ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ! Αποστολή αντιπροσωπείας εκπαιδευτικών στην Παλαιστίνη

 

Ο παλαιστινιακός λαός τα τελευταία σχεδόν 70 χρόνια αγωνίζεται για να αποκτήσει ελεύθερη πατρίδα. Τις τελευταίες 35 μόνο μέρες ο Ισραηλινός στρατός έχει δολοφονήσει δεκάδες και έχει τραυματίσει χιλιάδες Παλαιστίνιους πολίτες οι οποίοι διαδηλώνουν κάθε Παρασκευή και απαιτούν επιστροφή στα εδάφη τους. Στον αγώνα των Παλαιστινίων συμπαραστέκεται σύσσωμος ο ελληνικός λαός.
Σε αυτό τα πλαίσιο ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν έμεινε αδιάφορος: οργάνωσε αντιπολεμικά μαθήματα στις τάξεις, συγκρότησε τη μεγάλη πανελλαδική καμπάνια «Ένα σχολείο για τη Γάζα» στην οποία συμμετείχαν δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ, για τη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό την ανέγερση ενός κατεστραμμένου -από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς- σχολείου στη Γάζα και επικοινώνησε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της δοκιμαζόμενης αυτής γωνιάς του πλανήτη εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του.
Από το υστέρημα των μαθητών, των γονιών αλλά και χιλιάδων πολιτών οι οποίοι στήριξαν την καμπάνια συγκεντρώθηκαν 100.000 ευρώ. Ένα μέρος από αυτά (20.000) παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2010 από αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών στο υπουργείο παιδείας στη Γάζα. Με αυτά τα χρήματα άρχισε να χτίζεται ένα σχολείο στη συνοικία Τζαμπάλια, στο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό των κατεχόμενων, προπύργιο της αντίστασης του παλαιστινιακού λαού εδώ και εβδομήντα χρόνια. Στο σχολείο δόθηκε το όνομα «Σπύρος Μαρκόπουλος» στη μνήμη του συναδέλφου που συμμετείχε στην πρωτοβουλία, έφυγε πρόωρα από κοντά μας και στη μνήμη του συγκεντρώθηκαν 14.000 ευρώ. Στους βομβαρδισμούς του 2011 η ισραηλινή αεροπορία ισοπέδωσε το σχολείο που χτιζόταν.
Ο συνεχής ασφυκτικός αποκλεισμός της Γάζας δεν επέτρεψε την οργάνωση αποστολής, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των σωματείων, και τη μεταφορά του υπόλοιπου χρηματικού ποσού (80.000 ΕΥΡΩ). Τα χρήματα αυτά παραδόθηκαν στην Παλαιστινιακή πρεσβεία και μεταφέρθηκαν στο υπουργείο παιδείας της Παλαιστίνης. Με τα χρήματα αυτά χτίστηκαν δυο μικρά σχολεία σε χωριά στην περιοχή της Χεβρώνα, εγκαινιάστηκαν στις 26 Μαρτίου του 2018 και φοιτούσαν συνολικά 85 μαθητές οι οποίοι αναγκάζονταν να περπατάνε ώρες για να πάνε σε σχολεία γειτονικών χωριών. Τη νύχτα της 9ης Απριλίου 2018 Ισραηλινοί έποικοι χωρίς καμία δικαιολογία, στα πλαίσια της συστηματικής πολιτικής του Ισραήλ κατά της παλαιστινιακής εκπαίδευσης, κατεδάφισαν το σχολείο που είχε χτιστεί στο χωριό Zanuta. Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι του χωριού τοποθέτησαν σκηνές για να ολοκληρώσουν εκεί τη σχολική χρονιά οι μαθητές του σχολείου. Λίγες μέρες αργότερα οι σκηνές βρέθηκαν σκισμένες.
Στις 8 Μαΐου 2018 ολιγομελής αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών έφτασε στην Παλαιστίνη με σκοπό την έκφραση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης του συγκεκριμένου σχολείου. Η αντιπροσωπεία θα απαιτήσει να ξαναχτιστεί το σχολείο και θα καταγγείλει τη βαρβαρότητα του Ισραηλινού κράτους που οργανώνει ή ανέχεται τέτοιες ενέργειες. Σε αυτό το πλαίσιο θα συναντηθεί με τις αρμόδιες αρχές, θα επισκεφτεί τα σχολεία, θα επικοινωνήσει με τους μαθητές και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, θα συμμετέχει στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται την Παρασκευή 11 Μαΐου.
Ο σύλλογος μας συμμετέχει και στηρίζει την αποστολή στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και ΕΛΜΕ.
Στην αποστολή συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί:
1. Γαλάνης Γιώργος, δάσκαλος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Πειραιά «η Πρόοδος».
2. Καλούσης Ακρίτας, δάσκαλος, μέλος ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Νίκαιας Πειραιά, αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής.
3. Μαρίνης Γιάννης μέλος του ΔΣ της Α’ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστερίου).
4. Μαρούτας Γιάννης δάσκαλος, μέλος ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου- Φυλής.
5. Παντελίδης Ντίνος, μέλος ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ ΣΤ Θεσσαλονίκης « Ο Αριστοτέλης».
6. Προκόπη Αδριανή, δασκάλα, πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ « Ο Παρθενώνας».
7. Χατζέλα Δήμητρα, δασκάλα μέλος του συλλόγου εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης».

Ίσως σας ενδιαφέρουν…