ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΠΙΑ 4-6 ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Την Τρίτη 3 Απρίλη συνεδρίασε η τριμερής επιτροπή που αφορούσε τα νηπιαγωγεία του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας, ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου και οι δύο πρόεδροι από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών «Ο Παρθενώνας» και Καλλιθέας – Μοσχάτου. Στη συζήτηση οι εκπρόσωποι των συλλόγων εκπαιδευτικών παρέθεσαν και ανέλυσαν τις αποφάσεις των σωματείων τους σχετικά με την άμεση εφαρμογή και σε όλη την επικράτεια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Επεσήμαναν ότι, με δεδομένο ότι οι εγγραφές ξεκινούν στις 2 Μάη, η Διεύθυνση της Δ’ Αθήνας, καθώς και ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου θα πρέπει να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου όλα τα προνήπια να φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής από το σχολικό έτος 2018-2019.
Η επιτροπή ομόφωνα κατέληξε να γνωμοδοτήσει θετικά για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το επόμενο σχολικό έτος (2018-2019) στα νηπιαγωγεία του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου.
Παραθέτουμε το υπόμνημα που καταθέσαμε ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας».

H θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα νήπια 4 έως 6 ετών, αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο, αποτελεί κομβικής σημασίας αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος. Το 2006, με τη μεγάλη απεργία των έξι εβδομάδων, κατακτήσαμε τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Σήμερα, όπως και το 2006, κάτω από την πίεση του κινήματος, η ψήφιση του άρθρου 33 αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων και διεκδικήσεων σε σχέση με το αίτημα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Θεωρούμε πως η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο για τα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων ετών, που προβλέπεται στο άρθρο 33 παρ. 3 του νόμου, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα για το σύνολο της επικράτειας και όχι σταδιακά από το έτος 2018-2019. Η εφαρμογή της έρχεται σε αντιπαράθεση με τη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική των περικοπών και της λιτότητας. Απαιτεί άμεσα ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής, υλοποίηση των απαραίτητων διορισμών, ίδρυση νέων νηπιαγωγείων (κάτι που από το 2010 μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει εξ αιτίας της πολιτικής των μνημονίων και των περικοπών) και είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
Από το 2006 , όταν με τον Ν. 3518 θεσμοθετήθηκε το ένα έτος προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης ως υποχρεωτικό, σημειώθηκε ένα κύμα μαζικής ίδρυσης νηπιαγωγείων. Ως το 2010 κτίστηκαν 392 νέα νηπιαγωγεία.
Στην κατεύθυνση της άμεσης θεσμοθέτησης για όλη την επικράτεια, όλες οι λεπτομέρειες υλοποίησης της ρύθμισης θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στον νόμο και να μην αναβάλλονται μέχρι τον χρόνο έκδοσης των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων.
Διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή σε όλη την επικράτεια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο στα πλαίσια της ενιαίας υποχρεωτικής δεκατετράχρονης εκπαίδευσης (δίχρονη αγωγή και εκπαίδευση και δωδεκάχρονο σχολείο).
Διεκδικούμε την ίδρυση νηπιαγωγείων, την επίλυση του κτιριακού και της υλικοτεχνικής υποδομής, μαζικούς διορισμούς,
Διεκδικούμε τμήματα ένταξης σε κάθε Νηπιαγωγείο και υποδοχής όπου χρειάζονται.
Διεκδικούμε μόνιμους μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση
• με την κυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές περικοπών στην εκπαίδευση
• με την ΚΕΔΕ, η οποία ζητά να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση την πλήρη ευθύνη λειτουργίας των νηπιαγωγείων (κάτι που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν και απετράπη από τη σθεναρή αντίσταση του κλάδου), με προφανείς σκοπιμότητες. Ζητά με απλά λόγια την αποκοπή από την, συνταγματικά κατοχυρωμένη, δημόσια εκπαίδευση των νηπιαγωγείων και τη σύνδεσή της με την πολιτική των κουπονιών (vouchers), των διδάκτρων – τροφείων και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας.
• με τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους. Υλοποιούν κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για αποκέντρωση δομών της βασικής εκπ/σης και απόδοσης στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτονομία των σχολικών μονάδων στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους στόχους.

Στην κατεύθυνση αυτή η θέση μας στις τριμερείς επιτροπές θα είναι:
• Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια, επομένως και στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.
• Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς Δήμων και Υπουργείου Παιδείας για να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο όλα τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία.
• Να ιδρυθούν άμεσα παραρτήματα νηπιαγωγείων και να συγκροτηθούν τμήματα με βάση τις θέσεις του κλάδου (15 νήπια στο τμήμα κλπ.)
• Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…