Επείγουσα καταγγελία για τις ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας

Το απόγευμα της 28ης Μαρτίου 2020 εστάλη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα Δημοτικά σχολεία από την Α’ και Δ’ Διεύθυνση όπου ζητείτο από τους διευθυντές και τις διευθύντριες να αποστείλουν σε ειδικό αρχείο ως τις 28 – 3 – 2020 στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που έχουν ιδρύσει ψηφιακές τάξεις και ο αριθμός εκπαιδευτικών και μαθητών που συμμετέχουν σε αυτές.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. «Ο Παρθενώνας»  θεωρώντας απαράδεκτες τις παραπάνω ενέργειες της διοίκησης και του ΥΠΑΙΘ και μην μπορώντας να κατανοήσει την πρεμούρα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής που ακολουθεί, αναφορικά με την περιβόητη εξ αποστάσεως εκπαίδευση τονίζει τα ακόλουθα:

  1. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται τα Σαββατοκύριακα και το κατοχυρωμένο ωράριο εργασίας τους είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή από 08:00 έως 14:00 (το ίδιο φυσικά ισχύει για τους Δ/ντές – Δ/ντριες των Δημοτικών Σχολείων).
  2. Ποτέ και σε καμία υπηρεσία του Δημοσίου δεν έχει παρατηρηθεί σε τέτοια έκταση το φαινόμενο των ατασθαλιών και της διοικητικής ανεπάρκειας (παρανομίας και παρατυπίας) που παρατηρείται κατά τη φετινή σχολική χρονιά από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ με απόλυτη ευθύνη της πολιτικής του ηγεσίας.
  3. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται Δ/ντές και Δ/ντριες Σχολικών μονάδων σε ημέρα αργίας (Σάββατο) και χωρίς καν έγγραφη εντολή της προϊσταμένης τους αρχής να εργαστούν και να αποστείλουν στοιχεία στην υπηρεσία. Ποιος υπογράφει το έγγραφο; Τι ακριβώς ζητείται να συμπληρωθεί; Οι ιστοσελίδες των σχολείων, τα e mails κλπ δεν θεωρούνται ψηφιακές τάξεις; Η επικοινωνία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πώς μπορεί να μετρηθεί;
  4. Ζητείται από τους διευθυντές να σημειώσουν και τον αριθμό των μαθητών που συμμετέχουν στις ψηφιακές τάξεις. Για ποιο λόγο; Για να ζητήσει ευθύνες από εκπαιδευτικούς και γονείς, όταν είναι γνωστό  ότι  από τη μία υπάρχουν απίστευτες δυσκολίες σύνδεσης με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και από την άλλη υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν την υποδομή για κάτι τέτοιο;
  5. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί τόση πρεμούρα να απαντηθεί μέσα σε μερικές ώρες και μάλιστα Σάββατο το συγκεκριμένο έγγραφο, από τη στιγμή που το ίδιο το Υπουργείο έχει δώσει προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για την εγγραφή στο ΠΣΔ;
  6. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι ούτε μας υποχρεώνει κανένα Υπουργείο Παιδείας, στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και του αποκλεισμού που βιώνουμε, ούτε και θα δεχτούμε να μας υποχρεώσει ποτέ να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για τους μαθητές μας και το Δημόσιο Σχολείο και δεν αποδεχόμαστε πιέσεις και υποδείξεις για το πώς θα ανταποκριθούμε στην ανάγκη των μαθητών μας για επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία και τους δασκάλους τους.
  7. Παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη στα μέλη του σωματείου μας ώστε να αγνοήσουν πλήρως ανάλογες παράνομες και παράτυπες εντολές της διοίκησης και του ΥΠΑΙΘ.
  8. Καλούμε τη ΔΟΕ και τους άλλους Συλλόγους Π.Ε. να πάρουν αντίστοιχη θέση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...