Μια πρώτη σημαντική νίκη ενάντια στην αξιολόγηση

Το σύνολο των σχολείων και η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών του συλλόγου μας σημείωσαν μια τεράστια νίκη! 18 από τα 18 δημοτικά του συλλόγου μας δήλωσαν συμμετοχή στην απεργία – αποχή της ΔΟΕ από την αξιολόγηση των υποψηφίων διευθυντών/-ντριών.
Χαιρετίζουμε τους/τις συναδέλφους/-ισσες μας που συντάχθηκαν μαζικά και συλλογικά με το εκπαιδευτικό κίνημα και γύρισαν την πλάτη στην πρώτη φάση επιβολής της αξιολόγησης. Η νίκη αυτή μας δίνει κουράγιο και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νέες μάχες που θα κληθούμε να δώσουμε την επόμενη σχολική χρονιά.
Καταγγέλλουμε τη στάση του Υπουργείου Παιδείας, όπου κάτω από το κράτος του πανικού και με διαφαινόμενη τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην προκηρυγμένη απεργία – αποχή, ενέτεινε τις πιέσεις του μέσω κυρίως των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της επαρχίας.
Το πρώτο βήμα έγινε και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά είμαστε αισιόδοξοι και αισιόδοξες. Τον Σεπτέμβρη θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία.
Οι συζητήσεις που έγιναν στα σχολεία ήταν ιδιαίτερα ουσιαστικές και γόνιμες. Γι αυτό παραθέτουμε ξανά την απόφαση της τελευταίας Γενικής μας Συνέλευσης:
• Σύλλογος Διδασκόντων με αναβαθμισμένο διοικητικό και παιδαγωγικό ρόλο και θεσμοθετημένη πρωταγωνιστική θέση στη διαδικασία προγραμματισμού, σχεδιασμού, απολογισμού του εκπαιδευτικού έργου. Με συχνές, τακτικές συνεδριάσεις όπου συλλογικά συζητούνται και αντιμετωπίζονται όλα τα παιδαγωγικά ζητήματα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων να αποκτήσει θεσμικά αναβαθμισμένο ρόλο σε ζητήματα λειτουργίας της σχολικής μονάδας και σε παιδαγωγικά ζητήματα.
• Δημοκρατική λειτουργία της σχολικής μονάδας με ανώτερα και μόνα αποφασιστικά όργανα τον Σύλλογο Διδασκόντων και το Σχολικό Συμβούλιο. Με διευθυντή/συντονιστή, αιρετό και ανακλητό συνάδελφο αποκλειστικά από το Σύλλογο διδασκόντων που θα έχει διδακτικά καθήκοντα και τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και ανώτατο όριο θητείας. Λειτουργία γραμματειακής υποστήριξης σε όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.