1973 – 2023: 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Τιμάμε την επέτειο με νέους αγώνες για ζωή με δικαιώματα για τον λαό μας και τους λαούς όλου του κόσμου

Συμμετέχουμε στη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου

Ο Σύλλογός μας τιμάει την κορύφωση της αντιδικτατορικής δράσης, τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 50 χρόνια πέρασαν από την εξέγερση της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το 1973. Μιας εξέγερσης που σηματοδότησε την αρχή της πτώσης της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών με τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, αλλά και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια, δείχνουν το δρόμο στη γενιά μας.

Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να αναπνέει στους αγώνες για Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία  σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες και τη νεολαία, όταν η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων του προηγούμενου διαστήματος (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και με τη στήριξη των ακροδεξιών μορφωμάτων) στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μορφωτικά δικαιώματα παροξύνεται.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η πλούσια αντιδικτατορική πάλη ανέδειξε τη μεγάλη δύναμη που έχει ο λαός! Με τη δράση του, με το θάρρος και τις θυσίες του, μπορεί να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, να έχει τον τελευταίο λόγο, να κινεί ουρανό και Γη.

Ο ξεσηκωμός εκείνων των ημερών καθώς και τα οράματα, οι στόχοι και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για ριζικές ανατροπές, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, να εμπνέουν και νααποτελούν πολύτιμα διδάγματα για κάθε νέο, για κάθε εργαζόμενο, μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου, ώστε να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο και δυσκολία αγωνιστικά, με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο τους.

Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να απαιτεί δημόσιο δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά, για το Σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων της εργαζόμενης λαϊκής πλειοψηφίας, για Σχολείο που μορφώνει και απελευθερώνει, ενάντια στους διαχωρισμούς σε καλά και κακά Σχολεία, καλούς και κακούς μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση, την κατηγοριοποίηση, τον ανταγωνισμό και την αξιολόγηση. Την ίδια ώρα είναι άδεια τα ταμεία των σχολείων ενώ κομμάτια από τα σχολικά κτίρια συχνά πέφτουν στα κεφάλια μαθητών μας! 

Είναι χρέος μας να μιλήσουμε στους μαθητές μας για τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας, για τους ηρωικούς αγώνες των καταπιεσμένων λαών όλου του κόσμου! Είναι χρέος μας να τους εμφυσήσουμε τα οράματα και τα ιδανικά μια δίκαιης κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

Το Πολυτεχνείο της εξέγερσης συναντιέται με την δεύτερη Νάκμπα των Παλαιστινίων, την ώρα που το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ προχωρά σε εθνοκάθαρση του λαού της Παλαιστίνης, στη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, οι μισοί των οποίων είναι παιδιά.

Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που ματώνει! Στηρίζει το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τη χώρα του κατά της ξένης κατοχής με όλα τα αναγκαία μέσα. Κανείς δε μπορεί να σιωπά και να κλείνει τα μάτια μπροστά στο έγκλημα της γενοκτονίας ενός λαού!

Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί που αγωνίζονται για τη ζωή τους! Στον ιμπεριαλισμό δε χωράει καμία υποταγή! Η υποστήριξη της ειρήνης και του αγώνα για ελευθερία ενός καταπιεσμένου λαού δεν είναι τρομοκρατία. Τρομοκράτες είναι οι δολοφόνοι των λαών, οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση και τα κυρίαρχα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), παρέα με τις ακροδεξιές παραφυάδες τους που στηρίζουν το Ισραήλ, συνεπικουρούμενα από τα συστημικά και πληρωμένα από αυτούς ΜΜΕ!  Παρέχουν στρατιωτικές βάσεις για πολεμικές επιχειρήσεις του ιμπεριαλισμού και υποστήριξη (ΣΟΥΔΑ, ΕΛΕΥΣΙΝΑ).

Ταγμένοι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλο τον παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα!

Το Πολυτεχνείο του «Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» γραμμένο στην πύλη του, το σύνθημα «Ελλάδα-Κύπρος-Παλαιστίνη, Αμερικάνος δεν θα μείνει», συναντιέται με την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και την καταγγελία τηςτουρκικής εισβολής στην Κύπρο, την αποκάλυψη-καταγγελίατου ρόλου που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής πολιτικής τους και στους σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή, όσο και στην επιβολή και διατήρηση της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα.

Το σύνθημα αυτό και η ουσία του είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ! Η δολοφονική πολιτική του κράτους του Ισραήλ, η επικίνδυνηεμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και της Ελλάδας, επιβάλλουν ναγίνει σημαία του λαού και της νεολαίας στη χώρα μας που θα υψωθείψηλά το επόμενο διάστημα. Είναι η ελάχιστη συμβολή για να δικαιωθεί ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού, να μπει τέλος στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ και στις παρεμβάσεις και επεμβάσεις των ΗΠΑ, και να αποτραπεί κάθε μορφή στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας.

Αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και να σταματήσει η παροχή «γη και ύδωρ» στους εκμεταλλευτές μας και στις πολεμικές μηχανές τους, που έχουν μετατρέψει τις υποδομές της χώρας, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε “ορμητήρια πολέμου” αλλά και πιθανούς “στόχους”. 

Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα μόνο πόνο, δυστυχία και εξαθλίωση φέρνει. Την ώρα που αιματοκυλιέται ο πλανήτης και επαναχαράσσονται σύνορα, που δημιουργούνται νέα κύματα φτώχειας και προσφυγιάς, το εργατικό-λαϊκό εισόδημα θερίζεται από την ακρίβεια, ο λαός μας βρίσκεται ανυπεράσπιστος σε κάθε φυσική καταστροφή, η ζωή του συμπιέζεται στις μηχανές των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, τα νοσοκομεία είναι στα όρια της κατάρρευσης με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται, θεραπείες να αναβάλλονται.  Η ανάκαμψη του συστήματος βασίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη ανέχεια του λαού, σε εκτεταμένη επίθεση σε όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει.

Απέναντι σε αυτό το σύστημα που δείχνει με τραγικό τρόπο τα απάνθρωπα όρια που έχει παρά τα απίστευτα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που πληθαίνουν γύρω μας, απέναντι στην πολιτική που σπέρνει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, μοναδική διέξοδος είναι ο συνεχής και συνεπής ταξικός αγώνας αντίστασης και αντεπίθεσης, η οργάνωση μας, η διεκδικητική πάλη σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Είναι ο αγώνας που θα στοχεύει στο κέντρο τον ταξικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, ο αγώνας δηλαδή για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η φλόγα της αντίστασης και της εξέγερσης που άναψε το Νοέμβρη του 1973 και που συνεχίζει να συνεπαίρνει ακόμα και σήμερα, 50 χρόνια μετά, απέναντι στο άδικο, στους πολέμους, στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία, στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για την υπεράσπιση της ζωής, της Παιδείας, της υγείας, της δουλειάς με δικαιώματα, της ελευθερίας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, το Πολυτεχνείο είναι ζωντανό! Στα αιτήματα όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας για Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία.

Απέναντι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και του συστήματος, οι αγώνες για ζωή κι ελευθερία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

50 χρόνια Πολυτεχνείο και ο εξεγερτικός Νοέμβρης διεκδικεί για τις εργαζόμενες, τους  εργαζόμενους και τη νεολαία, ντόπιες, γηγενείς, πρόσφυγες και μετανάστες δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ισότητα, ελευθερία ενάντια στο καπιταλιστικό κέρδος, την εκμετάλλευση, την ανταγωνιστικότητα, την “αριστεία”, την παραγωγικότητα, την καταπίεση!

Το σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που ακουγόταν στα χρόνια της μαύρης 7ετίας δεν ξεθώριασε ποτέ! Το Πολυτεχνείο ζει στους δρόμους της εξέγερσης και της ανατροπής!

Τιμάμε τους νεκρούς της αντιδικτατορικής πάλης και

συνεχίζουμε αταλάντευτα τους αγώνες τους!

Όλες και όλοι  στην πορεία του Πολυτεχνείου, Παρασκευή 17 Νοέμβρη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...