Δελτίο Τύπου συλλόγων Α’Αθηνών για παράσταση στο Διευθυντή Εκπαίδευσης

Δελτίο τύπου των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.  Α’ Αθηνών, Αθηνά, Αριστοτέλης, Μακρυγιάννης, Παρθενώνας για την παράσταση διαμαρτυρίας στην Α’ Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας

Παράσταση στην Α’ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας πραγματοποίησαν  την Τρίτη 9/2, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Α’ Αθηνών, Αθηνά, Αριστοτέλης, Μακρυγιάννης, Παρθενώνας, για να καταθέσουν στον νέο Διευθυντή Εκπαίδευσης τις θέσεις και τα αιτήματά τους για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου:

 • τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και την ανάγκη άμεσων προσλήψεων αναπληρωτών
 • τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (προστασία διδακτικού ωραρίου, διάκριση διδακτικού εργασιακού ωραρίου, κλπ.)
 • τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών (άμεση κάλυψη ιδιαίτερα όλων των αναγκών σε παράλληλη στήριξη)
 • την πλήρη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε σκέψη νέων συγχωνεύσεων σχολείων, συμπτύξεων τμημάτων ή υποβιβασμών
 • τις συλλογικές αποφάσεις τους σχετικά με τις αποσπάσεις, τις τοποθετήσεις αναπληρωτών, την κάλυψη των οργανικών και λειτουργικών κενών, τη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και συνολικά ότι αφορά τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ΕκπαίδευσηςΠιο συγκεκριμένα από την παράσταση διαμαρτυρίας αναδείχθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:
 • Εκπρόσωποι από συλλόγους, τοποθετούμενοι με βάση τις αποφάσεις και τις θέσεις των σωματείων τους, εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών, με όποιο μανδύα κι αυτή ενδυθεί, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα του εκπαιδευτικού κινήματος να ανατρέψει κάθε επικείμενη απόπειρα προώθησης της αξιολόγησης.
 1. Το τοπίο στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Α΄ Διεύθυνσης Αθηνών, όπως αποτυπώνεται, με εκατοντάδες λειτουργικά κενά να καταγράφονται στα μέσα Φεβρουαρίου, αναδεικνύει τα αποτελέσματα των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που επέβαλαν όλες ανεξαιρέτως οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας των τελευταίων χρόνων, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής:
 • 81 κενά δασκάλων, 6 νηπιαγωγών, 55 ειδικοτήτων
 • 16 πρωινά τμήματα δημοτικών σχολείων είναι αυτή τη στιγμή χωρίς δάσκαλο. Ταυτόχρονα υπολειτουργεί το 80% των ολοημέρων είτε γιατί σχολάνε νωρίτερα από τις 4.15 είτε γιατί δεν λειτουργούν όλα τα τμήματά του, και στις δύο περιπτώσεις εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.
 • Απέναντι στα 298 αιτήματα παράλληλης στήριξης έγιναν 75 προσλήψεις που μοιράζουν τις ώρες τους στα 231 παιδιά, γεγονός που ακυρώνει την ουσιαστική λειτουργία της παράλληλης στήριξης και αφήνει ακάλυπτες τις ανάγκες του συνόλου σχεδόν των 298 μαθητών και μαθητριών
 • Έχουν εγκριθεί αυτή τη στιγμή 34 ιδιωτικές προσλήψεις παράλληλης στήριξης στην Α΄ Διεύθυνση Αθηνών, 22 στα δημοτικά και 12 στα νηπιαγωγεία, γεγονός που σημαίνει ότι 34 οικογένειες, πληρώνουν από την τσέπη τους το/τη δάσκαλο/α του παιδιού τους, αφού το Υπουργείο Παιδείας τους έχει αφήσει ακάλυπτους!
 • Έτσι, με οδηγό και πρόσχημα τις μνημονιακές επιταγές, απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο, υποβαθμίζονται και ιδιωτικοποιούνται ζωτικές υποστηρικτικές του δομές. Είναι απαράδεκτο, οι γονείς να καλούνται να πληρώσουν την παράλληλη στήριξη των παιδιών τους στα πλαίσια του δημόσιου δωρεάν σχολείου!
 1. Τους επόμενους μήνες και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους θα προκύπτουν δεκάδες κενά στα σχολεία από αναρρωτικές άδειες, όπως είναι φυσικό για μία διεύθυνση με 4.800 εκπαιδευτικούς . Είναι απορίας άξιον πώς θα καλυφθούν αυτά τα κενά αφού η Α΄ Διεύθυνση Αθηνών όχι απλώς δεν διαθέτει προσωπικό αναπλήρωσης αλλά σημειώνει αυτή τη στιγμή εκατοντάδες κενά. Στο αίτημά μας για το χρονοδιάγραμμα άμεσης κάλυψης όλων των κενών στα σχολεία με νέες πιστώσεις αναπληρωτών, ο διευθυντής εκπαίδευσης απάντησε ότι η Διεύθυνση έχει απευθύνει το σύνολο των κενών στο υπουργείο με το αίτημα της κάλυψής τους, αλλά δεν γνωρίζει αν, πότε και πόσες πιστώσεις θα δοθούν. Δεδομένου ότι το Υπουργείο Παιδείας, με την απαράδεκτη εγκύκλιο της 25ης Ιανουαρίου, κάλεσε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να καταρτίσουν και να αποστείλουν πίνακες με «πλεόνασμα διδακτικών ωρών», προετοιμάζοντας το κλίμα για κάλυψη (ή καλύτερα συγκάλυψη) των λειτουργικών κενών με υποχρεωτικές μετακινήσεις-ακόμα κι αν παρουσιαστούν ως τάχα «συναινετικές», ξεκαθαρίσαμε ότι τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει αιτία πολέμου για τα εκπαιδευτικά σωματεία καθώς θα δημιουργήσει καταστάσεις διάλυσης στα σχολεία. Ο Διευθυντής εκπαίδευσης απάντησε ότι δεν θεωρεί  τα περισσεύματα ωρών αξιοποιήσιμα για να καλύψουν τα λειτουργικά κενά και σε επίμονες σχετικές ερωτήσεις δεν δεσμεύτηκε στο επίμαχο ζήτημα των μετακινήσεων, δεν απέκλεισε δηλαδή το ενδεχόμενο υποχρεωτικών μετακινήσεων εκπαιδευτικών για να καλύπτονται  τα κενά.  Καλούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κενά, στο υπουργείο παιδείας, την Τετάρτη 17/2 στις 13.30 
 2. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να οργανώσουμε άμεσα την αγωνιστική μας απάντηση σε αυτές τις πολιτικές.
 3. Δηλώνουμε με σαφήνεια ότι το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα δε θα συναινέσει στην συγκάλυψη της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων. Οι δηλώσεις του Υπουργού παιδείας ότι τα χιλιάδες κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς, οφείλονται στις «13.500 ώρες γραμματειακής υποστήριξης», δηλαδή του 0,5% των εβδομαδιαίων προσφερόμενων διδακτικών ωρών, είναι αστείες και ταυτόχρονα εξαιρετικά επικίνδυνες! Το Υπουργείο Παιδείας, φέρει ακέραια την ευθύνη για τις τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία. Με τη δήλωση περί γραμματειακής υποστήριξης και ολιγομελών τμημάτων, μιμείται τους προκατόχους του Υπουργούς, Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλο, Λοβέρδο και προσδοκά να διασύρει τους εκπαιδευτικούς στα μάτια της κοινωνίας και των γονιών, ως τεμπέληδες για να αποποιηθεί αυτές τις ευθύνες. Οι μηδενικοί διορισμοί και οι πιστώσεις με το σταγονόμετρο, αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτικών μνημονιακών επιλογών της κυβέρνησης, αποτελούν τις κύριες αιτίες της σημερινής κατάστασης. Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να προχωρήσει άμεσα σε διορισμούς, εξαπολύει μια ανήθικη και λαϊκίστικη επιχείρηση κατασυκοφάντησης των εκπαιδευτικών για να προετοιμάσει το έδαφος για αντιεκπαιδευτικά μέτρα: υποχρεωτικές μετακινήσεις, αύξηση ωραρίου, συγχωνεύσεις, συμπτύξεις. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι δε θα επιτρέψουμε καμία μετακίνηση εκπαιδευτικού, καμία ανατροπή των παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών όρων λειτουργίας του σχολείου.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να οργανώσουμε άμεσα την αγωνιστική μας απάντηση σε αυτές τις πολιτικές.

Καλούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κενά, στο υπουργείο παιδείας, την Τετάρτη 17/2 στις 13.30

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...