Να αποσυρθεί το έκτρωμα-πρόταση ανεργίας εκπαιδευτικών Όλοι στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 15/4, 11.30 π.μ.

 

 

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε την Παρασκευή 8 4 σε κοινοποίηση  σχεδίου-διάταξης για το σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών της επόμενης χρονιάς, προκαλώντας τεράστιο κύμα αντιδράσεων στον κόσμο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όχι μόνο.

Η εν λόγω διάταξη εξαπολύει μια βίαιη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών, αποτελεί προπομπό για το κοινό σύστημα διορισμών/προσλήψεων. Eπιχειρείται η εφαρμογή του Ν.3848 της Διαμαντοπούλου και στους πίνακες των αναπληρωτών, καθώς προκρίνεται η επιτυχία στους γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ του 2008 και του 2006 με αριθμό μορίων που επί τους ουσίας ακυρώνουν κάθε άλλο κριτήριο, ενώ τίθεται πλαφόν αναγνώρισης της  προϋπηρεσίας (60 μήνες προϋπηρεσία: 16,8 μόρια  που είναι και το ανώτατο όριο. Οι παραπάνω μήνες απλά είναι σαν να μην τους έχεις δουλέψει ποτέ!). Ταυτόχρονα, εισάγεται για πρώτη φορά η μοριοδότηση του βαθμού του πτυχίου (5 μόρια), σε μια απόπειρα εφαρμογής αξιολογικών κριτηρίων στις προσλήψεις αναπληρωτών.

Το υπουργείο Παιδείας με την πρότασή του για το νέο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών ανατρέπει αντιδραστικά όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα. Στόχος είναι να μη γνωρίζει κανείς εκπαιδευτικός πια θα είναι η θέση του στους πίνακες της κάθε χρονιάς. Το κυνήγι των προσόντων και του επαγγελματικού προφίλ που θα εισάγει ο ΑΣΕΠ, θα είναι ο ατομικός δρόμος διεκδίκησης μιας θέσης στην ελαστική εργασία. Η ακύρωση της προϋπηρεσίας επιδιώκει να αφαιρέσει κάθε σταθερότητα και σχετική ασφάλεια. Μέχρι τώρα οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είχαν μια σχετική βεβαιότητα ότι θα εργαστούν την επόμενη χρονιά αν οι προσλήψεις παραμείνουν αριθμητικά ίδιες. Τώρα πρέπει να εμπεδωθεί στους εκπαιδευτικούς ότι όσα χρόνια και να δουλεύεις δεν κατοχυρώνεις δικαίωμα στην εργασία ούτε το κράτος έχει υποχρέωση να προσλάβει αυτόν που έχει πολλά χρόνια και καλύπτει πάγιες ανάγκες.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το σχέδιο αφορά μόνο τις προσλήψεις αναπληρωτών αποτελεί ομολογία του Υπουργείου ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικού. Το επικοινωνιακό παιχνίδι των 20.000 διορισμών και η κατάθεση σχετικής μελέτης στους «θεσμούς», αποδεικνύεται αντιπερισπασμός και στάχτη στα μάτια.

 

Είναι πια απολύτως φανερό ότι αντί για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς το υπουργείο θα επιδιώξει χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών και εφαρμογή του προγράμματος για κλείσιμο, συμπτύξεις συγχωνεύσεις σχολείων.  Τα νούμερα το αποδεικνύουν: Το Υπουργείο έχει χρησιμοποιήσει μόνο για φέτος το 40% των χρημάτων του ΕΣΠΑ (160 εκ. σε σύνολο 340 εκ.) που υπάρχουν ως το 2020!!!

Για να μπορέσει το Υπουργείο να τα περάσει όλα αυτά,  επιδιώκει τη διάσπαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τον περιορισμό των αιτημάτων τους σε προτάσεις εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο η πολιτική μηδενικών διορισμών, ο περιορισμός των θέσεων εργασίας, η περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών τους σχέσεων. Αποκρύπτεται σαφώς ότι οι φετινές απολύσεις του Ιούνη θα σημάνουν χρόνια ανεργία για χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και τεράστια χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των μονίμων οι οποίοι θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με πολύ  λιγότερους αναπληρωτές. Σε συνδυασμό και με την πρόταση για το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το γεγονός ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα παίρνουν σύνταξη πολύ αργότερα, οι νέες θέσεις εργασίας στο σχολείο θα γίνονται όλο και λιγότερες. Άρα ο αγώνας μας δένεται και με τον αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αυτές τις μέρες και με τη 48ωρη απεργία που έχει αποφασιστεί για τις μέρες κατάθεσής του στη Βουλή.

Τίποτα φυσικά από τα παραπάνω δεν πατά στο κενό. Το Υπουργείο μέσα από διαδοχικές τροπολογίες υλοποιεί τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου με γνώμονα πάντα τις κατευθύνσεις Ε.Ε. και ΟΟΣΑ.

Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο διορισμών των αναπληρωτών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στην επίθεση που “κατά τη διάρκεια του διαλόγου” ετοίμασε  το Υπ Παιδείας ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τα σχέδια του Υπουργείου αποτελούν αιτία πολέμου. Ο «εθνικός διάλογος» έχει αποδείξει προ πολλού τον προσχηματικό χαρακτήρα του. Άλλωστε όλα τα σοβαρά μέτρα που νομοθέτησε ή θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση ποτέ δεν τα έθεσε για διάλογο έστω και “για τα μάτια”.  Με βάση και αυτές τις εξελίξεις η ΔΟΕ οφείλει να αποχωρήσει ΤΩΡΑ από το διάλογο, διαφορετικά συμμετέχει απροκάλυπτα πια στο επικοινωνιακό παιχνίδι του Υπουργείου σε βάρος των εκπαιδευτικών. Το εκπαιδευτικό κίνημα δε θα συναινέσει στη διάλυση του δημόσιας εκπαίδευσης και τον καταποντισμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Μαχητικά, ανυποχώρητα θα υπερασπιστούμε το μέλλον του δημόσιου σχολείου και της εργασίας μας!

Απαιτούμε:

  • ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ – κανένα παζάρι για τον περιορισμό των αιτημάτων σε «διορθωτικές» παρεμβάσεις του απαράδεκτου σχεδίου. ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΠΡΟΣΟΝ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ
  • Κατάργηση του ν.3848/10 και του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που απαξιώνει τις σπουδές και τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων.
  • ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΡΑ για την κάλυψη όλων των αναγκών
  • ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΛΗΨΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ
  • Κατάργηση κάθε ελαστικής εργασιακής σχέσης στο σχολείο και όχι μόνο
  • Πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους τους αναπληρωτές

                                                Το Διοικητικό Συμβούλιο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...