των ιδιωτών  στη λειτουργία του σχολείου.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι η περιοχή της 3ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων χρειάζεται καινούρια σχολεία.  Χρειάζεται νέα δημοτικά σχολεία, με την ανέγερση του 49ου και του 149ου δημοτικών σχολείων να παραμένουν ακόμα στις καλένδες, με το κτιριακό πρόβλημα του 77ου και του 73ου δημοτικών σχολείων να είναι ιδιαίτερα οξυμένο για τους γνωστούς λόγους.

Με βάση τα παραπάνω συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που οργανώνεται τη Δευτέρα 18/4 στο χώρο του 9ου Γυμνασίου, στηρίζουμε τον αγώνα για τη μη μετεγκετάστασή  του, συντονίζουμε από κοινού τις δράσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η πρόεδρος                                                                                  Η Γεν. γραμματέας

Αιμιλία  Τσαγκαράτου                                                              Αδριανή Προκόπη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...