ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 14ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Δίνουν γη και ύδωρ
Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε
Λίγες ώρες μετά την συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με το ΔΣ της ΔΟΕ την Παρασκευή και τις διαβεβαιώσεις ότι: «πολιτική της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών» και ότι «δεν δέχεται τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ», το υπουργείο ήρθε σε συμφωνία με τους θεσμούς.

Δεν είχαμε αυταπάτες για τις ασκήσεις «σθεναρής αντίστασης» του υπουργείου απέναντι στα τρομοκρατικά αντιεκπαιδευτικά σενάρια του ΟΟΣΑ. Η συνεργασία του υπουργείου με τον ΟΟΣΑ αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αφού από το Μάρτιο του 2015 ακόμα, έχει θεσμοθετηθεί η Κοινή Διευθύνουσα Επιτροπή (Joint Steering Committee) ΟΟΣΑ-Ελλάδας. Οι τελευταίες εκθέσεις του ΟΟΣΑ προετοιμάζονται με αίτημα της κυβέρνησης σε άμεση συνάρτηση με τις σχετικές δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες. Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που στόχο είχε να τρομοκρατηθούν οι εκπαιδευτικοί από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και να αποδεχθούν την συμφωνία ως το μικρότερο κακό.

Η συμφωνία προβλέπει:

1.Την υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο και τις 30 ώρες του εργασιακού ωραρίου.
Εκτός από την προφανή αύξηση εργασιακού χρόνου και την εντατικοποίηση εργασίας με διάφορες απασχολήσεις που η δημιουργική φαντασία του υπουργείου θα εφεύρει, η 30ωρη υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο προοιωνίζει το επόμενο βήμα. Την αύξηση και του διδακτικού ωραρίου.

2.Τον αποχαρακτηρισμό της ώρας της σίτισης ως διδακτικής που συνιστά σαφέστατη αύξηση διδακτικού ωραρίου

3.Την εμπλοκή του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής στελεχών που σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη στροφή στο διοικητισμό, στο εκπαιδευτικό management και την επιβολή του στο σώμα της ζωντανής εκπαίδευσης.

4.Την αξιολόγηση στελεχών και σχολικών μονάδων, που ήταν και η κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για το διάστημα αυτό.
5.Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που σε συνδυασμό με τις τριμελείς επιτροπές που προβλέπει το Π.Δ 79 θα οδηγήσουν σε πολυπληθή τμήματα , σε κατάργηση του σχολείου της γειτονιάς και σε μεγαλύτερη μείωση των θέσεων εργασίας

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ

Τα μέτρα αυτά δεν είναι παρά μόνο ένα επεισόδιο στον αντιεκπαιδευτικό μνημονιακό κατήφορο της κυβέρνησης. Η λίστα των απαιτήσεων ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ έχει μεγάλο βάθος. Γι’ αυτό η ταυτόχρονη προώθηση του συνδικαλιστικού νόμου, που θα απαιτεί το 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών για να αποφασιστεί μια απεργία, σηματοδοτεί την προσπάθειά τους να φιμώσουν το εκπαιδευτικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα και να αφαιρέσουν από τα σωματεία το όπλο της απεργίας ώστε τα επόμενα κύματα περικοπών και αναδιαρθρώσεων να περάσουν χωρίς αντιστάσεις.

Όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά.
Οι «δεσμεύσεις» του Υπουργείου καμία απολύτως αξία δεν έχουν. Αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα κρίσιμα επίδικα της περιόδου, με πρώτο, το ζήτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να υψώσουμε το ανάστημα μας και να πούμε όχι απλά “δεν πάει άλλο”, αλλά μπορεί να πάει και αλλιώς. Με τον κόσμο της εργασίας και τους αγώνες του στο προσκήνιο.

Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να αντιτάξουμε και να διεκδικήσουμε επιθετικά την κάλυψη των αναγκών και δικαιωμάτων απαιτώντας τον κλεμμένο πλούτο και τα όσα άρπαξαν από τους εργαζομένους και το λαό στα χρόνια των μνημονίων.

Να διεκδικήσουμε:
• Το «ξεπάγωμα» του μισθολογίου, την επαναφορά των «δώρων», ως πρώτο βήμα αναπλήρωσης των μισθολογικών απωλειών (απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων, ενσωμάτωση προσωπικής διαφοράς στο βασικό μισθό) – καμία νέα περικοπή. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυξήσεις, να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.
• Την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων και τις νέες περικοπές στο όνομα των ελλειμμάτων των ταμείων.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των χιλιάδων κενών.
• Καμιά ιδιωτικοποίηση – Όχι στους πλειστηριασμούς ηλεκτρονικούς και μη. Κάτω τα χέρια από τη δημόσια και τη λαϊκή περιουσία.
• Όχι στη συρρίκνωση και τις περικοπές – Δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΗΣ 14ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...