Για το έγκλημα στο Πέραμα

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας» εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 47χρονου εργάτη που έχασε τη ζωή του σήμερα στα ναυπηγεία στο Πέραμα.

Ακόμη 2 εργάτες τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται.

Για ακόμη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ακόμη ενός θανάτου που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η ανθρώπινη ζωή είχε κάποια αξία για τα αφεντικά. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μία ασφάλεια στον γάντζο του γερανού που κόστιζε 10-20 ευρώ αρκούσε για να μην χαθεί ακόμη μία ανθρώπινη ζωή. Κανένα μέτρο ασφάλειας, ούτε τεχνικός ασφαλείας δεν υπήρχαν, όπως αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Μόνο τον τελευταίο μήνα μετράμε νεκρούς και τραυματίες στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στα ναυπηγεία της Σύρου, στα ναυπηγεία Σπανοπουλου.

Ενώ η Κυβέρνηση πανηγύριζε, οργάνωνε φιέστες, και ο Υπουργός Γεωργιάδης προκαλούσε μιλώντας για «χαμογελαστά πρόσωπα» οι εργαζόμενοι πάλευαν ενάντια στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, για μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων σε Πέραμα, Σκαραμαγκά, Ελευσίνα, Σύρο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας (ΟSHA), μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2023 συνολικά 57 εργάτες έχουν πέσει νεκροί στο μεροκάματο, ανάμεσά τους και οι 11 εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους που ταξίδευαν με τη μοιραία αμαξοστοιχία, και τους οποίους το υπουργείο Εργασίας δεν τους υπολογίζει στα εργατικά δυστυχήματα. Από την αρχή του 2023 το συνδικάτο έχει πραγματοποιήσει τέσσερις απεργίες με την κυβέρνηση, την μεγαλοεργοδοσία, τους ανθρώπους της, καθώς και ορισμένα ΜΜΕ, να τρομοκρατούν, να συκοφαντούν. Τέτοια ανάπτυξη θέλουν με την εκμετάλλευση να απογειώνεται, με αποτέλεσμα, εργαζόμενοι να μην γυρνάνε ζωντανοί στο σπίτι τους, στις οικογένειες τους.

Όσες φορές και να το πούμε ποτέ δεν είναι αρκετές, τα κέρδη τους κοστίζουν σε ζωές!

Ακόμη μια φορά βλέπουμε τα αποτελέσματα της δολοφονικής εργοδοτικής πολιτικής, η οποία μετράει μόνο σε αριθμούς. Ακόμη μια φορά βλέπουμε την αναγκαιότητα των εργατικών αγώνων. Στη “σύγχρονη” Ευρώπη, μια μέρα μπορεί να πας στη δουλειά σου και να μη γυρίσεις ποτέ πίσω.  Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους στα ναυπηγεία και στα σωματεία τους!

Δεν θα μετράμε νεκρούς για τα κέρδη τους!

Δεν θα γίνουν οι χώροι δουλειάς κοιλάδες των Τεμπών!

Δυναμώνουμε τον αγώνα μαζί με όλους τους κλάδους για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς!

Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...