Να ανακληθεί η Υπουργική Απόφαση για το “Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο” – Μαζικοί διορισμοί τώρα- ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΗ στις 13.00

 

 

Τη Μεγάλη Τρίτη ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την απόσυρση της διάταξης της τροπολογίας για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Όσο κι αν προσπάθησε το υπουργείο να διασπάσει τους αναπληρωτές δημιουργώντας ψεύτικα διαφορετικά συμφέροντα δεν το κατάφερε. Σε πείσμα της ηγεσίας του κυριάρχησε το αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Όμως την ίδια στιγμή που ανακοίνωνε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, υπέγραφε υπουργική απόφαση για το «Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο». Εν μέσω του προσχηματικού «εθνικού διαλόγου» για την Παιδεία, και μετά από καταιγισμό αποφάσεων, νομοθετημάτων και τροπολογιών για την ειδική αγωγή, τα νηπιαγωγεία, τις δεύτερες αναθέσεις, τις μετακινήσεις μέσω τροπολογίας για τη συμπλήρωση του ωραρίου μας γράφτηκε μια ακόμα πράξη του δράματος «διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών  και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών».

Το σχολείο «που χρειάζεται η κοινωνία» ή σχολείο κομμένο και ραμμένο (κυριολεκτικά) στους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης;

Με την απόφαση αυτή ο υπουργός παιδείας  δηλώνει ότι «τώρα όλοι οι μαθητές θα έχουν τα ίδια μορφωτικά δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση σε αντικείμενα που δεν υπήρχαν σε όλα τα σχολεία». Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική: το δημόσιο δημοτικό σχολείο πρέπει να μπει με ενιαίο και γενικευμένο τρόπο στην προκρούστεια κλίνη των μνημονιακών περικοπών. Πρέπει μια και καλή να ξεμπερδεύουμε με την ανάγκη μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα χρειάζονται.  Η «λύση» του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στα χιλιάδες κενά που θα είχε να αντιμετωπίσει με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη είναι απλή: αντί να τα καλύψει  με διορισμούς και προσλήψεις καταργεί τις θέσεις! Μοιράζουμε στα «ίσια» τη φτώχεια, κόβουμε διδακτικές ώρες και αντικείμενα για να χωράνε μόνο τόσοι εκπαιδευτικοί όσοι μας επιτρέπουν «οι θεσμοί». Έτσι από τους 20.000 διορισμούς, θα φτάσουμε στις 10.000 απολύσεις, αφού χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές δεν θα βρουν θέση στο «νέο» σχολείο του Υπουργείου Παιδείας. Ταυτόχρονα, δημιουργείται μια τεράστια δεξαμενή εκπαιδευτικών- λάστιχο, που θα μετακινούνται, που θα μπαλώνουν τρύπες, που θα είναι «για όλες τις δουλειές». Σε ένα σχολείο φθηνό και ευέλικτο, όπου γνωστικά αντικείμενα θα προσθαφαιρούνται ανάλογα με το προσωπικό που θα υπάρχει στη διάθεση του κάθε σχολείου. Σε συνδυασμό μάλιστα και με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη 5/5 που προβλέπει τη δυνατότητα συμπλήρωσης ωραρίου με ενισχυτική διδασκαλία και διοικητικό έργο μόνο στην περίπτωση που σε επίπεδο Διεύθυνσης δεν υπάρχει κενό στο διδακτικό αντικείμενο του εκπαιδευτικού καταλαβαίνουμε τι έχει να γίνει…

Σύμφωνα λοιπόν με την υπουργική απόφαση:

  • καταργείται η πρωινή ζώνη του ολοήμερου (7-8π.μ.)
  • καταργείται ο δάσκαλος του ολοήμερου. Η ώρα της σίτισης και της Μελέτης θα καλύπτεται από τις πλεονάζουσες ώρες των δασκάλων της πρωινής ζώνης.
  • μειώνονται οι ώρες των ειδικοτήτων (Αγγλικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή, Φυσική Αγωγή, Πληροφορική)
  • κόβονται γνωστικά αντικείμενα (Θεατρική Αγωγή και Ευέλικτη Ζώνη στην Ε’ και στη Στ’).
  • μειώνονται οι ώρες που διδάσκει ο δάσκαλος στην κάθε τάξη κατά 2 ώρες σε όλες τις τάξεις των ΕΑΕΠ, 2 ώρες στην Α και Β τάξη και 5 ώρες από τη Γ τάξη και πάνω στα κλασικά ολοήμερα με τη μείωση των ωρών σε γνωστικά αντικείμενα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;  Ότι απαιτούνται τουλάχιστον 7.000 εκπαιδευτικοί λιγότεροι – 3.500 χιλιάδες δάσκαλοι και άλλο τόσοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων –  για να λειτουργήσουν τα σχολεία με αυτό το πρόγραμμα!  Αν το δούμε αυτό πιο συγκεκριμένα στη λειτουργία του κάθε σχολείου χωριστά, αυτό θα σημαίνει «πλεόνασμα» δεκάδων ωρών, με κάποιες από τις οποίες θα καλύπτεται η σίτιση και η μελέτη στο ολοήμερο, ενώ οι υπόλοιπες θα σημαίνουν  αθρόες μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο και από περιοχή σε περιοχή, «μάζεμα» των ωρών που «περισσεύουν» για να καλύπτονται ολόκληρες τάξεις χωρίς την ανάγκη ενός δασκάλου στο τμήμα.

Ταυτόχρονα, δέχεται μεγάλο πλήγμα η εργατική οικογένεια, αφού καταργείται η πρωινή ζώνη του ολοήμερου που εξυπηρετούσε τους εργαζόμενους γονείς, ενώ οι προϋποθέσεις που βάζει για να παρακολουθεί ένα παιδί το απογευματινό πρόγραμμα – όπως βεβαιώσεις ότι είναι και οι δύο εργαζόμενοι ή μακροχρόνια άνεργοι – είναι σχεδόν απαγορευτικές για πολλές οικογένειες.

Για τα σχολεία του δικού μας συλλόγου,  η παραπάνω απόφαση σημαίνει τουλάχιστον 650 ώρες «πλεόνασμα» ωρών από τους δασκάλους του πρωινού ωραρίου, δηλαδή περίπου 30 δάσκαλοι, χωρίς να υπολογίζουμε τους περίπου 20 συναδέλφους που είναι στο ολοήμερο, οι οποίοι πια καταργούνται! Όσο για τις ειδικότητες, από τα σχολεία ΕΑΕΠ του συλλόγου μας θα «περισσεύουν» περίπου 320 ώρες – με μεγαλύτερο θύμα τους/τις συναδέλφους των Αγγλικών, που κατά περίπτωση θα καλύπτουν είτε τις ώρες που προβλέπονται στο ολοήμερο ή κάποιες από τις  επιπλέον που θα χρειάζονται αυτά που τώρα είναι «κλασικά». Ταυτόχρονα η δυνατότητα που εκ νέου δίνει η υπουργική απόφαση για κάλυψη του μαθήματος της Γυμναστικής και της Αισθητικής Αγωγής από το δάσκαλο σε περίπτωση που δεν υπάρχει εκπαιδευτικός της αντίστοιχης ειδικότητας σημαίνει ότι δεν θα έχει ανάγκη πρόσληψης γυμναστών και εκπαιδευτικών Μουσικής, Εικαστικών, Θεατρικής Αγωγής….

Εκτός από τη δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση,  η εξάρτηση όλων των «αναμορφώσεων» των προγραμμάτων από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ αποδείχτηκε πολύ γρήγορα ότι δεν είναι «ευλογία» αλλά η υπογραφή της εργασιακής θανατικής καταδίκης για χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: από τα 340 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για τις προσλήψεις αναπληρωτών, ήδη έχουν δαπανηθεί τα 160 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια: προβλέπονται μόλις 190 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια. Για τη σχολική χρονιά 2016-17, μιλάμε για πάνω από 7.000 λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ. Το Υπουργείο Παιδείας λοιπόν δεν μπορεί να επικαλείται «παιδαγωγικούς» λόγους στην απόφασή του.

Το Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΣ – ΑΝΕΛ αποτελεί συνέχεια της συντηρητικής αναδιάρθρωσης στην εκπαίδευση των προκατόχων τους. Αποτελεί πλήρη ευθυγράμμιση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, που θεωρούν ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να έχει «αποτελέσματα» με όσο το δυνατόν λιγότερο οικονομικό κόστος. Αποτελεί πλήρη ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις των «θεσμών» για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στο δημόσιο, αφού μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος θα υπάρξουν νέα μέτρα ύψους 5,2 δις με βασική αιχμή τη διάλυση του δημόσιου τομέα. Ας μην ξεχνάμε ότι το «Νέο Σχολείο» της  Διαμαντοπούλου και στη συνέχεια του Αρβανιτόπουλου ήταν το σχολείο της περικοπής των δαπανών, των συγχωνεύσεων, της αξιολόγησης, της διαθεσιμότητας. Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών δεν μπορούν να ικανοποιούνται με χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς, με ουσιαστική διάλυση της ειδικής αγωγής, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις νηπιαγωγείων, με ανυπαρξία υποστηρικτικών και αντισταθμιστικών δομών.

Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να οργανώσει  τη δράση του  με άμεσες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να αρθρώσει  στόχους και διεκδικήσεις για ένα δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Διεκδικούμε:

Άμεση απόσυρση της Υπουργικής απόφασης και όλων των τροπολογιών που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση και τις δομές της.

Μαζικούς , μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών

Η πρόεδρος                                                                                           Η Γεν. Γραμματέας

 

Αιμιλία Τσαγκαράτου                                                                          Αδριανή Προκόπη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...