Κινητοποίηση την Πέμπτη 28/9/2017, στις 2.00 μμ στα γραφεία της Δ’ Διεύθυνσης (Συγγρού 165)

Την ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία, ο Υπουργός Παιδείας την χαρακτήρισε στα ΜΜΕ, ως ημέρα «θριάμβου», διότι «όλα ήταν στη θέση τους» και δεν υπήρχε ούτε ένα κενό…
Μέσα σε λίγες ώρες αποδείχτηκε ότι ο θρίαμβος βρισκόταν στο παράλληλο σύμπαν του υπουργού και των επιτελών του. Σε αυτό το σύμπαν που επικρατεί η χυδαία μνημονιακή λογιστική των ωρών. Σε αυτό το σύμπαν που η εκπαίδευση μετατρέπεται σε τηλεοπτικό show. Σε αυτό το σύμπαν που οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές κλείνονται στα κουτάκια των τεφτεριών και των πινάκων των τεχνοκρατών του υπουργείου.
Από την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, οι Σύλλογοι Π.Ε. της Δ’ Αθήνας, σε μαζική παράσταση στο ΠΥΣΠΕ, επισημάναμε ότι οι ανάγκες των σχολείων καθορίζονται με συγκεκριμένο πλαίσιο:
1. ένας/μία δάσκαλος/α για κάθε τμήμα
2. ένας/μία επιπλέον δάσκαλος/α ανά 50 μαθητές στο ολοήμερο
3. ένας/μία δάσκαλος/α σε κάθε τμήμα ένταξης
4. ένας/μία δάσκαλος/α σε κάθε τάξη υποδοχής
5. με τις απαραίτητες ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας, όπως ορίζονται από το Σύλλογο Διδασκόντων.
6. με σπάσιμο των πληθωρικών τμημάτων, όπου κρίνεται απαραίτητο από τους Συλλόγους Διδασκόντων κάθε σχολείου.
Επίσης καταγγείλαμε ότι η Διεύθυνση υπηρετώντας την κυβερνητική πολιτική των περικοπών και της αποδόμησης του σχολείου, ακολούθησε μια πρακτική μεγιστοποίησης των υπεραριθμιών, ελαχιστοποίησης των κενών και βέβαια ελαχιστοποίησης του αιτούμενου αριθμού προσλήψεων αναπληρωτών.
Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μια χυδαία μνημονιακή λογιστική ωρών. Αποτελούν πολιτική επιλογή. Ο επικοινωνιακός στόχος της είναι να θριαμβολογεί το ΥΠΠΕΘ για το πόσο καλά λειτουργούν όλα στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, ενώ τα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στενάζουν για να λειτουργήσουν. Ο οικονομικός στόχος είναι η συρρίκνωση των εκπαιδευτικών και η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα. Ο πολιτικός στόχος είναι η πλήρης υποταγή της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής λειτουργίας στις επιταγές του ΟΟΣΑ.
Οι συνέπειες αυτών των επιλογών έχουν ήδη οδηγήσει σε πλήρη αποδόμηση και του πρωινού και του ολοήμερου προγράμματος, θέτουν σε ομηρεία όλους τους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν ωράριο στο ολοήμερο πρόγραμμα, αφού μόλις υπάρξουν ανάγκες μακροπρόθεσμων αδειών, δεν θα μπορούν να καλυφθούν, λόγω της ανυπαρξίας διαθέσιμων εκπαιδευτικών.
Η κατάσταση στα σχολεία του Ταύρου (αλλά και στα υπόλοιπα σχολεία της Δ’ Αθήνας) είναι εκρηκτική! Και στα 5 σχολεία του Ταύρου τα ολοήμερα είτε δεν λειτουργούν καθόλου είτε υπολειτουργούν, ενώ σε κάποια από αυτά υπάρχουν ακόμη σημαντικές ελλείψεις και στο πρωινό πρόγραμμα. Οι ενισχυτικές διδασκαλίες έχουν εξαφανιστεί, ως συνέπεια του «στιψίματος» των ωρών και οι τάξεις υποδοχής ακόμη να στελεχωθούν.
Αποδεικνύεται ότι τα κενά που δίνονταν από τη Διεύθυνση ήταν ελαχιστοποιημένα, βάσει των εντολών του Υπουργείου και των μνημονιακών απαιτήσεων της κυβέρνησης.
Καλούμε τους αιρετούς να πάρουν όλα τα στοιχεία από τη Διεύθυνση, να δημοσιοποιήσουν τα πραγματικά κενά, να δημοσιοποιήσουν την κατάσταση που υπάρχει με τις αντισταθμιστικές δομές, να καταγγείλουν την πολιτική του ΥΠΠΕΘ.
Το ΥΠΠΕΘ πιστό στις ανάγκες των αριθμών και όχι στις ανάγκες των μαθητών ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να καλύψει τα κενά και δεν θα το κάνει αν δεν αντιμετωπίσει ένα εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα που θα διεκδικήσει την πλήρη και ουσιαστική λειτουργία του σχολείου.
Το ΥΠΠΕΘ θα ακολουθήσει μια πρακτική:
• μεταφοράς ωρών, «κλέβοντας Ευέλικτες Ζώνες» και μεταφέροντας ώρες στα Ολοήμερα,
• κλεισίματος τμημάτων Ολοήμερων
• συρρίκνωσης του αριθμού μαθητών από τα ολοήμερα, ώστε να υπάρξει μείωση τμημάτων.
• περιφοράς εκπαιδευτικών από ολοήμερο σε ολοήμερο.

Για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες, οι μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί:

Οργανώνουμε κινητοποίηση την Πέμπτη 28/9/2017, στις 2.00 μμ στα γραφεία της Δ’ διεύθυνσης (Συγγρού 165). Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία της Δ’ Διεύθυνσης καθώς και τους συλλόγους Γονέων να συνδιοργανώσουμε και να συντονίσουμε τη δράση μας. Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να συμμετάσχει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...