Ανακοίνωση για την επιστολή του υπουργού Παιδείας για τον “Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία”

Με αφορμή την επιστολή του υπουργού Παιδείας που στάλθηκε αυτές τις μέρες στα σχολεία με θέμα τη συμμετοχή των συλλόγων διδασκόντων στο «Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία» το ΔΣ του συλλόγου μας δηλώνει τα εξής:

    1. Ο σύλλογός μας με απόφασή του από τις 22/12/2015 κατήγγειλε το διάλογο αυτό ως προσχηματικό, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποδέχεται τη σκληρή πραγματικότητα της μνημονιακής δημοσιονομικής προσαρμογής και τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής με βάση τους στόχους που καθορίζει η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ, καλώντας ταυτόχρονα και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να μην συμμετέχουν σε αυτόν. Δεν παρέχουμε καμιά νομιμοποίηση σε ένα τέτοιο διάλογο. Οι επιταγές του μνημονίου και ο νεοφιλελεύθερος ακρωτηριασμός του δημόσιου σχολείου δεν μπορεί να έχουν την ανοχή μας. Ο δικός μας μονόδρομος είναι να αγωνιζόμαστε και πάλι στα σχολεία και στους δρόμους, για να υπερασπίσουμε τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στη Δημόσια εκπαίδευση και να μη χαριζόμαστε σε κανέναν. (επισυνάπτουμε την αντίστοιχη απόφαση).
    2. Από την έναρξη του «διαλόγου» μέχρι σήμερα, το υπουργείο Παιδείας δίνει δείγματα γραφής για το πώς τον εννοεί. Με την πολιτική της αδιοριστίας, τα χιλιάδες κενά, την συρρίκνωση και εγκατάλειψη εκπαιδευτικών δομών (ειδική αγωγή, Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη, ολοήμερο), την κατασυκοφάντηση των μάχιμων εκπαιδευτικών ως υπαίτιων για τα κενά, τις «πλεονάζουσες ώρες», την ουσιαστική κατάργηση των τμημάτων ένταξης με την τελευταία τροπολογία, την αναστάτωση των σχολείων και των ωρολογίων προγραμμάτων, την επιχείρηση υποχρεωτικών μετακινήσεων εκπαιδευτικών, που σχεδιάζουν Υπουργείο-Διευθυντές Εκπαίδευσης-Σχολικοί Σύμβουλοι.
    3. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνει «διάλογος» με την κυβέρνηση και τους υπουργούς της σε μια περίοδο που συζητά με τους «θεσμούς» την ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης, που συζητά και την εφαρμογή κι άλλων μέτρων ενάντια στους εργαζόμενους.
    4. Η επιστολή του Υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων για τη συμμετοχή στον εθνικό διάλογο, αφενός δεν είναι υποχρεωτική, αφετέρου αναζητά νομιμοποίηση από τη μάχιμη εκπαίδευση για όσα σχεδιάζει να νομοθετήσει μετά τον Απρίλιο. Το Υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για το τι θα γράψει όποιος εκπαιδευτικός ή σύλλογος διδασκόντων θελήσει να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του, αλλά να αξιοποιήσει τη συμμετοχή αυτή ως μια επίφαση δημοκρατίας και διαλόγου που προηγήθηκε πριν, για να επιβάλλει χωρίς πολλές αντιστάσεις τα μέτρα που ετοιμάζει μετά.
  • Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία που τονίζουμε ξανά ότι δεν είναι υποχρεωτική.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...