Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τα τρέχοντα ζητήματα της εκπαίδευσης

Η επίθεση στους εργαζόμενους και το λαό εκτός από τη συνέχιση της λεηλασίας των δικαιωμάτων, εισοδημάτων και περιουσίας ιδιωτικής και δημόσιας (νέες περικοπές, αρπαγή λαϊκής κατοικίας, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση φόρων, ενίσχυση της απαγόρευσης μονιμοποίησης συμβασιούχων κλπ) την ώρα που ενισχύει το κεφάλαιο (μειώσει ΦΠΑ σε καζίνο! κλπ) αναβαθμίζεται ποιοτικά με μέτρα που στοχεύουν στο χτύπημα του συλλογικού αγώνα και της δράσης των σωματείων και αγωνιστών όπως δεν τόλμησε καμιά προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση να φέρει (αντιαπεργιακός νόμος, ιδιώνυμο στους αγωνιζόμενους ενάντια στους πλειστηριασμούς,) μαζί με ΜΑΤ και καταστολή στους αγώνες.

Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν οργάνωσαν τον αγώνα έγκαιρα για την αποτροπή των μέτρων αλλά αρνήθηκαν να κηρύξουν έστω και μια απεργία. Αυτό αποτελεί απροκάλυπτο κυβερνητικό συνδικαλισμό και αποδοχή – στήριξη της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ- κεφαλαίου. Είναι η πρώτη φορά που ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες αρνούνται ακόμα και μια απεργία διαμαρτυρίας μπροστά στην ψήφιση πακέτου μνημονιακών μέτρων και μάλιστα όταν σε αυτά περιλαμβάνεται και το χτύπημα της απεργίας! Στην ίδια κατεύθυνση έχει τεράστια ευθύνη και η πλειοψηφία των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ που ευθυγραμμίστηκαν με ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και δεν έβγαλαν απεργία. Πρόσθεσαν διευκολυντική στάση – δηλαδή υποβάθμισαν την αντιπαράθεση και έμμεσα δεν κάλεσαν σε καθολική συμμετοχή στον αγώνα αλλά απλά “διευκόλυνε” όσους ήθελαν να κινητοποιηθούν! Επίσης αρνήθηκαν την απεργία στις 12/1, μαζί με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα ώστε να πάρει η απεργία πανεργατικά χαρακτηριστικά από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δεκάδες σύλλογοι κι ΕΛΜΕ στην εκπαίδευση, σε συντονισμό με εκατοντάδες σωματεία, Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έδωσαν τη μάχη στις 12/1 και στις 15/1. Αν δεν γινόταν αυτό θα πέρναγαν τα μέτρα ουσιαστικά χωρίς αντίδραση, η οποία βέβαια, με τους όρους που έγινε ήταν αναντίστοιχη των αναγκών.

Κρίσιμη περίοδος για την εκπαίδευση

Είμαστε αντιμέτωποι :
• με την προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων που ψήφισε (σχετικά με το 30ωρο, τις συγχωνεύσεις, την επίβλεψη σχολικών γευμάτων) είτε έχει δρομολογήσει την προηγούμενη περίοδο,
• με σειρά μέτρων που δεσμεύεται από το συμπληρωματικό Μνημόνιο για την εκπαίδευση να ψηφίσει μέχρι το Μάρτη του 2018 : Σε αυτά που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση να νομοθετήσει είναι: η 30ωρη υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο,ο αποχαρακτηρισμός της ώρας σίτισης ως διδακτικής ,η εμπλοκή του ΑΣΕΠ στην αξιολόγηση και επιλογή στελεχών –που σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη στροφή στο διοικητισμό και στο εκπαιδευτικό management και την επιβολή του στο σώμα της ζωντανής εκπαίδευσης και οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων που σε συνδυασμό με τις τριμελείς επιτροπές θα οδηγήσουν σε πολυπληθή τμήματα,σε κατάργηση του σχολείου της γειτονιάς και σε μεγαλύτερη μείωση των θέσεων εργασίας.
• Με την αδιοριστία που μονιμοποιείται καθώς όλα τα μέτρα του υπουργείου οδηγούν σε περικοπή θέσεων εργασίας ενώ απειλούνται ακόμα και οι προσλήψεις των αναπληρωτών. Επικρέμεται η επιδίωξη της αλλαγής του τρόπου πρόσληψης με το προσοντολόγιο του ΟΟΣΑ που αν το επιτρέψουμε θα οδηγήσει σε ανατροπές και απολύσεις αναπληρωτών. Η ομηρία και περιπλάνηση των αναπληρωτών και η στέρηση ίσων δικαιωμάτων στην εργασία συνεχίζονται.
• Με την τελική έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α για την ελληνική εκπαίδευση (Απρίλιος 2018)η οποία θα συνοδεύεται από νέο πακέτο μέτρων για την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής εκπαίδευσης στο μοντέλο και τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ 30ΩΡΟ
Μετά και την υπ’αριθμ. πρωτ. 14181/ΓΔ4 -26-01-18 εγκύκλιο, η οποία με πολλή βιασύνη στάλθηκε στα σχολεία, από το Υπουργείο το οποίο εντείνει τις προσπάθειές του για την επιβολή του υποχρεωτικού 30ωρου, ο Σύλλογός μας αμέσως με ανακοίνωση του στις 31/1 κάλεσε τους συναδέλφους να διαφυλάξουν μέσα στους Συλλόγους Διδασκόντων τα εργασιακά μας δικαιώματα, με πνεύμα συλλογικότητας και δημοκρατίας τονίζοντας τα εξής:
• Η απόφαση της ΔΟΕ σχετικά με τα εργασιακά μας δικαιώματα καθώς και η πρόσφατη – μετά το σχετικό νόμο 4512/18 απόφασή της για το 30ωρο, είναι σε πλήρη ισχύ και τίποτα δεν έχει αλλάξει.
• Καμία εγκύκλιος δεν μπορεί να ανατρέψει νόμο. Σε κάθε περίπτωση σημειώνουμε ότι, όλες οι μέχρι τώρα σχετικές διατάξεις του νόμου και της εγκυκλίου, αναφέρουν τη διατύπωση «όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα», διατύπωση που σαφέστατα ορίζει το μέγιστο και όχι το ελάχιστο ή το υποχρεωτικό όριο παραμονής.
• Οι συνάδελφοι και οι σύλλογοι διδασκόντων πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται όπως μέχρι σήμερα και να μην εφαρμόσουν καμία εντολή προς την κατεύθυνση παραμονής τους στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα.
• Καλέσαμε όλους τους Συναδέλφους να συσπειρωθούν στους Συλλόγους τους και να καταγγείλουν κάθε προσπάθεια αυθαιρεσίας από πλευράς Διοίκησης.
• Κάναμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οποιαδήποτε σκέψη η προσπάθεια επιβολής υποχρεωτικής παραμονής θα έβρισκε απέναντι της το σύνολο του κλάδου.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ – ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αίτημά μας είναι η άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης δημόσιας υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Όλα τα προνήπια και νήπια, 4-6 ετών στο δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο. Η απάντηση του υπουργείου κάνει λόγο για θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης εντάσσοντας όμως την εφαρμογή της στα πλαίσια τριετούς σχεδιασμού, με αφετηρία το Σεπτέμβριο του 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συνεχίσει η λειτουργία παράλληλων δομών για την ηλικία των προνηπίων (νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί).

ΝΕΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ –ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις νέες υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης έχει έναν παλιό στόχο. Την προώθηση της αυτονομίας (δηλαδή της κατηγοριοποίησης) και της αυτοξιολόγησης των σχολείων.
Στο σχέδιο του υπουργείου παιδείας προτείνεται «αποκέντρωση και παιδαγωγική αυτονομία της σχολικής μονάδας».
Θεσμοθετείται μια νέα ιεραρχική δομή επιτήρησης των σχολικών μονάδων, των ΠΕΚΕΣ (Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού που θα συγκεντρώνουν πλήθος αρμοδιοτήτων και θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο επανέρχεται η αυτοαξιολόγηση και η αξιολόγηση ως βασικό εργαλείο προώθησης των αντιδραστικών αλλαγών , αλλά μετονομάζεται σε “προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου”
Οι ομάδες σχολείων που προβλέπει το σχέδιο αποτελούν μια μορφή ευελιξίας που θα μετακινεί μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όμορα σχολεία.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Με υπουργική απόφαση έγινε ξεκάθαρο ότι οι διορισμοί που έχει ανάγκη η εκπαίδευση δεν θα γίνουν. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές, που αποτελούν τον κορμό του δημόσιου σχολείου πια, παραμένουν σε εργασιακή ομηρεία και ανασφάλεια. Η στέρηση ίσων δικαιωμάτων στην εργασία συνεχίζεται. Με το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας αμφισβητούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχίου κι αυτό είναι ένα ακόμα πλήγμα για τους αδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους.
Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα που αφορούν στους αδιόριστους κι αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρέπει να ανοίξουν άμεσα, να συζητηθούν σε Γενικές Συνελεύσεις και τα αιτήματα να διεκδικηθούν αποφασιστικά μέσα από τα σωματεία, και τις Ομοσπονδίες (ΔΟΕ- ΟΛΜΕ).. Για το Σύλλογό μας είναι κυρίαρχο αίτημα αυτό των ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ με μοναδικά κριτήρια το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. Οι μνημονιακοί περιορισμοί και οι πολιτικές αυτές που στερούν από το δημόσιο σχολείο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του και καταδικάζουν δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους μας στην ελαστική κι ευέλικτη εργασία πρέπει να χτυπηθούν.
Επιβάλλεται να αντιπαρατεθούμε σε κάθε λογική διάσπασης σε ομάδες διαφορετικών συμφερόντων, που μόνο στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν την κατεύθυνση και την οργάνωση του αγώνα. Πρέπει οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι να μην σταματήσουν ούτε λεπτό να διεκδικουν το δικαίωμα των συναδέλφων για σταθερή και μόνιμη εργασία.

Διεκδικητικό πλαίσιο
Πιο συγκεκριμένα στην επόμενη περίοδο πρέπει να προβάλουμε τις παρακάτω διεκδικήσεις μας:
• Μόνιμους μαζικούς διορισμούς στη εκπαίδευση όλων των αναπληρωτών/τριών για την άμεση κάλυψη των 25.000 τουλάχιστον κενών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις με μοναδικό κριτήριο την προϋπηρεσία και το πτυχίο
• Εξίσωση δικαιωμάτων με αυτά των μόνιμων/ο απόλυτος διαχωρισμός στη λήψη αδειών με τους μόνιμους είναι απαράδεκτός, ειδικότερα η αντιμετώπιση των εγκύων συναδελφισσών.
• Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης δημόσιας υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Όλα τα προνήπια και νήπια, 4-6 ετών στο δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο
• Μπλοκάρισμα της λειτουργίας των τριμελών επιτροπών
• Καμία εφαρμογή της 30ωρης υποχρεωτικής παραμονής! Υπερασπιζόμαστε το ωράριό μας, δεν ανοίγουμε την πόρτα σε επιπλέον καθήκοντα! Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει για όλα, όπως κάναμε μέχρι τώρα.
• Είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση προσπάθειας συγχωνεύσεων σχολείων και σύμπτυξης τμημάτων! Διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων με όλες τις αναγκαίες δομές!
• Απόσυρση της εγκυκλίου του Υπ.Παιδείας για την 30ωρη υποχρεωτική παραμονή.
• Απόσυρση του νόμου 4512.
• Απεργία –Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.
• Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).
• Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.
• Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων. Υπολογισμό της διετίας 2016-2018 για τη μισθολογική μας εξέλιξη. Ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων.
• Κατάργηση της Τροπολογίας που ποινικοποιεί τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Πρόγραμμα δράσης
Προτείνουμε:
• 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Μαρτίου. Επιδιώκουμε να έχει πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα και να ξεσηκώσει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να πετύχουμε την αποτροπή των επικείμενων μέτρων για την Παιδεία καθώς και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Επιδίωξη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πανεκπαιδευτική κινητοποίηση με προοπτική κλιμάκωσης. Καλούμε τη ΔΟΕ να κηρύξει άμεσα απεργία για την ημέρα εκείνη, σε αντίθετη περίπτωση ο σύλλογός μας θα κηρύξει στάση εργασίας μαζί και με τα υπόλοιπα σωματεία.
Μέχρι τότε:
• Στις 20 Φλεβάρη συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στη δίκη των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας επί Υπουργίας Βρούτση – και κυβέρνησης Ν.Δ.
• Στις 21 Φλεβάρη – μέρα που ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – συμμετέχουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.
• Στις 23/2 πανελλαδική μέρα δράσης και συγκέντρωση στην Περιφέρεια 1 μ.μ. με αιχμή τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς

Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε το σχεδιασμό μας αν οι εξελίξεις το απαιτήσουν. Με νέες Γενικές Συνελεύσεις ,κινητοποιήσεις και ό,τι χρειαστεί.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, το επόμενο διάστημα σας καλούμε να είστε σε ετοιμότητα, συσπειρωμένοι στους συλλόγους διδασκόντων και στο σύλλογό μας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…