Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση – εμπορευματοποίηση της Παιδείας, στον αυταρχισμό και το χτύπημα του δικαιώματος στην Απεργία

Εδώ και τρία χρόνια, η κυβέρνηση επιχειρεί, παρά τη σθεναρή αντίσταση των εκπαιδευτικών, να επιβάλει την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση στο δημόσιο σχολείο. Η αξιολόγηση, αντίθετα με όσα προβάλλουν τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δε στοχεύει στη βελτίωση του σχολείου. Κεντρικός της στόχος είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων, η πλήρης εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και η υποταγή των εκπαιδευτικών σε αυτές τις πολιτικές. Με δυο λόγια: θέλουν να διαλύσουν και να μετατρέψουν σε μικρές επιχειρήσεις τα δημόσια σχολεία, όπως διαλύουν τα δημόσια νοσοκομεία και όπως εμπορευματοποιούν τα δημόσια πανεπιστήμια.

Αν ήθελαν οι κυβερνήσεις τόσα χρόνια ήξεραν πώς να αναβαθμίσουν πραγματικά τα σχολεία. Θα έδιναν λεφτά για την παιδεία και όχι ζεστό χρήματα σε επενδυτές (12 δις ευρώ το 2024) και σε πολέμους (7 δις ευρώ για το ΝΑΤΟ, 8,3 δις ευρώ για τα F-35).

Η προσπάθεια κατηγοριοποίησης και εμπορευματοποίησης των σχολείων, που προωθείται εδώ και 30 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και επιχειρηματικούς ομίλους, μας αφορά όλους, γιατί στο επίκεντρό της έχει τη μόρφωση των παιδιών μας, τα εργασιακά δικαιώματα και την παιδαγωγική υπόσταση των εκπαιδευτικών. Ξέρουμε ότι ενοχλούνται βαθύτατα οι κυβερνώντες που ένα φτωχό παιδί μπορεί, παρ’ όλα τα εμπόδια που του υψώνουν, να σπουδάσει. Θέλουν να λυγίσουν τους εκπαιδευτικούς για να περάσουν την πολιτική τους, αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση επιτίθεται στο εκπαιδευτικό κίνημα που δίνει ένα αγώνα διαρκείας για την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των παιδιών στη μόρφωση και στους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται ενώ επιδιώκει να καταργήσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Αφού προχώρησε σε εκβιασμό των νεοδιόριστων, αφού έσυρε τις ομοσπονδίες και τα σωματεία 14 φορές σε δίκες για να βγάλει παράνομη την απεργία – αποχή, αφού έχει εξαπολύσει δεκάδες διώξεις σε αγωνιζόμενους και συνδικαλιστές τόσο υπηρεσιακά όσο και δικαστικά, τώρα επιχειρεί την παύση και αντικατάσταση δ/ντων -δ/ντριων και προϊσταμένων νηπιαγωγείων με την απολυταρχικής έμπνευσης εγκύκλιο–εντολή που απαιτεί να αντικατασταθούν από τη θέση τους όλοι/ες οι δντες/ντριες – προϊστάμενοι/νες σχολικών μονάδων που υπερασπιζόμενοι /ες το Δημόσιο σχολείο και τους/τις μαθητές/τριες τους μετέχουν στην κηρυγμένη απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Αυτός ο παροξυσμός αυταρχισμού δεν έχει προηγούμενο. Η παύση από θέση ευθύνης κάποιου επειδή απεργεί! Χτυπάει το κατακτημένο με αγώνες δικαίωμα της απεργίας, αποτελεί εκτροπή. Είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος και κάθε ανθρώπου που υπερασπίζεται τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα να μην επιτρέψουμε να περάσει. Ο αγώνας μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη των γονέων, των εργαζόμενων, της νεολαίας, αλλά και του κόσμου της τέχνης και του πολιτισμού.

Όλοι και όλες στη συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα μας και στα αιτήματά μας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...