Ανακοίνωση για το νέο μισθολόγιο

Την Τρίτη 15 Δεκέμβρη με διαδικασίες εξπρές ψηφίστηκε από τη Βουλή το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο για τους δημόσιους υπάλληλους.

Το μισθολόγιο αυτό έρχεται να συνεχίσει και να βαθύνει ακόμα περισσότερο την πολιτική της λιτότητας και των περικοπών, μειώνοντας τη μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο, συνδέοντας το μισθό με την «αποδοτικότητα» και την αξιολόγηση, αυξάνοντας την  «ψαλίδα» μεταξύ υπαλλήλων της υποχρεωτικής, της δευτεροβάθμιας και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μεταξύ υπαλλήλων και ανώτερων στελεχών της Διοίκησης. Έρχεται στο έδαφος των ήδη πετσοκομμένων μισθών μας από το μισθολόγιο του 2011,  με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού , τις έκτακτες εισφορές, την αύξηση της φορολογίας,  σε συνδυασμό με  το νέο ασφαλιστικό, να εξασφαλίσει την ανοχή μας σε νέες περικοπές.

Τι ισχύει με το νέο μισθολόγιο:

Αποσυνδέεται το μισθολόγιο από το βαθμολόγιο. Ο βασικός εισαγωγικός μισθός είναι ίδιος με το μισθολόγιο-φτωχολόγιο του 2011.

 • Γίνεται επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων με βάση τα νέα μισθολογικά κλιμάκια, που για την κατηγορία ΠΕ είναι 19 – ένα κλιμάκιο ανά δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσει κάποιος στον καταληκτικό μισθό χρειάζεται 40 χρόνια υπηρεσίας!
 • Μετά την επανακατάταξή μας στα νέα κλιμάκια στις 31/12/2015, την επόμενη μέρα «παγώνουν» οι μισθοί για δύο ολόκληρα χρόνια, μέχρι τις 31/12/2017! Μάλιστα σε δύο χρόνια, όταν θα ξαναγίνει επανακατάταξη, δεν θα συνυπολογιστούν αυτά τα δύο χρόνια που θα έχουν περάσει! Αν υπολογίσουμε και τα «χαμένα χρόνια» από το 2011 και μετά, μιλάμε για πάγωμα διαρκείας των μισθών μας.

 

  • Σε κάποιες κατηγορίες συναδέλφων – απ’ ότι φαίνεται σε αυτούς μέχρι 15-20 χρόνια υπηρεσίας – θα υπάρχει μια μικρή αύξηση, η οποία όμως θα δοθεί σε 4 ισόποσες δόσεις σε βάθος τετραετίας! Για τους υπόλοιπους θα υπάρχει μείωση του βασικού μισθού. Το ποσό που υπολείπεται για να φτάσουμε στις σημερινές μας αποδοχές θα δοθεί ως «προσωπική διαφορά». Η προσωπική διαφορά, ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση, είναι ένα ποσό που μπορεί εύκολα να κοπεί – αυτό έγινε εξάλλου και με το προηγούμενο μισθολόγιο σε διάφορους τομείς του δημοσίου.
 • Υπάρχει μεγάλη πριμοδότηση των στελεχών , κυρίως στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας.

 

  • Το μισθολόγιο συνδέεται σαφώς με την αξιολόγηση, αφού αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι που θα αξιολογούνται με άριστα σε τρεις συνεχόμενες ετήσιες αξιολογήσεις θα παίρνουν ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο. Πριμοδότηση υπάρχει επίσης στους κατόχους μεταπτυχιακών, που με την επανακατάταξη θα πάρουν «μπόνους» δύο μισθολογικά κλιμάκια, και των διδακτορικών που θα πάρουν έξι. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν το επόμενο βήμα να είναι η περικοπή μισθού για τους «ανεπαρκείς» ή «ακατάλληλους» υπαλλήλους.
 • Για τις πραγματικές μας όμως αποδοχές δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα πραγματική εικόνα, αφού αυτό έχει να κάνει με τις φορολογικές και κυρίως τις ασφαλιστικές μας κρατήσεις που απ’ ότι φαίνεται θα αυξηθούν από το νέα χρονιά.

 

 Το νέο μισθολόγιο είναι σαφές ότι είναι μνημονιακό, κατ’ απαίτηση των δανειστών και των «θεσμών». Συνεχίζει και βαθαίνει ακόμα περισσότερο τη φτωχοποίηση των εργαζομένων στο δημόσιο, αν σκεφτούμε μέχρι τώρα πόσα έχει χάσει ένας δημόσιος υπάλληλος  σε ονομαστική βάση από το 2011 και μετά με την  περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, τα  έκτακτα χαράτσια του 1% υπέρ ΤΠΔΥ, 2% υπέρ ΕΚΑΣ, 1% έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και 2% για πάνω από 20.000,  από την ολική κατάργηση του αφορολόγητου των 12 χιλιάδων ευρώ, τη μείωση κατά 50% του κινήτρου απόδοσης, του ειδικού τέλους στα ακίνητα και από το πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων.

Το εκπαιδευτικό κίνημα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνεχίζει να παλεύει για :

 Επαναφορά του μισθού των νεοδιόριστων και των χαμηλότερων βαθμών στα επίπεδα του 2009 στην κατεύθυνση της επαναφοράς μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009 για όλους τους εργαζόμενους.  Καμιά σύνδεση μισθού-απόδοσης-αξιολόγησης

 • Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού.
 • Κατάργηση όλων των νόμων  που εισήγαγαν τις αντιασφαλιστικές και μισθολογικές περικοπές.
 • Να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας από το μισθό μας.  Ενιαία συλλογική σύμβαση. Γνήσιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας εφ’ όλης της ύλης.
 • Άμεση κατάργηση όλων των χαρατσιών και φορομπηχτικών νόμων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...