Για την έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. « Ο Παρθενώνας» καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της υπουργού πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να ανακαλέσει την άδεια χρήσης του κτιρίου που χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, επειδή πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο «Δικαιοσύνη στο Έγκλημα της Πύλου» στις 18 Ιουλίου 2023.

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023 στις 3 το μεσημέρι η Υπουργός Πολιτισμού εξέδωσε Απόφαση με θέμα «Ανάκληση παραχώρησης χρήσης ακινήτου επί της οδού Ερμού 134 – 136, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού, στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων» και ανακοίνωσε ότι ως τις 9 Οκτωβρίου 2023 οφείλει να εκκενώσει το κτίριο που επί 41 χρόνια, στεγάζει τις δράσεις του ΣEA και ουδέποτε αμφισβητήθηκε από καμία κυβέρνηση ως τις 11/8/2023.

Τασσόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Διοικητικού του Συμβουλίου και του προεδρείου του, που δέχονται απαράδεκτη κι ενορχηστρωμένη επίθεση από κυβέρνηση και ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, ύστερα από δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, υπογραφόμενο από τον κ. Γ. Παπαχρήστο, και αφού ο ΣΕΑ κλήθηκε από την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, να απαντήσει «εντός 2 ημερών» γιατί παραχώρησαν τον κήπο του κτηρίου του Σ. Ε. Α. για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στις 18 Ιουλίου 2023 με θέμα το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες πνίγηκαν, την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023 η υπουργός πολιτισμού προχώρησε στην ανάκληση της παραχώρησης του κτηρίου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη εκδήλωση που ήταν η αφορμή της ανάκλησης, οργανώθηκε από έξι συλλογικότητες – το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18 Άνω, την κατάληψη στέγης προσφύγων Νοταρά, τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την ποδοσφαιρική ομάδα Αστέρας Εξαρχείων και την συλλογικότητα «Αντισώματα» – και υποστηρίχθηκε από διασώστες, δικηγόρους, καλλιτέχνες, που πήραν τον λόγο και από εκατοντάδες κόσμου που παρευρέθηκαν.

Η τραγωδία της Πύλου, το πιο πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων στη Μεσόγειο, όπως το έχουν χαρακτηρίσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχει προκαλέσει σάλο διεθνώς, μαζί και στους κόλπους της Ε.Ε. και των θεσμών της και ζητείται επίμονα η πλήρης διερεύνηση του ρόλου και των ευθυνών των αρμοδίων ελληνικών κρατικών αρχών.

Η εκδήλωση στον κήπο του ΣΕΑ προφανώς ενόχλησε πολλούς και προπαντός όσους θέλουν να πέσει σκοτάδι στην υπόθεση.

Ο ΣΕΑ έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού: α) για την δράση του σε ό,τι αφορά την προάσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας ενάντια στις προωθούμενες πολιτικές εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης τους και β) για τον σημαντικό και δραστήριο ρόλο του στον χώρο του πολιτισμού, αλλά και σε καίρια ζητήματα της κοινωνικής ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει παραχωρηθεί ο χώρος του κήπου του κτηρίου που στεγάζεται ο ΣΕΑ σε πολλές συλλογικότητες και φορείς και έχουν πραγματοποιηθεί σ’ αυτόν εκατοντάδες εκδηλώσεις με πλούσιο κοινωνικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, παραχωρήθηκε ο χώρος για την συγκεκριμένη εκδήλωση, με στόχο να αποδοθεί Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου, ώστε:

• να μη γίνει συνήθεια η απώλεια 650 ψυχών,
  • να εκφραστεί το συλλογικό μας πένθος για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας,
  • ν’ αντισταθούμε στο ρατσισμό απέναντι στους πρόσφυγες και όλους τους κατατρεγμένους.

Αυτό ακριβώς το πνεύμα ήταν που έφερε εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών σε αυτή την ιστορική εκδήλωση, γεγονός το οποίο φαίνεται πως ενόχλησε την κα υπουργό Πολιτισμού ύστερα και από συγκεκριμένο δημοσίευμα στον τύπο.

Είναι σαφές ότι τα «επιχειρήματα» που επικαλείται η Υπουργός στην απόφασή της είναι απολύτως προσχηματικά, καθώς κατ’ ουσίαν επιχειρεί να επιβάλει λογοκρισία στο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υποδεικνύοντάς του ποιες δράσεις είναι «συμβατές» με την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης και ποιες όχι. Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναγράφεται στην Υπουργική Απόφαση, οι δράσεις ενός σωματείου επιστημόνων οφείλουν να έχουν την έγκριση της κυβέρνησης για να πραγματοποιηθούν. Αυτό είναι μια πράξη που καταφέρεται ευθέως ενάντια στην ελευθερία έκφρασης και λόγου, την ελευθερία του συνδικαλισμού και οφείλει να προβληματίσει κάθε δημοκράτη πολίτη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού επιδεικνύει ιδιαίτερο αυταρχισμό με σκοπό να πλήξει την δράση του σωματείου και των Ελλήνων αρχαιολόγων υπέρ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, την αποκάλυψη της κατάπτυστης Συμφωνίας για τη Συλλογή Στερν, την θαρραλέα στάση του Συλλόγου στο θέμα της Μυκόνου που υπήρξε καθοριστική για το κίνημα που τώρα αναπτύσσεται για ελεύθερες παραλίες. Επιδεικνύει αυταρχισμό απέναντι στον αταλάντευτο αγώνα ενάντια στην έμμεση ιδιοποίηση των πέντε μεγάλων Μουσείων με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ με διορισμένες από την Υπουργό διοικήσεις, την εν γένει στάση συμπαράστασης στους αγώνες των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, για την κοινωνική δράση του Συλλόγου και το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης για το ναυάγιο της Πύλου.

Άραγε, έχουν ήδη αποφασίσει την παραχώρηση του κτηρίου σε άλλον, «ημέτερο», χρήστη;

Εμείς ως εκπαιδευτικοί οι οποίοι δίνουμε καθημερινά τη μάχη της κοινωνικής αλληλεγγύης και των ανθρωπιστικών αξιών μέσα στις σχολικές τάξεις,  στην κοινωνία και σε όλα τα επίπεδα, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του  στους αγώνες του ΣΕΑ, με κριτήριο τον άνθρωπο ως υπέρτατη αξία. Οι αγώνες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι και δικοί μας αγώνες.

Κάτω τα χέρια από τον ΣΕΑ! Να ανακληθεί η Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού για «έξωση» του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από την ιστορική του έδρα

Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει!