Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 24/7 για το περιβαλλοντικό έγκλημα των πυρκαγιών

ΟΛΟΙ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 19:30 στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Λεωφ. Κηφισίας 37)

Τέρμα στο συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα – Η πολιτική τους καταστρέφει τη φύση, τα δάση και την ζωή μας!

Το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα αφορά όλο το λαό της Αττικής, όχι μόνο τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.

ΩΣ ΕΔΩ! Κάνανε την Αττική «κρανίου τόπο» για τους πολλούς και ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων.

Άλλο ένα καλοκαίρι γίναμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Είδαμε ξανά να χάνεται ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, αφού χιλιάδες στρέμματα στο Πάνειο Όρος έγιναν στάχτη τις προηγούμενες μέρες, ενώ η πυρκαγιά έφτασε μέχρι τις κατοικημένες περιοχές γύρω από αυτό προκαλώντας καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες. Την ίδια στιγμή χιλιάδες στρέμματα δάσους καίγονται από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Μάνδρα και από τη Μαγούλα μέχρι τη Νέα Πέραμο. Τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχουν καεί πάνω από 500 χιλιάδες στρέμματα, μετατρέποντας την Αττική σε κρανίο τόπου. Μιλάμε δηλαδή για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με τεράστιες συνέπειες για τη ζωή όλου του λαού της Αττικής. Το ίδιο σκηνικό και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ στη Ρόδο βλέπουμε εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής.

Επί δεκαετίες ακολουθήθηκε ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε την τυπική και άτυπη μετατροπή όλης της Αττικής συμπεριλαμβανομένων δασών, ρεμάτων και ακτών, σε μια τεράστια οικοδομική ζώνη! Με την ευθύνη των απευθείας αναθέσεων του καθαρισμού των δασών να περνά στο ΤΑΙΠΕΔ και να ακολουθείται η πεπατημένη του επιτελικού κράτους της καταστολής και όχι της πρόληψης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην καταστροφή ανθρώπους και φύση.

Υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτή η πολιτική, που συνεχίζει να ακολουθεί και να υπερασπίζεται η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, είναι υπεύθυνη για την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου. Η πολιτική των εκκενώσεων μέσω μηνυμάτων του 112 απλά για να μη χαθούν ζωές και η φωτιά ας καίει, είναι πολιτική επιλογή που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους.

Αυτή η πολιτική έχει αφήσει με ΜΗΔΕΝ δασεργάτες το Δασαρχείο του Λαυρίου που έχει στην ευθύνη του το Πάνειο όρος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες στον ορεινό όγκο όπως καθαρισμός, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων που είναι αναγκαίες για την πρόληψη και μπορούν να παίξουν καθοριστικό παράγοντα στην αντιμετώπιση. Το ίδιο ισχύει για όλες τις Δασικές Υπηρεσίες στην Αττική.

Αυτή η πολιτική έχει αφήσει υποστελεχωμένες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, συνεχίζει να εφαρμόζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας του εποχικού πυροσβέστη, αφήνει την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δίνει τη μάχη με απαρχαιωμένα μέσα και με ελλιπή συντήρηση.

Το γεγονός ότι αυτή η πολιτική δεν έχει στην προτεραιότητά της την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού φαίνεται και από τα τραγελαφικά γεγονότα που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες με κρουνούς να μην έχουν νερό και άλλα. Ενώ η Περιφέρεια Αττικής κλείνει τα πάρκα τη στιγμή που δεν έχει ούτε μία υδροφόρα στην κατοχή της.

Δεν ανεχόμαστε τη μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης της ΝΔ και των διάφορων παπαγάλων της ότι για την καταστροφή φταίει ο “κακός μας ο καιρός”, “η κλιματική κρίση” και “η κλιματική αλλαγή”. Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να προβάλλεται ως εξωγενές φυσικό φαινόμενο και να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να κρύψει τις πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων και οδηγούν στην επιταχυνόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και του κλίματος!

Η κλιματική αλλαγή, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, συμβάλει πολλαπλά στη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Αλλά, η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα, κυρίως, της εκτεταμένης καύσης ορυκτών καυσίμων. Η κυβέρνηση της ΝΔ «καμαρώνει» για τη συνεισφορά της σ’ αυτή τη διαδικασία, από την μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» για το φυσικό αέριο μέχρι τις εξορύξεις σε Ιόνιο, Αιγαίο και στις ΑΟΖ. Για αυτό είναι εξοργιστικά υποκριτικό να επικαλείται η ΝΔ την κλιματική αλλαγή ως «άλλοθι» για τις καταστροφικές επιλογές της.

Είναι άθλια επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται από όλες τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει και που ήθελαν να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση μετά από κάθε καταστροφή. Ακόμα κι αν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης περί “κλιματικής κρίσης”, αυτό σημαίνει ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, αφού προβλέπει την καταστροφή και την ίδια στιγμή συνεχίζει το έγκλημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

Όσοι ζήσαμε τον πύρινο εφιάλτη, ξέρουμε ότι τα πυροσβεστικά μέσα για την αντιμετώπιση της τελευταίας πυρκαγιάς ήταν ελάχιστα, ενώ η πολύωρη απουσία εναέριων μέσων έβγαζε μάτι. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι κάτοικοι “είδαμε όλα τα Σώματα της Αστυνομίας, πυροσβεστικά δεν βλέπαμε”. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει την ίδια την πραγματικότητα να πέσει στο κενό.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής καλεί τον λαό της Ανατολικής Αττικής, καλεί το λαό της Δυτικής Αττικής που και αυτός ζει τον ίδιο εφιάλτη, σε μια περιοχή με δασικές εκτάσεις και βιομηχανικές ζώνες δίπλα και μέσα στον οικιστικό ιστό, αλλά και όλο τον λαό της Αττικής να πάρουμε με τον οργανωμένο αγώνα μας την υπόθεση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού στα χέρια μας».

Τα αιτήματα

  • Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.
  • Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχείο Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα Δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
  • Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...