Ανακοίνωση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Σκληρό και αντιασφαλιστικό το σχέδιο της κυβέρνησης.

Το εργατικό κίνημα να δώσει μάχη ανατροπής!

Πριν από μερικές μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα το 170σέλιδο σχέδιο νόμου – πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τους «θεσμούς» για το ασφαλιστικό. Ένα νομοσχέδιο, που όσο κι αν χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» η αντιπολίτευση για τη σκληρότητά του, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι έρχεται να πατήσει πάνω σε όλα τα προηγούμενα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια των δικών τους κυβερνήσεων, ότι είναι επιταγή του 3ου μνημονίου που ψήφισαν και αυτοί το καλοκαίρι.

Πρόκειται για πρωτοφανή αντεργατική αναδιάρθρωση, που υπερβαίνει το νόμο Γιαννίτση, τα πορίσματα των επιτροπών «σοφών» και τις ως τώρα νομοθετικές παρεμβάσεις. Προβλέπει καταιγισμό μέτρων και σαρωτικών αλλαγών στις συντάξεις, στις εισφορές και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Κατεδαφίζει όλα όσα ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα, το οποίο στην ουσία θα χτιστεί από την αρχή, στη βάση της λογικής των ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ που ήδη ισχύει σε μια σειρά χώρες και διέλυσε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Με τη νομιμοποίηση των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, την ψήφιση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια ή 62, με 40 χρόνια δουλειάς, της αύξησης των εισφορών υγείας στους ήδη συνταξιούχους, καθώς και τις περικοπές κατά 1,8 δις από τον προϋπολογισμό,  προτείνεται επιπλέον να εφαρμοστούν από το 2016:

 1. Κατάργηση όλων των Εθνικών Συστημάτων (ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας) και ενοποίησή τους σε ένα φορέα με κορμό το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ). Στο όνομα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιχειρείται η εξίσωση-ισοπέδωση όλων των παροχών σε χαμηλότερα επίπεδα (παροχές υγείας, εφάπαξ).
 2. Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο στις νέες για τις οποίες θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε μικρότερες αποδοχές, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα ξαναϋπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται ως άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ, 67 χρονών, 40 χρόνια εντός χώρας) και της ανταποδοτικής σύνταξης, από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή θα υπολογίζεται πλέον, με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης, ενός μειωμένου συντάξιμου μισθού, αφού αυτός θα προκύπτει από το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, με διαγραφή (!) του τελευταίου έτους. Αυτό σημαίνει μειώσεις πάνω από 25% σε εργαζόμενους που έχουν ασφαλιστικό βίο 30 – 33 χρόνια και ψίχουλα για τη νέα γενιά των ανέργων και ελαστικά εργαζόμενων. Το ποσό της μείωσης των σημερινών συντάξεων θα δίνεται ως προσωπική διαφορά μέχρι το 2018 και μετά θα παύει σταδιακά να υπάρχει.
 3. Κατάργηση όλων των ως τώρα ορίων των κατώτατων συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και μετά. Τα νέα ποσά για τις κατώτερες κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από τα 170 ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή δεν θα υπάρχει κατώτατη σύνταξη!
 4. Δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% ή και το 30%. Η παροχή τους από τα δημογραφικά δεδομένα (όσο περισσότεροι δικαιούχοι, τόσο μικρότερο το ποσό!)
 5. Αύξηση εισφορών για ασφάλιση και υγεία, που οδηγεί και σε μείωση μισθών.
 6. Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20% του ποσού της ασφαλιστικής τους κατηγορίας.
 7. Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ.
 8. Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι.
 9. Ανατροπή στις πρόωρες συντάξεις με αυξήσεις στα όρια ηλικίας και μείωση σύνταξης πάνω και από 40% για το Δημόσιο.
 10. Κατάργηση των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το Δημόσιο.

Να μπούμε σε θέσεις μάχης 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

Καλούμε σε γενικό ξεσηκωμό ΑΜΕΣΑ. Δεν περιμένουμε τα αποτελέσματα της «διαπραγμάτευσης» – κοροϊδία. Η «διαπραγμάτευση» θα φέρει και νέα επιδείνωση. Το γνωρίζουμε. Το ζήσαμε με την ψήφιση του 3ου μνημονίου. Χρειαζόμαστε ένα ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής της επίθεσης του κεφαλαίου και της ΕΕ. Σε έναν πραγματικό αγώνα κι όχι σε έναν αγώνα για την τιμή των όπλων. Για να μπλοκάρουμε τον αντιασφαλιστικό νόμο και κάθε αντιλαϊκή επιλογή. Να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να δυσκολέψουμε την ψήφιση του νόμου. Με γενικές συνελεύσεις, τοπικό συντονισμό με την ΕΛΜΕ, συλλόγους και σωματεία. Με τοπικές παρεμβάσεις και ενημερώσεις. Με απεργιακές κινητοποιήσεις όχι για την τιμή των όπλων, αλλά με απαίτηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο αυτό.

Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό! Οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια τους, εκτός από τους δανειστές, είναι οι εργοδότες και το κεφάλαιο, που για μια ακόμα φορά βλέπουν να ισοπεδώνεται η εργασία, να ενισχύονται τα κέρδη τους και τα «επενδυτικά» τους κίνητρα.

 • Καθολικό δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
 • Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
 • Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους.

 

  • Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας.  Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια. Σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.
  • Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης  αποκλειστικά Δημόσιο.
 • Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα. 

 

 • Για να συγκρουστούμε με ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών και των δίκαιων αιτημάτων μας: Τη μηχανή του χρέους, τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», τους νόμους των αγορών, του κεφαλαίου και των τραπεζών, τη μέγγενη της πολιτικής του ευρώ, της ΕΕ, του ΔΝΤ , τα τρία μνημόνια και κάθε κυβέρνηση ή μηχανισμό που τα προωθεί ή θα τα προωθήσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...