Με μαζικές κινητοποιήσεις απαντήσαμε τη βδομάδα αυτή στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας

Τρίτη 19 Απρίλη

Μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή

Υπάκουοι Αναπληρωτές, Δούλοι, ΤΕΛΟΣ! Σπάμε τα δεσμά της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας, αυτό έγραφε το πανό του Συντονιστικού Αναπληρωτών όταν αναπληρωτές και μόνιμοι το ύψωσαν στα σκαλιά της βουλής!

Υπάκουοι Αναπληρωτές, Δούλοι, ΤΕΛΟΣ! Σπάμε τα δεσμά της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας. Αυτό έγραφε το πανό του Συντονιστικού των Αναπληρωτών και Αδιορίστων που ανοίξαμε αναπληρωτές και μόνιμοι, επιχειρώντας να ανέβουμε στο περιστύλιο της βουλής! Τα ΜΑΤ φυσικά μας εμπόδισαν να ανεβούμε ως επάνω αλλά το πανό το ανοίξαμε και εκατοντάδες αναπληρωτές και μόνιμοι στείλαμε το μήνυμα! Δε θα υπακούσουμε στις εντολές που καταστρέφουν τις ζωές χιλιάδων συναδέλφων και του δημόσιου σχολείου! Χτες το υπουργείο, σήμερα στη βουλή, αύριο στην περιφέρεια και μεθαύριο πάλι στο Υπουργείο! Η οργή ξεχειλίζει και το ποτάμι της αγανάκτησης δε θα αφήσει όρθιο τίποτα! Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά!

Εκατοντάδες δάσκαλοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή και στα Προπύλαια στο κέντρο της Αθήνας, για να διαμαρτυρηθούν για τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών, τα νηπιαγωγεία και τα τμήματα ένταξης.

Η διαδήλωση ήταν μαχητική και μαζική με συμμετοχή του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιορίστων, Συλλόγων ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών για μόνιμους μαζικούς διορισμούς ενάντια στην διάταξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που καταργεί προϋπηρεσία και απολύει αναπληρωτές.

Αναλυτικότερα, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας για τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών την ερχόμενη σχολική χρονιά, γιατί θεωρούν ότι θα οδηγήσει στην ανεργία πολλούς επί χρόνια αναπληρωτές. “Η κυβέρνηση καταργεί την προϋπηρεσία μας και τελικά εντείνει αντί να λύνει τα αδιέξοδα και τις αδικίες του παρελθόντος”, ήταν ο κοινός παρονομαστής των σχολίων των παρευρισκόμενων.

Ακόμη,  δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο για τα νηπιαγωγεία, καθώς θεωρούν ότι υπαγορεύεται από μια υποχρέωση εξορθολογισμού του κόστους της εκπαίδευσης και ότι ο νέος, αυξημένος ελάχιστος αριθμός μαθητών, θα οδηγήσει σε συγχώνευση και κλείσιμο νηπιαγωγείων.

Τέλος, ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας που αφορά στη λειτουργία των τμημάτων ένταξης στην ειδική αγωγή.

 

 

Τετάρτη 20 Απρίλη

Παράσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής

Την Τετάρτη 20 Απρίλη πραγματοποιήθηκε  μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής έπειτα από κάλεσμα του Συντονιστικού Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων. Ο περιφερειακός διευθυντής έλειπε από τον χώρο με αποτέλεσμα να γίνει  συνάντηση με τον προϊστάμενο παιδαγωγικής και επιστημονικής καθοδήγησης Π.Ε., κ. Χρήστο Αναστόπουλο.

Οι εκπαιδευτικοί  απαιτήσαμε σαφείς απαντήσεις αναφορικά με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο και τον σχεδιασμό της περιφέρειας. Συγκεκριμένα τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τα νηπιαγωγεία που διαγράφονται στην Αττική με βάση τη διάταξη που κατατίθεται, τα τμήματα ένταξης που καταργούνται, τις κοινές ειδικότητες που κρίνονται «μετακινήσιμες» ανάμεσα στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, τη διαγραφή θέσεων εργασίας και την κρίση μόνιμων συναδέλφων ως πλεοναζόντων με βάση τη διαμόρφωση του «νέου» ενιαίου τύπου σχολείου, την αναμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος στην κατεύθυνση λειτουργίας των σχολείων από 8π.μ. έως 1.15 μ.μ. στο πρωινό (με την ενδεχόμενη «διεύρυνση» της διδακτικής ώρας στα 60 λεπτά, τη μείωση διδακτικών ωρών ανά μάθημα, το καθεστώς αναθέσεων μαθημάτων, τη συγχώνευση μουσικής, θεατρικής αγωγής και εικαστικών και τη μετατροπή τους σε «καλλιτεχνική αγωγή»), την υποβάθμιση της λειτουργίας του ολοήμερου  και  τη λειτουργία τμημάτων με υπέρβαση  του ορίου των 25 μαθητών. Επιπρόσθετα ζητήθηκε ο αριθμός των  κενών που υπάρχουν ακόμα και ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για το επόμενο σχολικό έτος (κενά, αριθμός αναπληρωτών).

Μόνιμη επωδός του προϊστάμενου παιδαγωγικής καθοδήγησης ήταν ότι ως υπηρεσιακός υπάλληλος-σχολικός σύμβουλος δε γνωρίζει τίποτα κι ότι «επίσημα» δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Αρνήθηκε ότι η περιφέρεια έχει αποστείλει αριθμό πλεονάζοντων εκπαιδευτικών, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία ίσως αντλούνται από το my-school. Στο δια ταύτα, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς  ακόμα για την έκδοση των κενών του επόμενου σχολικού έτους . Σχετικά με τα  νηπιαγωγεία και τα τμήματα που κινδυνεύουν να κλείσουν, τα στοιχεία της περιφέρειας είναι «ανεπεξέργαστα» ακόμη. Ως προς τα τμήματα ένταξης των σχολείων που έχουν καταργηθεί/συγχωνευθεί έθεσε τη θεώρηση του Υπουργείου ότι δεν είναι νομικά κατοχυρωμένα, ότι θα καταργηθούν και ότι έπειτα θα πρέπει να πάρουν νέο ΦΕΚ ίδρυσης. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι σύσταση της διευθύντριας ΕΑΕ, κας Αστέρη, είναι να μην προτείνεται δημιουργία 2ου τμήματος ένταξης.

Με λίγα λόγια, το τμήμα παιδαγωγικής καθοδήγησης δεν έχει κανένα σχεδιασμό για τη  λειτουργία των σχολείων της Αττικής από Σεπτέμβρη. Γίνεται ξεκάθαρο ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός του Υπουργείου δεν αφορά το παιδαγωγικό περιεχόμενο, αλλά κριτήρια οικονομικά-λογιστικά για την εφαρμογή της μείωσης τους κόστους στην εκπαίδευση. Διατάξεις και τροπολογίες εισάγονται με μόνους στόχους την «αποτελεσματική διαχείριση» του υπάρχοντος προσωπικού και τις μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών. Ο «εθνικός διάλογος» ως πρόσχημα για τη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου έρχεται να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά.

Πέμπτη 21 Απρίλη

Μαζική συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας

Την Πέμπτη 21 Απρίλη πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας και αντίστοιχες συγκεντρώσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις σε αρκετές πόλεις της χώρας.

21/4: Μαζική και δυναμική συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο Υπ. Παιδείας-φωτορεπορτάζ

ANAPL.21.4.2

ANAPL.21.4.3

ANAPL.21.4.8

anapl.21.4.17

anapl.21.4.22

 

Ο υπουργός Παιδείας  με ιδιαίτερα κυνικό τρόπο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις διατάξεις που αφορούν στις προσλήψεις αναπληρωτών και στο κλείσιμο νηπιαγωγείων (τις οποίες θα ψηφίσει πριν το Πάσχα), καλύπτοντας εκ νέου τις πολιτικές επιλογές της, πίσω από τη νομολογία του ΣτΕ. Για μια ακόμα φορά δεν δεσμεύτηκε ούτε για μόνιμους διορισμούς ούτε, ούτε για το συνολικό αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ακόμη «λίπος» στην εκπαίδευση, ανακάλυψε  πλεονάζουσες ώρες  στα σχολεία, είπε ότι τα πράγματα στα  νηπιαγωγεία πρέπει να «σφίξουν»  και δε δίστασε να μιλήσει  για «εξορθολογισμό και νοικοκύρεμα».

Έθεσε  θέμα «συνταγματικότητας» των προσλήψεων και των διορισμών  μετά το 2002, εγείροντας νέα ζητήματα, προκειμένου να καλύψει  το γεγονός ότι του χρόνου χιλιάδες αναπληρωτές θα είναι άνεργοι εξαιτίας των περικοπών και της πολιτικής του και όχι εξαιτίας  της δήθεν εφαρμογής της νομιμότητας.  Δήλωσε ότι θα προωθήσει για τη νέα χρονιά έναν «νέο ενιαίο τύπο δημοτικού  σχολείου» από τα τετραθέσια και πάνω, επικαλούμενος δήθεν «παιδαγωγικούς» λόγους και τη «γυμνασιοποίηση» του υπαρκτού δημοτικού. Η θεσμοθέτηση του,  αυτόματα θα σημάνει λιγότερες ώρες διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς, πλεονάζουσες ώρες – πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς,  μαζικές υποχρεωτικές μετακινήσεις και ανεργία για τους αναπληρωτές συναδέλφους.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...