Δράσεις ενάντια στην ελαστική απασχόληση. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών με βάση της ανάγκες του δημόσιου σχολείου και των μαθητών του

Ύστερα από συνεχείς δηλώσεις των πολιτικών ηγεσιών του ΥΠ.Π.Ε.Θ. από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπ/κών και με βάση τη νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα αυτό, αποκαλύφθηκε σε όλο το μεγαλείο του το ψέμα των εξαγγελιών για τον προγραμματισμό των 20.000 διορισμών στην εκπαίδευση. Ακριβώς γι’ αυτό γίνεται πλέον κατανοητό στον καθένα ότι όχι μόνο δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην αδιοριστία χωρίς σκληρό πανεκπαιδευτικό αγώνα αλλά και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών και της ίδιας της δουλειάς τους θα είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συζήτηση για τον αριθμό των μόνιμων διορισμών έχει αντικατασταθεί από την συζήτηση για την εξεύρεση του κατάλληλου τρόπου διορισμού. Εκτιμούμε με βάση και τις εξελίξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ότι πίσω από τη συζήτηση για την αναζήτηση ενός «αντικειμενικού» τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών, κρύβεται η πρόθεση αφανισμού της προϋπηρεσίας χιλιάδων εκπαιδευτικών, που εδώ και μια δεκαετία δουλεύουν στο δημόσιο σχολείο, καθώς και και η πιθανή τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας τους αλλά και του πίνακα προσλήψεων.
Θεωρούμε ότι η συζήτηση για την ελαστική απασχόληση δεν αφορά μόνο τους αναπληρωτές συναδέλφους. Η συνέχιση της αδιοριστίας και η διαιώνιση των ελαστικών σχέσεων εργασίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μόνιμων εκπαιδευτικών και στην αντιδραστική αναδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, των κουπονιών και της «αυτονομίας».
Σ’ αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε την προβολή και υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών συναδέλφων μας.
Ο Σύλλογος μας συμμετέχει και στηρίζει τις δράσεις των συναδέλφων μας αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενάντια στην ελαστική απασχόληση, την αδιοριστία και τη μόνιμη εργασιακή περιπλάνηση από σχολείο σε σχολείο και από περιοχή σε περιοχή. Συμμετέχουμε στο κάλεσμα σε σύσκεψη το Σάββατο 1/4 για την οργάνωση κινητοποίησης στο Υπουργείο Εργασίας στις 5/4 για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους!
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις στη Βουλή, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Εργασίας και συσκέψεις αναπληρωτών στις 31/3 και την 1/4. Οι νέες κινητοποιήσεις που σχεδιάζονται είναι:
• Στο Υπουργείο Παιδείας την Τρίτη 4/4 στη 1 μ.μ. (με στάση εργασίας)
• Στα Προπύλαια την Τετάρτη 5/4 στη 1μ.μ ( με στάση εργασίας)
Και για τις 2 ημέρες η ΔΟΕ έχει προκηρύξει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (για τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του απογευματινού – ολοήμερου) και ο σύλλογός μας έχει προκηρύξει επιπλέον δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας από τις 4 έως τις 6 για τους συναδέλφους στις ΔΥΕΠ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...