ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας» για την κινητοποίηση στο Δήμο Αθηναίων και τη συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή

Τη Δευτέρα 18/09 πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Αθηνών, μετά την πτώση σοβάδων στο 149ο Δημοτικό Σχολείο που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τριών μαθητών.

Στην κινητοποίηση, που διοργανώθηκε από κοινού με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 149ου Δ.Σ. Αθηνών, παρευρίσκονταν και συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης», «Μακρυγιάννης», «Ρόζα Ιμβριώτη», της Ε΄ΕΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, της Ένωσης Γονέων 3ου διαμερίσματος, μέλη της ΔΟΕ, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Δάσκαλοι, γονείς και μικροί μαθητές (μεταξύ των οποίων και  τραυματισμένα παιδιά) παρευρεθήκαμε έξω από το Δημαρχείο για να διεκδικήσουμε ασφαλή και σύγχρονα σχολεία και για να εξασφαλίσουμε τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι θα γίνει ο απαραίτητος και αναγκαίος έλεγχος του σχολείου και θα προχωρήσουν  στην πλήρη αποκατάσταση των ζημιών του 149ου Δ.Σ. Απαιτήσαμε να υπάρξει έγγραφη διαβεβαίωση ότι το Σχολείο θα είναι ασφαλές όταν επιστρέψουν παιδιά και εκπαιδευτικοί στο κτίριο.

Παρόλο που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, η δημοτική αρχή είναι αλλεργική στις διεκδικήσεις και στα δίκαια αιτήματα γονιών και εκπαιδευτικών.  Οι πόρτες του Δημαρχείου ήταν κλειστές για το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα που απαιτεί να υπάρχουν σχολεία που δεν θα πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια παιδιών και εκπαιδευτικών. Για ακόμη μία φορά η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη και αρκετοί αξιωματούχοι της Δημοτικής Αρχής προσπαθούσαν να αποτρέψουν την είσοδό μας!

Μετά από έντονη πίεση  επιβάλαμε  να μας δεχτεί η Δημοτική Αρχή για να  εκθέσουμε  τα  χρόνια, δίκαια αιτήματά μας και την ανησυχία μας για το 149ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και  για την κατάσταση των σχολείων συνολικά στον Δήμο της Αθήνας. Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής αναφορά στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες του Παγκρατίου.

Καταθέσαμε στον δήμαρχο τα αιτήματά μας, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της Δημοτικής  Αρχής για την εγκατάλειψη που επικρατεί σήμερα στα σχολεία συνολικά, καθώς και την ολιγωρία και την αδιαφορία σε προβλήματα που χρονίζουν.

Απέναντι στην τραγική αυτή κατάσταση καταφέραμε να αποσπάσουμε την δέσμευση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο 149ο Δ.Σ. και πως θα σταλεί κατάσταση με όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν με το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Δε λάβαμε απάντηση για το ποιος ευθύνεται και γιατί ο Δήμος «έχασε» το απαλλοτριωμένο από το 2010 οικόπεδο που προοριζόταν για την ανέγερση νέου διδακτηρίου. Μάλιστα ειπώθηκε ότι δε μπορεί να γνωρίζει τι είχε συμβεί πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή… Καμία απάντηση, επίσης, δεν λάβαμε γιατί ενώ υπήρχαν έγγραφα του σχολείου προς τον Δήμο και τις τεχνικές υπηρεσίες κατά την περσινή σχολική χρονιά και όχι μόνο, δεν υπήρχε η απαραίτητη πρόβλεψη και πρόληψη ώστε να μην συμβεί το παραλίγο τραγικό συμβάν.

Αλγεινή εντύπωση μας έκανε η προσβλητική και απαξιωτική αντίδραση του κ. Μπακογιάννη όταν οι εκπρόσωποι των Σωματείων προβάλαμε τη συνολική κατάσταση των Σχολείων των περιοχών ευθύνης μας. Αφού πρώτα μας προέτρεψαν να κάνουμε εμείς μια προτεραιοποίηση των αναγκών των σχολικών μονάδων, στη συνέχεια παρέπεμψαν τη συζήτηση σε χρόνο μετά τις εκλογές, κατηγορώντας μας ταυτόχρονα ότι η κινητοποίησή μας είχε προεκλογικούς σκοπούς!  

Η απάντηση όμως από την πλευρά μας δεν μπορεί παρά να είναι μία και αταλάντευτη! Διεκδικούμε για όλα τα παιδιά μας και τους συναδέλφους σύγχρονα και ασφαλή σχολεία! Δε βάζουμε στο ζύγι τις ανάγκες και δεν παίζουμε με ανθρώπινες ζωές!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε υποσχέσεις, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους. Βρισκόμαστε σε αναμονή μέχρι να περατωθούν οι εργασίες επισκευής στο 149ο Δημοτικό Σχολείο.

Σήμερα, για ακόμη μια φορά, όπως συμβαίνει κάθε φορά που διεκδικούμε προσλήψεις εκπαιδευτικών, κτιριακές υποδομές κ.ά. αντικρύσαμε κλειστές πόρτες και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Για ακόμη μια φορά ακούσαμε τη δικαιολογία «Δε μπορώ να γνωρίζω τι έχει συμβεί», «παλεύουμε με ό,τι έχουμε». Για ακόμη μια φορά μπορούμε να αντιληφθούμε ότι έχουμε ένα κράτος αποτελεσματικό, με συνέπεια και με συνέχεια στο έργο του, όταν είναι να ψηφιστούν αντιλαϊκά μέτρα, να προχωρήσουν έργα που εξυπηρετούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά «ανίκανο» και «ανήμπορο» όταν χρειάζεται να προχωρήσει σε μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες.

Δηλώνουμε ότι δεν θα δεχθούμε να λειτουργήσει το σχολείο πριν γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλειά του και μας δοθούν έγγραφες διαβεβαιώσεις.

Εκπαιδευτικοί και γονείς, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας! Όλοι μαζί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να εξασφαλίσουμε ασφαλή και σύγχρονα σχολεία για τα παιδιά μας! Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη!

Συμμετέχουμε μαζικά στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στο 76ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών!

Συμμετέχουμε στην Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ως πρώτη απάντηση στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που συζητείται ήδη στη Βουλή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...