Θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε απόπειρα μετακίνησης εκπαιδευτικού!

 Θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε απόπειρα μετακίνησης εκπαιδευτικού!

 Kαλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν αμέσως το σύλλογο σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του ωρολόγιου προγράμματος και μετακίνησης εκπαιδευτικού!

Με ημερομηνία 15/2 το υπουργείο Παιδείας έστειλε στις διευθύνσεις και στα σχολεία εγκύκλιο, με την οποία ανακαλύπτει «μεγάλο αριθμό πλεοναζουσών ωρών οι οποίες δεν διατίθενται σε διδακτικό έργο» και καλεί τους σχολικούς συμβούλους σε συνεργασία με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, «να αναμορφώσουν τα εβδομαδιαία ωρολόγια προγράμματα  έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι πλεονάζουσες διδακτικές ώρες για την κάλυψη υφιστάμενων κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό».

Ήδη στην Α Αθήνας έχουμε τα πρώτα κρούσματα εφαρμογής αυτής της εγκυκλίου, όπου σχολικός σύμβουλος σε σχολεία του συλλόγου Αριστοτέλης επιδίωξε  τη συναίνεση των σχολικών μονάδων για αλλαγή των ωρολογίων προγραμμάτων, με κατάργηση μιας και δύο ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας ώστε να καλυφθούν κενά σε άλλα σχολεία μέσω μετακινήσεων εκπαιδευτικών. Ο προτεινόμενος τρόπος ήταν να αφαιρεθούν διδακτικές ώρες από τον τελευταίο τοποθετηθέντα δάσκαλο από το τμήμα που διδάσκει, αυτές να δοθούν στους εκπαιδευτικούς που τώρα κάνουν μια και δυο ώρες ενισχυτική και έτσι ο δάσκαλος αυτός να εμφανιστεί με περίσσευμα ωρών, ώστε να μετακινηθεί για λίγες ώρες σε άλλο σχολείο! Ένα τμήμα που μέχρι τώρα είχε το δάσκαλό του για 23 ώρες, ξαφνικά βρίσκεται να μπαίνουν σε αυτό να διδάξουν ένας δάσκαλος για 16 ώρες, ένας άλλος για 2, ένας τρίτος για άλλες 2, ένας τέταρτος για άλλη 1, ένας πέμπτος για άλλη 1, ένας έκτος για άλλη 1!!! Δηλαδή 6 δάσκαλοι για 23 ώρες διδασκαλίας!!!

Είναι φανερό ότι προσπαθούν να βγάλουν «από τη μύγα ξύγκι»! Οι αλχημείες τους όμως, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για το δημόσιο σχολείο και τις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές λειτουργίες της δημόσιας εκπαίδευσης! Αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις του υπουργού στη συνάντηση που είχε με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 17/2,  όπου δήλωσε ότι τα χιλιάδες κενά που ακόμα υπάρχουν  δε θα καλυφθούν, ότι «η εικόνα με ( τα υπαρκτά) κενά δεν είναι εικόνα διάλυσης των σχολείων, είναι λιγότερα από πέρσι και πρόπερσι και δεν επηρεάζουν τη κύρια λειτουργία του σχολείου, δεν είναι στην καρδιά του σχολικού  συστήματος », αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να ανασκευάσει τις δηλώσεις του για τα  ανύπαρκτα πλασματικά κενά και κατέληξε λέγοντας «ότι δε θα κάνει πίσω στις μετακινήσεις συναδέλφων οι οποίοι συμπληρώνουν το ωράριό τους με διοικητικό έργο».

 Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν άμεσα το σωματείο για οποιαδήποτε κρούση σχετικά με αλλαγές ωρολογίων προγραμμάτων για μετακίνηση εκπαιδευτικού. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν να συναινέσουν σε μία τέτοια εξέλιξη!

 Υπενθυμίζουμε τη νομοθεσία:

 Την ευθύνη της κατάρτισης του ωρολογίου προγράμματος την έχει ο σύλλογος διδασκόντων και αποκλειστικά αυτός! Ο διευθυντής δε δικαιούται να αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα με ατομική απόφαση και αυθαίρετα.

  • Δεν υπάρχει απολύτως καμία νομοθεσία που να επιτρέπει να παρθούν ώρες από έναν εκπαιδευτικό από το τμήμα που διδάσκει για να δοθούν σε άλλους! Ο προτεινόμενος τρόπος από το διοικητικό μηχανισμό δημιουργεί πλαστές πλεονάζουσες ώρες από έναν εκπαιδευτικό παράνομα και αυθαίρετα. Ο σύλλογος διδασκόντων οφείλει και δικαιούται να λειτουργήσει με κριτήρια μορφωτικών κι εργασιακών δικαιωμάτων και να προστατεύσει τους μαθητές και τους συναδέλφους!
  • Είναι απολύτως παράνομος όποιος επιδιώξει να μετακινήσει εκπαιδευτικό με κριτήριο τη θέση του στη σχολική μονάδα (π.χ. εκπαιδευτικός τάξης, εκπαιδευτικός ολοημέρου, εκπαιδευτικός σε τμήμα υποδοχής). Και σε αυτό το ζήτημα η νομοθεσία είναι σαφής!

Το δημόσιο σχολείο κινδυνεύει πραγματικά! Κάθε παιδαγωγική και εκπαιδευτική λειτουργία ακυρώνεται και διαστρεβλώνεται κάτω από το βάρος της υπηρέτησης της πολιτικής των μνημονίων και της κατάργησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του. Δηλώνουμε προς τους διευθυντές εκπαίδευσης, τα μέλη των ΠΥΣΠΕ, τους σχολικούς συμβούλους και κάθε μέλος του διοικητικού μηχανισμού που θα επιδιώξει να απειλήσει, εκβιάσει, πιέσει για τάχα μου συναινετικές λύσεις που θα οδηγούν σε μετακινήσεις ότι θα τις ακυρώσουμε με κάθε μέσο! Θα ενημερώσουμε τους συλλόγους γονέων και τις ενώσεις. Θα προχωρήσουμε σε μαζικές κι αποφασιστικές κινητοποιήσεις στην παραμικρή απόπειρα.

 H πρόεδρος                                                                     Η Γενική Γραμματέας

 Αιμιλία Τσαγκαράτου                                                          Αδριανή Προκόπη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...