Όχι στη διάλυση της Ειδικής Αγωγής

Η κυβέρνηση έβαλε μέσα στις πρόσφατες γιορτές των Χριστουγέννων την Ειδική Αγωγή και τα παιδιά μας στο στόχαστρο! Τα παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής είναι μία από τις πλέον ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που θα έπρεπε μόνο να στηρίζονται και όχι να πλήττονται.
Καταγγέλλουμε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι οικογένειες των παιδιών – ενηλίκων με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες και οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης, να επιβάλλει την ένταξη της Ειδικής Αγωγής στον ΕΟΠΥΥ, σημαίνει κόφτη και κλειστούς προϋπολογισμούς, κατ’ επιταγή των μνημονίων, με μοναδικό στόχο την συρρίκνωση των ήδη χαμηλών πόρων που διατίθενται στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ήδη δήλωσε ότι ο κλειστός προϋπολογισμός του 2017 θα είναι 60 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρυσι τα ασφαλιστικά ταμεία έδωσαν 109 εκατομμύρια, μιλάμε δηλαδή για 45% μείωση.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας «αγνοώντας» υποκριτικά τη διαχρονική έλλειψη δημόσιων υποστηρικτικών υπηρεσιών για παιδιά κι ενήλικες ειδικής αγωγής, μένει αμετακίνητος στην νέα απόφαση να συνάψει ο ΕΟΠΥΥ συμβάσεις με τους παρόχους θεραπευτικών υπηρεσιών. Όμως, με δεδομένο την κατά 45% μείωση των δαπανών, η απόφαση αυτή σημαίνει την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα άτομα με βαριές αναπηρίες. Σημαίνει το κλείσιμο των μικρών κέντρων που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα εξευτελιστικά χαμηλά τιμολόγια του ΕΟΠΥΥ, με βέβαιο επακόλουθο την ανεργία εργαζομένων στην ειδική αγωγή ή την εξευτελιστική αμοιβή τους με μισθούς γαλέρας. Σημαίνει το πέταγμα στον Καιάδα χιλιάδων παιδιών πανελλαδικά με άνεργους ή χαμηλόμισθους γονείς, οικονομικό στραγγαλισμό για τις οικογένειες που θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Αν πράγματι ήθελαν να χτυπήσουν τα «συμφέροντα» που λυμαίνονται τον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής, θα έστηναν δημόσιες και δωρεάν δομές υποστήριξης για όλα τα παιδιά. Σήμερα, το Δημόσιο στην Ειδική Αγωγή, αποτελείται από ελάχιστα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα – και ακόμα λιγότερες μονάδες νοσηλείας. Είναι γνωστό ότι το ραντεβού σε ένα Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο μπορεί να πάρει μήνες για να γίνει. Και το κυριότερο: τα Κέντρα αυτά δεν παρέχουν θεραπείες (πλην σε ελάχιστες, πολύ ειδικές περιπτώσεις). Κάνουν μόνο διάγνωση/αξιολόγηση και «συνταγογραφούν» τις προτεινόμενες θεραπείες (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, μαθησιακή στήριξη κλπ), οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σε ιδιωτικά κέντρα. Και φυσικά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν υπάρχει τίποτα για επέκταση και στελέχωση των δημόσιων δομών.

Η επίθεση στην ειδική αγωγή αφορά όλους και όλες μας!
Οι διατάξεις που κατατέθηκαν στη βουλή σε νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγουν πολλά προαπαιτούμενα για τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε τμήμα, όταν σε αυτό υπάρχουν διαγνώσεις μαθητών από αρμόδιους δημόσιους φορείς. Συγκεκριμένα καταργείται η διάταξη (4186/13 αρ.28 παρ.15) σύμφωνα με την οποία για κάθε μαθητή με αναπηρία ή /και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες επιτρέπεται η μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητές κατά 3 και ορίζεται ως μέγιστη «δυνατή» η μείωση στους 22 μαθητές, όχι πια με αυτοδίκαιη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και έγκριση σχολικού συμβούλου, αλλά με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης. Μάλιστα για την ενεργοποίηση της μείωσης απαιτούνται κατ’ ελάχιστο 2 διαγνώσεις αναπηρίας ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, εξαιρουμένων των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, ή 5 και πλέον διαγνώσεις ειδικών μαθησιακών δυσκολιών με την επιπρόσθετη προϋπόθεση να μη λειτουργεί τμήμα ένταξης στο σχολείο. Οι διατάξεις αυτές αποτελούν «κόφτη» στην εκπαίδευση, στοχεύουν στον περιορισμό των τμημάτων που διαχωρίζονται εξαιτίας διαγνώσεων κατηγοριοποιώντας έτσι τα παιδιά που χρειάζονται εκπαιδευτική υποστήριξη. Επιδιώκουν να εξοικονομήσουν προσωπικό, καθώς έτσι οδηγούμαστε σε συγχώνευση όσων τμημάτων δεν εμπίπτουν στις προωθούμενες διατάξεις του σ/ν σε βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη να υποστηριχθούν σε ένα δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης που δικαιούνται.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους γονείς και τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή και διεκδικούμε:

• Δημόσια και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις αναγκαίες θεραπείες. Δημόσιες και δωρεάν δομές ειδικής αγωγής. Μετατροπή όλων των ΝΠΙΔ στην ειδική αγωγή σε Δημόσια Κέντρα.
• Επαρκή χρηματοδότηση της ειδικής αγωγής από τον Κρατικό Προϋπολογισμό βάσει των σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων χωρίς κόφτες.
• Πλήρη παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά που την δικαιούνται με βάση τη διάγνωσή τους.
• Σε κάθε σχολική μονάδα, να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες υποστήριξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές κλπ) με μόνιμη κα σταθερή σχέση εργασίας.
• Κανένα παιδί ή ενήλικας να μην βρεθεί στο περιθώριο. Να σταματήσει ο διαχρονικός εμπαιγμός των οικογενειών με αναπηρίες και όλων των εργαζομένων στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής.
• Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα όταν υπάρχουν διαγνωσμένες από δημόσιους φορείς διαγνώσεις.
• Ίδρυση σταθερών δομών ειδικής εκπαίδευσης
• Όχι περικοπές στην υγεία, την παιδεία και την αναπηρία!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...