Κοινή κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας_Δευτέρα 20 Νοέμβρη στις 17:00

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, Ενώσεις Γονέων Μαθητών των Δημοτικών Κοινοτήτων Αθήνας και ο  Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Δήμου Αθήνας θα πραγματοποιήσουν κοινή κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη στις 17:00 στο δημαρχείο Αθήνας (Αθηνάς 63), για τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα των σχολείων που ανήκουν στον Δήμο.

Ο Σύλλογός μας σε συμπόρευση με το γονεϊκό κίνημα συνεχίζει τη δράση του για το έντονο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μας μονάδες. Μετά από την παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο Σύλλογός μας στο Δήμο Αθηναίων με τη συμμετοχή Συλλόγων Εκπαιδευτικών και εκπροσώπους Γονέων και Κηδεμόνων και την συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή σχετικά με το σοβαρό ατύχημα που συνέβη στο 149ο Δημοτικό Σχολείο, συνεχίζουμε τον αγώνα και συμμετέχουμε σε νέα κοινή κινητοποίηση  μαζί με τις Ενώσεις Γονέων Μαθητών των Δημοτικών Κοινοτήτων Αθήναςκαι το Σύλλογο Γονέων Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αθήνας.

Από την έναρξη του σχολικού έτους ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών έχουμε συμμετάσχει στη Σύσκεψη – Συζήτηση που οργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής με θέμα τα  προβλήματα στα σχολεία της περιφέρειάς  μας και με έμφαση στα οξυμένα προβλήματα των σχολικών κτιρίων και στη Σύσκεψη που οργάνωσε η Ένωση Γονέων 1ης Δημοτικής Κοινότητας με το ίδιο θέμα. Σας ενημερώνουμε πως στο 49ο Δ.Σ. Αθηνών

Διεκδικούμε:

  • Να γίνουν τώρα όλες οι αναγκαίες επισκευές στα υπάρχοντα σχολικά κτίρια.  Να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση στα σχολεία για την εύρυθμη λειτουργία τους και τον αναγκαίο εξοπλισμό τους . Να εκπονηθεί και να εφαρμοστεί πρόγραμμα κατασκευής νέων σύγχρονων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων στην περιοχή μας και  στον Δήμο Αθηναίων . 
  • Να δοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας σε όλα τα σχολεία, αφού γίνουν οι αναγκαίες επισκευές και οι αναγκαίοι έλεγχοι για σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο 49ο νηπιαγωγείο ακόμη δεν τους έχει δοθεί πιστοποιητικό ελέγχου από πέρυσι), έλεγχο καυστήρα, ύπαρξη αλεξικέραυνου κλπ.
  • Λήψη άμεσων μέτρων για την κάλυψη της ανάγκης για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, με άμεση κάλυψη των αναγκαίων κτιριακών αναγκών. Κανένα Νηπιαγωγείο σε αίθουσα Δημοτικού, που πολλές φορές είναι και ακατάλληλες, σε κοντέινερ ή ιδιωτικό χώρο.
  • Να εκδοθούν σαφή πρωτόκολλα ενεργειών για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία π.χ. ώρα και προϋποθέσεις πραγματοποίησης εργασιών στα σχολεία με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης των σχολείων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση αυτών των εργασιών με εργολάβους και συνεργεία.
  • Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη και αντιεκπαιδευτική πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Σχολικής στέγης μέσω των ΣΔΙΤ, των αναθέσεων, των προγραμματικών συμβάσεων και άλλων ανάλογων προγραμμάτων που πολλαπλασιάζει τα κόστη, μειώνει την ποιότητα και δίνει τα σχολικά κτήρια βορά στην κερδοσκοπία και τον έλεγχο των κατασκευαστικών και τραπεζικών ομίλων.

Δε χωρά κανένας εφησυχασμός!

Η κατάσταση των σχολείων του Συλλόγου μας  στον Δήμο Αθηναίων είναι διαχρονικά απαράδεκτη και συνεχώς χειροτερεύει. Ο προσανατολισμός και της δημαρχίας Μπακογιάννη και όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών  αφορούσε την ενίσχυση έργων προώθησης κεντρικών επιλογών των στρατηγικών επενδυτών στα πλαίσια της μετατροπής της πόλης σε τουριστικό πυλώνα, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας που ζει στην πόλη.  Στην ίδια κατεύθυνση σύμφωνα με τις προεκλογικές της διακηρύξεις φαίνεται ότι θα κινηθεί και η νέα δημοτική αρχή.  Πρώτο θύμα αυτής της πολιτικής είναι η δημόσια εκπαίδευση.

Το ζήτημα της ασφαλούς και σύγχρονης σχολικής στέγης, της ασφάλειας και της υγιεινής στα σχολεία αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο κομβικά προβλήματα της εκπαίδευσης. Μια απλή ματιά στη σημερινή κατάσταση στα σχολεία του Συλλόγου μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, αρκεί για να δει κανείς ότι απέχουμε πολύ από μια κατάσταση που διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζόμενων στην εκπαίδευση. Κάποια από Τα νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας στεγάζονται σε κοντέινερ, σε αυλές και σε υπόγεια Δημοτικών Σχολείων, χωρίς κατάλληλο φωτισμό και αερισμό και χωρίς να λειτουργούν τα συστήματα εξαερισμού, ενώ τα 50ο και 87ο Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ένα κτίριο εντελώς ακατάλληλο. Επιπλέον, κάποια από αυτά δε διαθέτουν ξεχωριστό προαύλιο που θα διασφάλιζε την ασφάλεια των μικρών παιδιών στα διαλείμματά τους, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία δυσχεραίνεται από τη χρήση του προαυλίου από τα Δημοτικά που συστεγάζονται.

Το 54ο Νηπιαγωγείο βρίσκεται σε πολύ κεντρικό δρόμο και η πρόσβαση προς αυτό είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς δεν υπάρχουν ασφαλή πεζοδρόμια και η μοναδική διάβαση πεζών καταλήγει σε κάγκελο πεζοδρομίου, που δεν επιτρέπει στους πεζούς να περάσουν! Το Σχολείο είναι σε απόμερη περιοχή, δε διαθέτει φύλακα ενώ πολλές φορές έχει αποτελέσει στόχο για κλοπές.

Στο 70ο Δημοτικό Σχολείο το έδαφος παρουσιάζει συνεχόμενη καθίζηση με το φαινόμενο να είναι εμφανές στο προαύλιο και να προχωρά και προς τα σκαλιά της κεντρικής εισόδου!   

Για πολλές δεκαετίες το ιδιοκτησιακό καθεστώς του 73ου Δημοτικού Σχολείου δημιουργεί πολλά προβλήματα τόσο στη δυνατότητα της απρόσκοπτης χρήσης του συνόλου του κτιρίου στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στις διαδικασίες που απαιτούνται για οποιαδήποτε επισκευή. Απαιτούμε η Δημοτική αρχή να δώσει ένα τέλος στο διαχρονικό αυτό πρόβλημα, λύνοντας το ιδιοκτησιακό θέμα.

Τα περισσότερα από τα Σχολεία μας δε διαθέτουν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθουσες για όλες τις απαραίτητες λειτουργίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τα εκτεθειμένα σίδερα τείνουν να γίνουν κανονικότητα σε πολλά Σχολεία, όπως και οι αλλοιώσεις στα ταβάνια από την υγρασία, με τον κίνδυνο να αποκολληθούν σοβάδες να είναι πάντα ορατός. Επίσης , οι τουαλέτες πολλών Σχολείων χρειάζονται ανακατασκευή.

Πολλά Σχολεία, κυρίως τα Νηπιαγωγεία, δε διαθέτουν στέγαστρο ώστε οι μαθητές μας να προφυλάσσονται από τα καιρικά φαινόμενα.

Σε όλα τα Σχολεία μας χρειάζεται να γίνει επιμελής έλεγχος από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και να προχωρήσουν σε απαραίτητες επισκευές και βαψίματα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Όμοια χρειάζεται να ελεγχθούν και να αντικατασταθούν τα κιγκλιδώματα που είναι παλιά, σκουριασμένα και σαθρά σε αρκετές περιπτώσεις.

Τα απαρχαιωμένα κτίρια του Συλλόγου μας, ίσως δεν αντέξουν ένα βαρύ χειμώνα, έναν χιονιά ή μια επόμενη καταιγίδα. Έχουμε κτίρια που με την πρώτη βροχή πλημμυρίζουν, όπως το 49ο και το 74ο Δημοτικό. Στο 74ο έχουν ξεκινήσει εργασίες επισκευής της οροφής του κτιρίου, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Σχολείου. Ζούμε στο 2023 και κανένα πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολείων αλλά και ουσιαστικής επισκευής των υπαρχόντων δε βλέπουμε, παρόλο που στο χώρο ευθύνης του Συλλόγου μας υπάρχουν οικόπεδα για αυτό το σκοπό.

Αντιθέτως, βλέπουμε εκατοντάδες εκ. ευρώ να κατασπαταλώνται σε έργα όπως ο μεγάλος περίπατος και να μοιράζεται ζεστό χρήμα στους μεγαλοεργολάβους, όταν την ίδια στιγμή αφήνουν τα σχολεία να γκρεμίζονται. Ταυτόχρονα εντείνεται το φαινόμενο να καλούνται οι γονείς να πληρώνουν μελέτες, να βάφουν, να επισκευάζουν, να αγοράζουν… Αυτό τείνει να γίνει καθεστώς στον Δήμο Αθηναίων…

Τα στοιχεία και η πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι καταθλιπτικά και επικίνδυνα. Στο 70% ανέρχεται η περικοπή των κρατικών κονδυλίων για τη Σχολική Στέγη τα τελευταία χρόνια.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης προφανώς και δεν είναι καινούριο, αντίθετα έχει οξυνθεί με δεδομένη την πολιτική του «εξορθολογισμού» του κόστους στην Εκπαίδευση, που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και που εδώ και χρόνια έχει επιφέρει τη συστηματική και συνειδητή συρρίκνωση της χρηματοδότησης, πλήττοντας την εκπαίδευση και την ασφάλεια των παιδιών.

Εδώ και μια 20ετία, τουλάχιστον, γίνονται συνεχείς προσπάθειες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους επιχειρηματικούς – κατασκευαστικούς ομίλους, για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της μελέτης, της κατασκευής αλλά και της χρήσης των σχολείων. Ταυτόχρονα υποβαθμίστηκε η παρέμβαση του κράτους, από την περίοδο του 2ου μνημονίου, στην κατασκευή σχολικών κτιρίων, συγχωνεύοντας τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με άλλους οργανισμούς, που αφορούν όλα τα δημόσια κτίρια, δημιουργώντας τον οργανισμό ΚΤ.ΥΠ., με δραματικές περικοπές για τη Σχολική Στέγη. Για αυτό ακριβώς αντιμετωπίζουμε καθημερινά πλημμυρισμένα σχολεία, γερασμένα σχολεία, υπόγειες τάξεις, τάξεις χωρισμένες στα δυο με γυψοσανίδες, containers για μαθητές προσχολικής αγωγής πεταμένα όπως όπως ακόμα σε αυλές Γυμνασίων και Λυκείων.

Τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να μπουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα της σχολικής στέγης, αξιοποιείται η μέθοδος των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Οι κοινοπραξίες μεταφέρουν ξανά στους ίδιους τους γονείς το κόστος για τη φθορά που μπορεί να υφίστανται τα κτίρια.

Στην ίδια κατεύθυνση καταργούν τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (ΔΕΠ) μεταβιβάζοντας τις αρμοδιότητές τους στα δημοτικά συμβούλια. Φαίνεται ότι τους ενοχλεί ακόμα και η ύπαρξη οργάνων, με ούτως η άλλως  συμβουλευτικό χαρακτήρα, που μπορούσαν να βρουν κάποια έκφραση οι θέσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων ( π.χ. οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ όριζαν εκπρόσωπο).

Αυτή είναι η κατάσταση το 2023. Πίσω λοιπόν από τις όμορφες λέξεις περί κοινωνίας της γνώσης, περί αναβάθμισης, περί αυτονομίας, κρύβεται μια πραγματικότητα που λέει ότι οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, δεν εξασφαλίζονται για πάνω από το 85% των σχολικών κτηρίων. Ότι παρά τις κορώνες περί ένταξης των παιδιών με αναπηρία στα σχολεία, μόλις το 14,8% των σχολείων έχουν υποδομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Αυτά είναι τα «αξιολογημένα σχολεία»!

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ, ΠΑΙΔΙΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Ή ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ.

Θέτουμε στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες για τη μόρφωση των μαθητών μας, άρα και των υλικών όρων που αυτή διεξάγεται!

Ίσως σας ενδιαφέρουν…