«Ένα βιβλίο, ένα μολύβι, ένα παιδί κι ένας δάσκαλος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Ανακοίνωση για την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τα παιδιά των προσφύγων να ενταχθούν στα σχολεία μας παρακολουθώντας απογευματινά μαθήματα 2-6 μ.μ. Από το σύλλογό μας επιλέχτηκαν 4 σχολεία (87ο Αθηνών, 81ο Αθηνών, 72ο Αθηνών, 2ο Ταύρου).

Η θέση του συλλόγου μας για το συγκεκριμένο θέμα, όπως αυτή διαμορφώθηκε και στην τακτική Γενική Συνέλευση του Ιουνίου, αλλά και στην ανακοίνωση του ΔΣ με θέμα «Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά» (26/9/2016), συμπυκνώνεται στο εξής:    «Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Η γκετοποίηση οδηγεί στον αποκλεισμό, στον χωρικό διαχωρισμό, στην αορατότητα, επιτείνει την ξενοφοβία, γίνεται εμπόδιο για τη μόρφωση, την ένταξη  και την κοινωνικοποίησή τους…. Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά, που ζουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. »

Παρά τις αντιρρήσεις μας για τον τρόπο ένταξης που επιλέχθηκε από το υπουργείο, καλούμαστε  ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ, μαθητές-εκπαιδευτικοί-γονείς, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να υποδεχτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά του πολέμου. Τι καλύτερο μάθημα για τους μαθητές μας αυτή η συνύπαρξη, έστω και για αυτές τις ώρες;

Η συνύπαρξη με παιδιά που έχουν βγει νικητές και νικήτριες από έναν άνισο και απάνθρωπο αγώνα, παιδιά που έχουν επιβιώσει από συνθήκες αδιανόητες για τα παιδιά που μεγάλωσαν στην Ελλάδα, παρόλη την κρίση και τα δικά της μεγάλα προβλήματα, κρύβει ένα τεράστιο μάθημα ζωής για τα Ελληνόπουλα: το μάθημα της επιβίωσης, της αντοχής, της ελπίδας και εντέλει το μάθημα της ίδιας της ζωής.

«Ένα βιβλίο, ένα μολύβι, ένα παιδί κι ένας δάσκαλος μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Με αυτή τη φράση κατά νου ας κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για αυτά τα παιδιά.

Παράλληλα δεν ξεχνάμε και δε σταματάμε στιγμή να διεκδικούμε:

  • Όλα τα παιδιά των προσφύγων με οργανωμένο τρόπο να ενταχθούν στις τάξεις μας. Καμία εμπλοκή των ΜΚΟ.
  • Δωρεάν σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα παιδιά
  • Υποστηρικτικές δομές (τάξεις υποδοχής) άμεσα
  • Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού
  • Πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού

Οι δάσκαλοι θα γράψουν για άλλη μια φορά ιστορία! Όπως άλλωστε τα τελευταία χρόνια σε πολλά σχολεία του συλλόγου μας γίνεται ένταξη και υποδοχή παιδιών προσφύγων. Η εμπειρία από αυτά τα σχολεία είναι πλούσια και θα πρέπει να τη μοιραστούμε.

Ας απομονώσουμε τις ξενοφοβικές φωνές και ας φωνάξουμε δυνατά: οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι! Κι ας μη μας διαφεύγει ότι πολλοί Έλληνες υπήρξαμε πρόσφυγες.

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας ντόπιων, προσφύγων, μεταναστών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...