Για τις διαδικασίες που σχετίζονται με την ατομική αξιολόγηση μέσα στο Πάσχα

Η αξιολόγηση ΔΕ θα περάσει!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 13 Απριλίου ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι νέοι σύμβουλοι- επιθεωρητές στην Αττική. Βασικό τους καθήκον θα είναι μόνο η διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης των νεοδιόριστων συναδέλφων αρχικά και αργότερα όλων των υπολοίπων. Ήδη μέσα στην περίοδο των διακοπών κάποιοι-ες συνάδελφοι-ισσες έχουν λάβει mail από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προκειμένου να ενημερωθούν ότι ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησής τους. Ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να επικοινωνήσουν μαζί τους και οι αξιολογητές τους, προκειμένου να κανονιστεί κάποια συνάντηση για να καθοριστεί το πλαίσιο της αξιολόγησής τους και να οριστούν και τα πρώτα ραντεβού για την παρακολούθηση της διδασκαλίας τους.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης όλο το προηγούμενο διάστημα και μπαίνουμε δυναμικά στη μάχη ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών μας! Στην περιοχή μας, ήδη το 80% των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων συμμετέχουν στην απεργία αποχή της ΔΟΕ ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία. Ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο εδώ και καιρό!

Oι εκπαιδευτικοί έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα και επανειλημμένα: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. Όσες εγκύκλιοι κι αν κυκλοφορήσουν, όσες απειλές κι αν δεχτούμε, όσα ευφάνταστα σενάρια κι αν επινοήσουν για να μας συναντήσουν, όσο καλοπροαίρετοι ή εκβιαστικοί κι αν είναι, όσα mail κι αν μας στείλουν, όσες φορές κι αν μας πάρουν τηλέφωνο, όσες φορές κι αν επιχειρήσουν να έρθουν στα σχολεία, οι επιθεωρητές θα μας βρουν απέναντί τους συλλογικά, μαζικά, αταλάντευτα.

Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση θα συνεχίσουν να παίρνουν την ίδια απάντηση: Οι εκπαιδευτικοί, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την προστασία των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και για τα εργασιακά μας δικαιώματα! Ενδεικτικά μόνο στην Κρήτη, ο αριθμός των αξιολογημένων νεοδιόριστων δεν ξεπερνά τους 50 σε σύνολο 570, ποσοστό μόλις 9%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα από τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου και την Πελοπόννησο,  τη Μακεδονία,  τη Θράκη, την Ήπειρο, τα Ιόνια νησιά.

Αυτοί είναι άλλωστε και οι λόγοι για τους οποίους  το ΥΠΑΙΘ δεν ανακοινώνει στοιχεία. Γιατί δεν έχει τι να πει!

Σύσσωμος ο κλάδος από άκρη σε άκρη της Ελλάδας δηλώνει ότι η αξιολόγηση δεν θα περάσει! Δεν θα επιτρέψουμε να εμπεδωθεί και να κατοχυρωθεί ως καθεστώς σε όλη τη χώρα και σε όλο το εύρος της εκπαίδευσης ότι όλοι/όλες με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, νεοδιόριστοι και παλαιότεροι, θα γίνουμε σταθερά  «ημιμόνιμοι» υπό έλεγχο και υπό αίρεση.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουμε καμία υπηρεσιακή υποχρέωση να απαντήσουμε σε τηλέφωνα, mail, να κανονίσουμε συναντήσεις μέσα στις διακοπές του Πάσχα.

Σε κάθε απόπειρα επικοινωνίας της Διεύθυνσης ή των ίδιων των αξιολογητών επικοινωνούμε με το σωματείο μας.

Υπενθυμίζουμε τα βήματα ενάντια στην ατομική αξιολόγηση:

• Υπογράφουμε (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη) μαζικά το ειδικό έντυπο για «Απεργία – Αποχή» από όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που σχετίζονται με την ατομική αξιολόγηση (κι έτσι δεν πραγματοποιούμε συνάντηση με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, δεν ενημερώνουμε την Ψηφιακή Πλατφόρμα, δεν καταθέτουμε έκθεση αυτοαξιολόγησης…κ.ά.).              Η απεργία – αποχή της Δ.Ο.Ε. καλύπτει σε όλες τις φάσεις τους συναδέλφους από όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που σχετίζονται με την ατομική αξιολόγηση όπως από τη συνάντηση με τον αξιολογητή, την υπογραφή συμβολαίου, την ενημέρωση του ατομικού μας φακέλου  στην Ψηφιακή Πλατφόρμα, την κατάθεση έκθεσης ατομικής αυτοαξιολόγησης κλπ. Η δήλωση θωρακίζει τις/τους συναδέλφισσες/ους με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη και νόμιμη ενέργεια και αρκεί να καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

Το κείμενο συμμετοχής στην Απεργία – Αποχή το πρωτοκολλούμε στα εισερχόμενα του σχολείου και ενημερώνουμε το σωματείο.

• Δεν εισερχόμαστε για εγγραφή στο Ψηφιακό μητρώο και δεν αναρτούμε ηλεκτρονικό φάκελο.
  • Δεν απαντάμε στο μήνυμα που μας έρχεται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην ειδική πλατφόρμα αξιολόγησης, διότι έτσι ενεργοποιείται η ατομική “αξιολογική” διαδικασία, δίνονται τα στοιχεία μας στον αξιολογητή  και το πιθανότερο είναι να δεχτούμε άμεσα μήνυμα από αυτόν που υποτίθεται μας καθοδηγεί για τα “βήματα”, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο τροφοδοτείται το αξιολογικό σύστημα Κεραμέως και τα «παπαγαλάκια» του ΥΠΑΙΘ που ενδιαφέρονται κυρίως για τα στατιστικά στοιχεία, θριαμβολογούν κατόπιν για τα ποσοστά συμμετοχής στην αξιολόγηση.
  • Όταν οριστούν τα ζευγάρια αξιολογητή-αξιολογούμενου, ο αξιολογητής θα καλέσει σε συνάντηση με email ή τηλεφωνικά. Δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία- αποχή από την ατομική αξιολόγηση με δήλωση που έχει κατατεθεί στο πρωτόκολλο του σχολείου μας και δεν πηγαίνουμε στη συνάντηση.
  • Σε περίπτωση που ο σύμβουλος  ορίσει παρακολούθηση διδασκαλίας, ενώ έχουμε δηλώσει απεργία αποχή, συμμετέχουμε μαζικά στις στάσεις εργασίας που κηρύσσει συνεχώς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε και θα εξειδικεύει ο Σύλλογός μας «Ο Παρθενώνας» για κάθε σχολείο και συνάδελφο, για να μην μπουν αξιολογητές στις τάξεις μας.
  • Σας καλούμε να ενημερώνετε τον Σύλλογο είτε με email είτε επικοινωνώντας με τα μέλη του ΔΣ, όταν η/ο αξιολογητής επικοινωνήσει με το σχολείο σας, με τους ίδιους, με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό μήνυμα, viber, τηλέφωνο κλπ.). Αν οι  αξιολογητές επιχειρήσουν κρυφά από το σύλλογο διδασκόντων να μπουν στην τάξη, για να  αξιολογήσουν τον/την νεοδιόριστο/η, δεν αδιαφορούμε. Το σχολείο είναι δημόσιο και επομένως όλες οι δραστηριότητες που διαπερνούν τη λειτουργία του,  πρέπει να είναι σε γνώση όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων. Δηλώνουμε ότι δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε τι γίνεται μέσα στα σχολεία μας, αλλά και να αντιστεκόμαστε απέναντι στην αντιδραστική πολιτική που καταργεί θεμελιώδη εργασιακά, παιδαγωγικά, μορφωτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Το σωματείο και οι σύλλογοι διδασκόντων  υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές μας αποφάσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και συνεχίζουμε να παλεύουμε για την κατάργηση της αξιολόγησης και για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων μας!

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ – ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ