Δελτίο Τύπου συνέλευσης Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων εκπαιδευτικών

Το Σάββατο, 7/5 πραγματοποιήθηκε στο Μαράσλειο η προγραμματισμένη συνέλευση του Συντονιστικού Αναπληρωτών – Αδιόριστων εκπαιδευτικών με τη συμμετοχή μελών του συλλόγου αδιόριστων και του  συντονιστικού κέντρου αγώνα Θεσσαλονίκης, καθώς και συναδέλφων αναπληρωτών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Βασικός άξονας της συζήτησης υπήρξε η ολοένα και εντεινόμενη επίθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας απέναντι στο δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ο αιφνιδιασμός που επιχείρησε να πετύχει το υπουργείο, αποσύροντας την ίδια μέρα την τροπολογία για το σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών και περνώντας αμέσως μετά  με υπουργική απόφαση την κατάργηση των δημοτικών σχολείων ΕΑΕΠ και την αντικατάστασή τους από τον ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου, δεν μας βρήκε απροετοίμαστους. Οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και οι άνεργοι συνάδελφοί μας έχουμε από καιρό αναπτύξει γρήγορα αντανακλαστικά. Δεν μας παραμυθιάζουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια του εκάστοτε υπουργού, κατανοούμε άμεσα ότι για άλλη μία φορά στήνεται μία καμπάνια που έχει ξεκάθαρο στόχο να καλύψει την υποχρηματοδότηση, τις περικοπές και τις καταργήσεις πίσω από παιδαγωγικά κατασκευάσματα περί «απογυμνασιοποίησης», «διάχυσης» όλων των διδακτικών αντικειμένων σε όλα τα σχολεία, για όλους τους μαθητές.
Κοινός τόπος κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ήταν ότι όλες οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος σχετικά με τα τμήματα ένταξης, τα νηπιαγωγεία, τον ενιαίο τύπο ολοήμερου δημοτικού σχολείου, τη συμπλήρωση ωραρίου από τη μία εκπαιδευτική βαθμίδα στην άλλη σε συνδυασμό με τον καταιγισμό προτάσεων του προέδρου της επιτροπής κοινωνικού και εθνικού διαλόγου κ. Λιάκου, αλλά και με τις δηλώσεις του υπουργού περί εθελοντισμού, πλεονασμάτων σε διδακτικές ώρες και προσωπικό, περιορισμό ειδικοτήτων και  επιπλέον αναθέσεις μαθημάτων βασισμένες σε προσωπικά βιώματα και σχολικές ενθυμήσεις (!),  έχουν έναν και μοναδικό στόχο: να εξυπηρετήσουν το σχέδιο του υπουργείου για περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών, για περαιτέρω ελαστικοποίηση του εργασιακού πλαισίου όσων τελικά θα εργαστούν,  για επιδείνωση των συνθηκών  εργασίας για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Το χτύπημα όμως  για το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους γονείς είναι τόσο δυνατό, που κάνει την στρατηγική μάρκετινγκ του υπουργείου να καταρρέει μπροστά στους αμείλικτους αριθμούς: 3.500 χιλιάδες κενά αυτή τη στιγμή μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 5.500-6.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί (7.000 σύμφωνα με τον πρόεδρο υπαλλήλων του υπουργείου παιδείας!) εξαιτίας της  μείωσης και της κατάργησης διδακτικών ωρών στον ενιαίο τύπο δημοτικού σχολείου, 800-1000 λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών στα νηπιαγωγεία. Και βέβαια κατάργηση ολοήμερου προγράμματος για τα σχολεία που δεν θα βρεθούν 15 μαθητές με δύο εργαζόμενους γονείς, μηδενικά κονδύλια ΕΣΠΑ, ανύπαρκτοι διορισμοί στη δημόσια εκπαίδευση.
Τα νούμερα όμως κάπου εδώ τελειώνουν όπως και τα ψέματα του υπουργείου παιδείας. Ο στόχος τους να κατεδαφίσουν το δημόσιο σχολείο είναι ξεκάθαρος και μας βρίσκει ανυποχώρητους  απέναντί του. Στην επίθεση απαντάμε με επίθεση, υπερασπιζόμενοι τους μαθητές μας, το σύνολο των συναδέλφων μας (άνεργους/αναπληρωτές/μόνιμους), το σχολείο, την κοινωνία.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, απευθυνόμαστε στα σωματεία μας, συλλόγους Π.Ε. και ΕΛΜΕ και προτείνουμε:
-ενημέρωση του συνόλου της σχολικής κοινότητας, συναδέλφων μονίμων, αναπληρωτών, γονέων (με συγγραφή γράμματος προς τους γονείς)
-γενικές συνελεύσεις εντός της εβδομάδας
-ανοιχτές συναντήσεις εκπαιδευτικών και γονιών ανά σωματείο
-πρόταση για απεργία και κινητοποίηση την Παρασκευή-άμεσα οι ομοσπονδίες να προβούν σε αποφάσεις ανάλογες της επίθεσης που δέχεται το δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών-Χιλιάδες αναπληρωτές απολύονται και οδηγούνται σε ανεργία διαρκείας, αφού επί χρόνια αναπλήρωναν μόνιμα τους εαυτούς τους- Ο κλάδος να υπερασπιστεί τους αναπληρωτές με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετώπιζε τις απολύσεις μόνιμων συναδέλφων
-απεργιακή κλιμάκωση από τη μεθεπόμενη εβδομάδα κατά την οποία ξεκινούν και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Δ.Ε. – Η προκήρυξη μιας στάσης εργασίας ή μια μονοήμερη χωρίς χαρακτηριστικά κλιμάκωσης δεν είναι αρκετή.
-πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (16-22 Μάη) με συμμετοχή γονιών, εκπαιδευτικών, φοιτητικών συλλόγων.
Μένουμε σε επαγρύπνηση, ενημερώνουμε οι ίδιοι τους συναδέλφους μας, συμμετέχουμε στις συνελεύσεις/κινητοποιήσεις, προχωράμε σε επόμενη συνέλευση ανάλογα με τις εξελίξεις, προκειμένου να προγραμματίσουμε έγκαιρα την παραπέρα δράση μας!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
● ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΥΠΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ  ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
● ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΜΑΧΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ, ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΕΚΠ. ΒΑΘΜΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ)
●  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ
● ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν.3848-ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ
● ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ-ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ-ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ-ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ
● ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ-ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...