Απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ» ΕΧΕΙ ΚΗΡΥΞΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ

ΤΩΡΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ- ΑΠΟΧΗ

ΤΩΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΥΠΑΙΘΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Πάνω από 42 χρόνια, και παρά τις προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από το 1990 και μετά, το εκπαιδευτικό κίνημα δεν επέτρεψε να κατισχύσει η αξιολόγηση ως βασικός μοχλός για τη εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση και διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο και ιστορικής σημασίας. Γιατί αν κατισχύσει η αξιολόγηση, η εκπαίδευση στο σύνολό της οδηγείται στην εμπορευματοποίηση της, μετατρέποντας τα σχολεία σε μικρές ανταγωνιστικές επιχειρηματικές μονάδες με γονείς πελάτες και μαθητές που θα στερούνται βασικών μορφωτικών δικαιωμάτων, βασίλεια του ανταγωνισμού, του κανιβαλισμού, της απόρριψης, της κατηγοριοποίησης. Αξιολογικά κάτεργα, σκληρής ταξικής επιλογής, ατομικών φακέλων επιδόσεων και αποδόσεων που θα καταπίνει τα παιδιά του, μαθητές/τριες από τις λαϊκές τάξεις, με υποταγμένους εκπαιδευτικούς να «διδάσκουν» σε ένα ζοφερό τοπίο, φόβου, πειθάρχησης και χειραγώγησης, πλήρους εξουθένωσης, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς στοιχειώδη παιδαγωγική ελευθερία, όπου η ελευθερία της σκέψης και η ελευθερία του αγώνα, ο ανθρωπισμός και η κριτική παιδαγωγική θα βρίσκονται στο στόχαστρο.

Το εκπαιδευτικό κίνημα δίνει εδώ και τρία χρόνια με ενότητα, αποφασιστικότητα και μαζικότητα τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Παρά τον αυταρχισμό, τις συνεχείς αγωγές, τους εκβιασμούς και τις απειλές, η αξιολόγηση είναι πλήρως απονομιμοποιημένη στη συνείδηση του κλάδου και της κοινωνίας, ο κλάδος των εκπαιδευτικών  συνεχίζει να τάσσεται συντριπτικά εναντίον της αξιολόγησης που δεν προχωρά και συναντά σοβαρή αντίσταση στους/στις εκπαιδευτικούς.

Με μια πρωτοφανή επιχείρηση φίμωσης του εκπαιδευτικού κλάδου και κατάργησης ουσιαστικά του απεργιακού δικαιώματος, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος, επιχειρώντας να επιβάλει ένα καθεστώς τρόμου, ώστε να εφαρμόσει την αξιολόγηση.

Το Υπουργείο ομολογεί την  αποτυχία  του να επιβάλει  την αξιολόγηση στην εκπαίδευση γι’ αυτό δε διστάζει να καταφύγει στην εγκαθίδρυση καθεστώτος τρόμου και απαγόρευσης θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η απεργία, για να αναχαιτίσει το κύμα προκηρύξεων νέας απεργία αποχής από τα σωματεία και της απαίτησης των εκπαιδευτικών για συνέχιση του αγώνα!

Με βιομηχανία δικαστικών αγωγών και αποφάσεων (13 φορές, 5 μέσα 2 εβδομάδες) οδηγηθήκαμε στις 22/3 στην πρώτη αγωγή εναντίον της ΕΛΜΕ Χανίων. Ο Γ.Γ. του Υπουργείου, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου εκδίδει και δικαστικές ετυμηγορίες κρίνοντας παράνομες, λες και είναι δικαστής, προκαταβολικά όλες τις μελλοντικές απεργίες όλων των σωματείων (ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-πρωτοβάθμια σωματεία) όποια αιτήματα και αν διεκδικούν. 

Την ίδια σκοπιμότητα υπηρετεί ο καταιγισμός απειλητικών εγκυκλίων για ενεργοποίηση του άρθρου 56 περί κυρώσεων κλπ. και η αναφορά στον  νέο ποινικό κώδικα, με ποινή φυλάκισης δύο χρόνων για τους εκπαιδευτικούς που μπλοκάρουν την αξιολόγηση με κινητοποιήσεις έξω από τα σχολεία!

Ταυτόχρονα, οξύνει την επιθετικότητά του, ενεργοποιώντας και το πεδίο Β της αξιολόγησης, μοχλό πλήρους συμμόρφωσης με την κυρίαρχη πολιτική και παιδαγωγική, πειθάρχησης και χειραγώγησης, για το σύνολο των εκπαιδευτικών, (εγκύκλιος 28857/Ε3/20-3-2024), από το οποίο μόνο κηρυγμένη απεργία-αποχή μπορεί να μας διαφυλάξει .

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση-επιχειρηματικοί-δικαστικοί κύκλοι-ΜΜΕ και κρατικός μηχανισμός έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, προκαλώντας τη λαϊκή οργή, με το κουκούλωμα του εγκλήματος των Τεμπών, την αθώωση παιδοβιαστών και τη συγκάλυψη των κυκλωμάτων trafficking.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΙΣΧΥ

Απαντάμε με κήρυξη Απεργίας Αποχής και στάσεων εργασίας, με απεργιακή κινητοποίηση και κλιμάκωση

Ο σύλλογος μας μπροστά στην άρνηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου στις 29/11/2023 προκήρυξε απεργία αποχή από το πρωτοβάθμιο σωματείο.

Προχωράμε σε αυτό που όφειλε και δεν κάνει η ΔΟΕ!

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! Μετά το «άδειασμα» του αγώνα, τις συνειδητές και στοχευμένες καθυστερήσεις, την ανυπαρξία οργάνωσης κλπ από τις ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ, τον δρόμο της συνέχισης άνοιξαν ήδη οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ που μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, τις μαζικές συνελεύσεις και σε συντονισμό έχουν κηρύξει την Α/Α από όλες τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης. Τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο μαζικά να βγουν μπροστά κι άλλα πρωτοβάθμια σωματεία.

24 εκπαιδευτικά σωματεία, 10 ΕΛΜΕ (Α΄ Αχαΐας, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Α΄, Γ΄, Ε΄ Θεσσαλονίκης, Ε΄ Αθήνας, Ικαρίας-Φούρνων, Καλλιθέας-Μοσχάτου-Νέας Σμύρνης, Χανίων και Φωκίδας αυτήν την εβδομάδα) και 14 ΣΕΠΕ (Α΄ Αθηνών, «Αθηνά», Αιγάλεω, Αμαρουσίου, «Αριστοτέλης», Ζακύνθου, «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», «Κ. Σωτηρίου», «Παρθενώνας», «Περικλής», Ροδόπης και οι Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, Λήμνου-Αγ. Ευστρατίου και Σάμου αυτή την εβδομάδα) έχουν κηρύξει ήδη απεργία αποχή,  με όλες τις διαδικασίες (εξώδικο, δήλωση ΑΑ κλπ), ενώ πολλά ακόμα κηρύττουν μέσα στην εβδομάδα.

Ο πολλαπλασιασμός των σωματείων που προκηρύττουν ΑΑ, η μαζική συμμετοχή στις ΓΣ και οι πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών σωματείων και ο συντονισμός τους αποτελούν εγγύηση για τη συνέχιση του αγώνα και τη νίκη!

Δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων. Ο αξιολογικός μηχανισμός εντείνει την επίθεση του και απαίτηση των εκπαιδευτικών είναι να μη μείνει κανένας/καμιά μόνος/μόνη ούτε για μια μέρα. Στην ιστορικής σημασίας μάχη που δίνουμε, ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ-Σύλλογοι ΠΕ-ΕΛΜΕ, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Πρόγραμμα δράσης:

  1. Υπογράφουμε όλοι/όλες (νεοδιόριστοι/ες-μόνιμοι/ες-αναπληρωτ(ρι)ες) τη δήλωση Α/Α του συλλόγου και την πρωτοκολλούμε στο σχολείο.
  2. Απαιτούμε από το ΔΣ της ΔΟΕ να κηρύξει νέα απεργία – αποχή τώρα!
  3. Σε περίπτωση νέου μέιλ από αξιολογητή/τρια (σύμβουλο ή διευθυντή/ριας/προϊσταμένης) για σύναψη συμβολαίου ενημερώνουμε για τη συμμετοχή μας στην ΑΑ με τον νέο αριθμό πρωτοκόλλου.
  4. Οι στάσεις εργασίας της ΔΟΕ ισχύουν κανονικά μια και δεν τις πήγε στα δικαστήρια το ΥΠΑΙΘΑ
  5. Οι στάσεις εργασίας του συλλόγου μας ισχύουν κανονικά. Ο σύλλογος κηρύσσει για τον μήνα Μάρτιο από 1-3 ώρες στάσης εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών όταν οι σχολικοί σύμβουλοι ή/και οι διευθυντ(ρι)ες/προϊσταμένες επιδιώξουν να μπουν στην τάξη μας για την ατομική αξιολόγηση. Συνεχίζουμε με την κήρυξη στάσεων εργασίας (μονόωρες, δίωρες, τρίωρες) συμπληρωματικά στις στάσεις εργασίας της ΔΟΕ και για τον Απρίλιο.
  6. Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του ΔΣ οι στάσεις εργασίας που κάνουν οι νεοδιόριστοι/ες για την ατομική αξιολόγηση αποδίδονται από το ταμείο του σωματείου.
  7. Μπλοκάρουμε τις επισκέψεις των αξιολογητών στα σχολεία μας με στάσεις εργασίας από σύλλογο και εκπαιδευτικούς! Κανένας/καμιά μόνος του/μόνη της! Η αξιολόγηση δεν είναι ατομική υπόθεση ενός εκπαιδευτικού, αφορά όλον τον κλάδο! Κάθε εκπαιδευτικός που αξιολογείται φέρνει τις συνέπειες της αξιολόγησης που θα ακολουθήσουν σε επόμενα νομοσχέδια, με ανισότητες στους μισθούς, τις συνέπειες σε βαθμολογική, υπηρεσιακή μισθολογική εξέλιξη, καθώς και την άρση της μονιμότητας, ακόμη πιο κοντά!
  8. Στον αυταρχικό κατήφορο του ΥΠΑΙΘ και στην περίπτωση αγωγής εναντίον της Απεργίας-Αποχής των πρωτοβάθμιων σωματείων, τότε προχωράμε σε νέα κήρυξη ΑΑ αν αυτές κριθούν παράνομες και καταχρηστικές. Απαιτούμε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να παρέχουν κάθε νομική, συνδικαλιστική, οικονομική αρωγή στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Συγκεκριμένα:

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας» εκτιμώντας τις νέες συνθήκες σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης ήτοι:

α) Τις ελλείψεις σε προσωπικό που εξακολουθούν να υφίστανται παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας

β) Τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή που καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις επισφαλή την εκπαιδευτική διαδικασία

γ) Την παντελή έλλειψη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς

δ) Την απουσία οποιασδήποτε συνεχούς διαδικασίες διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών

αποφασίζει για τους ανωτέρω λόγους την κήρυξη νέας απεργίας αποχή με το κάτωθι περιεχόμενο ( αντιγραφή του εξωδίκου ). Σε περίπτωση μη επίλυσης των προβλημάτων η Γενική Συνέλευση εκτιμώντας τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των προβλημάτων και ιδίως την άρνηση επιλύσεως του, αποφασίζει:

1. την κήρυξη απεργίας αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται  με την άσκηση των καθηκόντων μας που αφορούν στις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης που προβλέπονται από τις διατάξεις 9950/ΓΔ5/27.1.2023 Κοινή Υπουργική Απόφαση, την 12980/Ε3/3.2.2023 (Β΄ 602) Κοινή Υπουργική Απόφαση, την 118991/ΓΔ5/23-10-2023 εγκύκλιος την 5302/ΓΔ5/17-1-2024 εγκύκλιος, την 16870/ΓΔ5/16 19-2-2024,  28857/Ε3/20-3-2024 και κάθε άλλης κανονιστικής πράξεως που εκδόθηκε ή θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή και κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 33, 34, 35 και 36 ν.4692/2020 και των άρθρων 56 εώς 83 και 97 ν.4823/2021

2. Αναθέτει και εξουσιοδοτεί το ΔΣ, σύμφωνα με τα ανωτέρω, να προχωρήσει όποτε χρειαστεί σε κήρυξη και νέας επικαιροποιημένης της υφιστάμενης απόφασης απεργίας αποχής

  • Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία Σύλλογοι ΠΕ/ΕΛΜΕ μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, να προχωρήσουν σε κήρυξη απεργίας-αποχής τα ίδια, όπως έχουν πράξει τα πρώτα 24 Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ που αναφέρουμε παραπάνω.
  • Εντείνουμε την πίεση να κηρύξουν οι ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ τώρα εκ νέου την απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση, όπως απαιτούν οι εκπαιδευτικοί. Τις καλούμε να ασκήσουν το νομικό τους δικαίωμα για έφεση στις αποφάσεις των δικαστηρίων. Καλούμε σε συνεχόμενες επαναπροκηρύξεις της Α-Α με κάθε δυνατό τρόπο (ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ/ΔΟΕ-ΕΛΜΕ/Σύλλογοι Εκπ/κών ΠΕ).
  • Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό του ΥΠΑΙΘ και την αγωγή ενάντια στην ΑΑ της ΕΛΜΕ Χανίων! Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τους αγώνες μας! Καλούμε κάθε ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ και τις ΔΟΕ/ΟΛΜΕ/ΑΔΕΔΥ να βγάλουν ψηφίσματα στήριξης στην ΕΛΜΕ Χανιών και καταγγελίας στο ΥΠΑΙΘ
  • Οργανώνουμε κοινή διαδικτυακή εκδήλωση των ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ που έχουν κηρύξει ΑΑ την Τρίτη 2/4 με παρουσία δικτύου δικηγόρων, πανεπιστημιακών δασκάλων κλπ που υπερασπίζονται τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την ανάδειξης του αγώνα μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και τον κυβερνητικό ολοκληρωτισμό.
  • Στηρίζουμε την πρωτοβουλία των Συλλόγων ΠΕ/ΕΛΜΕ για διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για τη συνέχιση του αγώνα στην πλατφόρμα
  • Παράλληλα παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης του αγώνα κατά της αξιολόγησης (ενημερώσεις, εκδηλώσεις, καθημερινά δελτία τύπου για εξελίξεις, αφίσα, συνέντευξη τύπου, συγκρότηση επιτροπής αγώνα σε κάθε ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ κατά της αξιολόγησης, ενημερωτικών υποστηρικτικών τηλεδιασκέψεων και κεντρικής εκδήλωσης. κ.ά.) και απεύθυνσης στους γονείς με καμπάνια ενημέρωσης (γράμμα στους γονείς, συσκέψεις με συλλόγους γονέων, αφίσα),  και ζητάμε τη στήριξή τους.
  • Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σταματήσουν οι διώξεις εκπαιδευτικών (κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, συνεντεύξεις, ανακοινώσεις, αφίσες, κ.ά.).
  • Οργανώνουμε επόμενο συντονισμό των ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ για την οργάνωση και προώθηση του αγωνιστικού προγράμματος στη βάση των αποφάσεων των σωματείων μας. Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία σε κοινή συμπόρευση και οργάνωση των επόμενων βημάτων. Η ημέρα θα καθοριστεί μετά από συνεννόηση ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ με την ολοκλήρωση των συνελεύσεων προέδρων σε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΩΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Τώρα είναι η ώρα, η οργή και αγανάκτηση του εκπαιδευτικού κόσμου να βγει στους δρόμους  με άμεση απεργιακή απάντηση στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και οργάνωση της κλιμάκωσης πολύμορφου αγώνα διαρκείας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική, αυταρχική πολιτική  κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ, κόντρα στο μπαράζ αντιλαϊκών αντιεκπαιδευτικών μέτρων που συνεχίζεται και εντείνεται: ιδιωτικά ΑΕΙ, αξιολόγηση, Νομοσχέδιο για Τεχνική Εκπαίδευση, εθνικό απολυτήριο νέα σκληρά ταξικά εξεταστικά συστήματα, διαγωνισμό ΑΣΕΠ, ακρίβεια και φτωχοποίηση, χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων με τους νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, πιο βαθιά και εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών

  • Προτείνουμε άμεση  απεργία με αιτήματα αιχμής, εκτός από την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, την ιδιωτικοποίηση της τεχνικής εκπαίδευσης, για αύξηση μισθών, καταπολέμηση της ακρίβειας, τον διορισμό-μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, ενάντια σε κάθε σκέψη για γραπτό ΑΣΕΠ, την άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων, την άμεση εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.

Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν εκβιαζόμαστε!

Με ενότητα, αποφασιστικότητα και πίστη στη συλλογική μας δύναμη απορρίπτουμε την αξιολόγηση, υπερασπιζόμαστε την εργασιακή και παιδαγωγική μας αξιοπρέπεια και ορθώνουμε τείχος προστασίας του δημόσιου σχολείου για όλα τα παιδιά ενάντια στα σχέδια κατηγοριοποίησης και εμπορευματοποίησής του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...