ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου Δημ. Σχ. Ν Ικονίου, Νίκης 61 Πέραμα 13:00

Οι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Εκπ/κων Π.Ε. «Ο Παρθενώνας» καλωσορίσαμε από τον Σεπτέμβρη τα παιδιά του πολέμου στα σχολεία του συλλόγου μας στα πρωινά τμήματα. Καλωσορίσαμε τα παιδιά που βίωσαν τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και το θρησκευτικό φανατισμό, τους βομβαρδισμούς των σπιτιών και των σχολείων τους, την ορφάνια, και τον αναγκαστικό ξεριζωμό.
Καλωσορίσαμε τα παιδιά του πόνου και της προσφυγιάς, τα παιδιά που μόνα τους ή με τους γονείς τους διέσχισαν βουνά περπατώντας χιλιάδες χιλιόμετρα, που πάλεψαν με τα κύματα, που έγιναν αντικείμενα εκμετάλλευσης στην προσπάθειά τους να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.
Καλωσορίσαμε τα παιδιά, θύματα της προσφυγικής-μεταναστευτικής πολιτικής της ευρωπαϊκής ένωσης και των κυβερνητικών πολιτικών, τα οποία αφού εγκλωβίστηκαν μαζί με τους γονείς τους στη χώρα μας, αναγκάζονται να ζουν στο περιθώριο των πόλεών μας αποκλεισμένα από την κοινωνική ζωή και φυλακισμένα ουσιαστικά σε καταυλισμούς με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.
Για τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου μας η θέση των παιδιών δεν είναι οι καταυλισμοί, οι παγωμένες μέρες και νύχτες σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα. Είναι η στέγασή με ανθρώπινες συνθήκες, η φροντίδα για σίτιση και η εκπαίδευσή τους μαζί με τα παιδιά μας. Γιατί η θέση ΟΛΩΝ των παιδιών ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, καταγωγή είναι στα ΣΧΟΛΕΙΑ στα πρωινά τμήματα. Γιατί και οι μνήμες μας είναι ζωντανές. Εμείς που ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο, εγγόνια και δισέγγονα προσφύγων, παιδιά και εγγόνια και οι ίδιοι μεταναστών, δεν μπορούμε να ανεχτούμε ξενοφοβικές και ρατσιστικές κραυγές που κηρύττουν το φόβο και το μίσος.
Οι εκπαιδευτικοί του συλλόγου μας, με τον ίδιο αλληλέγγυο τρόπο που σταθήκαμε δίπλα στους συνανθρώπους μας στο λιμάνι του Πειραιά και στον Ελαιώνα είτε με αποστολές τροφίμων, ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης είτε με την δημιουργική απασχόληση των παιδιών, θα σταθούμε και πάλι στο πλευρό των προσφυγόπουλων αγωνιζόμενοι για το δικαίωμά τους στη μόρφωση και την αξιοπρεπή ζωή. Θα σταθούμε στο πλευρό των προσφυγόπουλων για να τα προστατεύσουμε από τις πολιτικές αποκλεισμού και από το δηλητήριο του μίσους. Το ίδιο κάναμε και τον Οκτώβρη, όταν σε 4 σχολεία του συλλόγου μας λειτούργησαν οι πρώτες ΔΥΕΠ. Παρόλο που διαφωνούμε με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων σε ξεχωριστές δομές, τα υποδεχτήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί όλα τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά.

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους να δώσουν μαζικό παρόν στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθούν από το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα την ημέρα της πρώτης εγκατάστασης των προσφυγόπουλων στα νέα σχολεία που έχουν επιλεγεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και συγκεκριμένα στο Δημ. Σχ. Ν Ικονίου, Νίκης 61 Πέραμα.

Για να διευκολυνθούν οι συναδέλφισσες/φοι να συμμετέχουν, κηρύσσουμε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (στις δυο τελευταίες ώρες) για το πρωινό πρόγραμμα και τρίωρη διευκολυντική για το απογευματινό στο διδακτικό ωράριο της/του κάθε συναδέλφισσας/συναδέλφου.