Να ανακληθεί το έγγραφο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας που καταργεί τμήματα ένταξης

Η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας σε έγγραφό της με θέμα «Οδηγίες σχετικά με τις ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Π.Ε  και Τμημάτων Ένταξης Π.Ε & Δ.Ε σχολικού έτους 2016-17» και Αρ.Πρ. 50351 /Δ3/24 -03 – 2016, αναφέρει μεταξύ άλλων:

5.4.2 Οι σχολικές μονάδες που συγχωνεύτηκαν και είχαν η καθεμία Τμήμα Ένταξης, οπότε εκ παραδρομής διατηρήθηκαν και τα δύο σε μια πλέον σχολική μονάδα, θα πρέπει να ακολουθήσουν την διαδικασία κατάργησης του ενός.

Τι σημαίνει αυτή η διατύπωση στην πράξη; Τα σχολεία που συγχωνεύτηκαν τα τελευταία χρόνια – για παράδειγμα με το τελευταίο μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων του 2014 – κάτω από την πίεση του εκπαιδευτικού και του γονεϊκού κινήματος, απέφυγαν στις περισσότερες περιπτώσεις τις συμπτύξεις τμημάτων και, επίσης, διατήρησαν τα τμήματα ένταξης που είχαν πριν τη συγχώνευση. Η διατήρηση των τμημάτων ένταξης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έγινε «εκ παραδρομής». Αποτύπωνε το αποτέλεσμα των αγώνων εκείνης της περιόδου και είχε σαν αποτέλεσμα, να μην καταργηθούν τμήματα ένταξης σε αρκετά σχολεία αλλά να συνεχίσουν να προσφέρουν τις τόσο πολύτιμες υπηρεσίες τους στα παιδιά που τις έχουν απόλυτη ανάγκη.

Όμως, όπως είναι γνωστό, οι συγχωνεύσεις έγιναν στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών με στόχο την «εξοικονόμηση προσωπικού».  Έτσι, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και με τη συγκεκριμένη οδηγία επιχειρεί να καταργήσει το δεύτερο τμήμα ένταξης. Τι σημαίνει αυτό για τα σχολεία; Ότι σε σχολικές μονάδες που αριθμούν πλέον 300 ή και 400 μαθητές η κάθε μία, θα υπάρχει μόνο ένα τμήμα ένταξης, άρα, οι μισοί μαθητές που ωφελούνται σήμερα, θα στερηθούν τις υπηρεσίες του!

Η συγκεκριμένη όμως εγκύκλιος προβλέπει και κάτι άλλο: ότι για την ίδρυση νέου τμήματος ένταξης προϋπόθεση είναι η ύπαρξη τριών διαγνώσεων μόνο από το ΚΕΔΔΥ με πρόταση για φοίτηση του μαθητή σε Τ.Ε. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αφού όλοι γνωρίζουμε την τεράστια λίστα αναμονής που υπάρχει στα ΚΕΔΔΥ εξαιτίας της υποστελέχωσής τους και του μεγάλου αριθμού μαθητών που έχουν στην ευθύνη τους.

Τα τμήματα ένταξης υποστηρίζουν τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και με αναπηρίες μέσα στο σχολείο. Από αυτούς τους μαθητές και τις μαθήτριες έρχεται σήμερα να στερήσει τις υπηρεσίες των τμημάτων ένταξης το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια των αντιεκπαιδευτικών μνημονιακών πολιτικών που προωθεί! Πρόκειται για μια ακόμα ενέργεια που αποκαλύπτει τις πραγματικές στοχεύσεις του περίφημου «Εθνικού διαλόγου για την Παιδεία».

Καλούμε τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα τη συγκεκριμένη οδηγία

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να στηρίξει αυτό το αίτημα και τους φορείς του γονεϊκού κινήματος να μας στηρίξουν με αποφάσεις τους

Καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και ιδιαίτερα τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ της Α΄ Διεύθυνσης Αθηνών, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και τη δράση μας για την υπεράσπιση των τμημάτων ένταξης.

Η πρόεδρος                                                                                  Η Γεν. Γραμματέας

Αιμιλία Τσαγκαράτου                                                                  Αδριανή Προκόπη