ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας» καταδικάζει κάθε ενέργεια που στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα στην εκπαίδευση ΟΛΩΝ των παιδιών.

Ο Σύλλογός μας πάγια έχει στις βασικές του προτεραιότητες την αντιρατσιστική κι αντιφασιστική δράση. Την περσινή καθώς και την τρέχουσα σχολική χρονιά έθεσε και θέτει ως προτεραιότητα τα παιδιά πρόσφυγες/μετανάστες. Με τις δράσεις μας υποστηρίξαμε κι υποστηρίζουμε έμπρακτα τα δικαιώματα των 60.000 ανθρώπων  που κατάφεραν να σωθούν  από  τον  πόλεμο, τον πνιγμό, τη φτώχεια, τις πολιτικές και κοινωνικές διώξεις κι ακόμη παραμένουν σε συνθήκες αθλιότητας. Πολλοί από αυτούς είναι αποκομμένοι από κατοικημένες περιοχές, με περιστολή των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Στις δράσεις αυτές συναντηθήκαμε με γονείς κι εκπαιδευτικούς που γύρισαν την πλάτη στις μικροπρεπείς, φοβικές κι επικίνδυνες φωνές του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του απομονωτισμού.

Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Η γκετοποίηση οδηγεί στον αποκλεισμό, στον χωρικό διαχωρισμό, στην αορατότητα, επιτείνει την ξενοφοβία, γίνεται εμπόδιο για τη μόρφωση, την ένταξη  και την κοινωνικοποίησή τους.

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από κοινού με την ΕΕ αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της και να φυλακίσει τους κατατρεγμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι να τους ξαναστείλει πίσω, εμείς οι εκπαιδευτικοί απαιτούμε ελεύθερη διέλευση των προσφύγων ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και ταυτόχρονα στη χώρα μας να έχουν ίσα δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία, στην σίτιση και στη στέγαση, παροχή ασύλου και ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς. Γιατί η προσφυγιά και η μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες  χώρες της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της ασφυξίας που προκάλεσαν στον Τρίτο κόσμο οι πολιτικές του ΔΝΤ, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία και τη διευκόλυνση από την κυβέρνηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όλο αυτό το διάστημα άφησε χώρο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιδράσεις. Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση ενισχύει το ρατσισμό, την απομόνωση και τον αποκλεισμό. Προβλέπεται ότι:

  • Τα προσφυγόπουλα ηλικίας 4-6 θα φοιτήσουν σε παραρτήματα νηπιαγωγείων που θα ιδρυθούν και θα λειτουργήσουν αποκλειστικά μόνο μέσα στα κέντρα «φιλοξενίας».
  • τα προσφυγόπουλα από 6 και πάνω θα παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα κέντρα «φιλοξενίας» εκτός λειτουργίας σχολείου και συγκεκριμένα από τις 2 έως τις 6. Αν η μεταφορά των μαθητών στα γειτονικά σχολεία καθίσταται δύσκολη, τότε θα ιδρυθούν «σχολικές τάξεις» μέσα στα καμπς. Σημειώνουμε εδώ ότι τα περισσότερα καμπς της ηπειρωτικής Ελλάδας βρίσκονται πολύ μακριά από πόλεις και είναι απομονωμένα.

 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

  

Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά, που ζουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών.

Άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα  με κρατική μέριμνα κι ευθύνη:

  1. Απαιτούμε τα παιδιά των προσφύγων να εγγραφούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα διαδικαστικό και γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στον τόπο μας να έχουν ελεύθερη κι απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Εγγραφή των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς με ευθύνη του κράτους.
  2. Δεν αποδεχόμαστε να παραμείνουν τα παιδιά κλεισμένα και αποκλεισμένα στα στρατόπεδα «φιλοξενίας» και να δημιουργηθούν σχολικές υποδομές εκεί. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στον αποκλεισμό των προσφύγων από την κοινωνική ζωή. Διεκδικούμε για τα ίδια τα παιδιά και για τις οικογένειές τους να ενταχθούν μέσα στην κοινωνία.
  3. Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας την ίδρυση τμημάτων υποδοχής σε όλα τα σχολεία, τη στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς και τη λειτουργία όλων των υποστηρικτικών δομών για όλα τα παιδιά. Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες.
  4. Απαιτούμε δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους/ες τους μαθητές/τριες
  5. Διεκδικούμε να υπάρξει ισομερής κατανομή των προσφυγόπουλων σε όλα τα σχολεία.
  6. Διεκδικούμε από την περιφέρεια να μισθώσει λεωφορεία για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
  7. Η εκπαίδευση των μεταναστών/προσφύγων πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ που απομυζούν τα κοινοτικά κονδύλια.
  8. Μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών.

 

Με βάση αυτό το πλαίσιο αιτημάτων, απαιτούμε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στα παιδιά και τις οικογένειές τους, κεντρική μέριμνα και ευθύνη για την εκπαίδευση των ασυνόδευτων παιδιών καθώς και τα συνολικότερα αιτήματα μετακίνησης, ελευθεριών, δικαιωμάτων, ελευθερης διέλευσης και πρόσβασης στους τόπους που επιθυμούν, νομιμοποίησης, ασύλου.

 

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας ντόπιων, προσφύγων, μεταναστών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...