Ανακοίνωση των Δασκάλων σε Κίνηση για τη συνέλευση 7/12/2016

… με τη συμμετοχή και την ψήφο μας
για Σύλλογο – προπύργιο του αγώνα
ενάντια στα καταστροφικά μέτρα κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας !

«τη νύχτα μετοικούν
οι Συμπληγάδες»
Ν.Καββαδίας

Πάνω από την κοινωνία πέφτει μια βαριά σκιά: η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, οι τράπεζες, οι επιτροπές και οι θεσμοί τους. Μαζί τους στην ίδια πλευρά της ιστορίας, συμπορεύονται όλοι όσοι ψήφισαν μνημόνια που κατέστρεψαν την κοινωνία, έστειλαν 500.000 ανθρώπους στη μετανάστευση και το 65% του πληθυσμού κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται να διατυπώσουμε με σαφήνεια και καθαρές κουβέντες τις θέσεις μας.

1 Η σημερινή κυβέρνηση είναι μια ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Επέλεξε όπως οι προηγούμενοι, να διαχειριστεί την κατάσταση εντός των μνημονιακών πλαισίων, εντός των απαιτήσεων των δανειστών, εντός της ΕΕ και υποτασσόμενη στο δόγμα «πάση θυσία ευρωζώνη». Μπήκε στο κάδρο με τους υπόλοιπους μνημονιακούς «σωτήρες», ψηφίζει ό,τι της ζητήσουν οι δανειστές. Ψήφισε τον αυτόματο μηχανισμό (κόφτη), δίνοντας το δικαίωμα στους δανειστές να αναπροσαρμόζουν όποτε θέλουν τις απαιτήσεις τους, χωρίς την έγκριση ούτε καν της Βουλής.

2 Η αντιπολίτευση και κυρίως τα κόμματα που προώθησαν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις τις μνημονιακές πολιτικές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) προετοιμάζονται για μια κυβερνητική επιστροφή με μόνο στόχο την ταχύτατη και αδυσώπητη εφαρμογή των μνημονίων. Ο Μητσοτάκης εξαγγέλλει αξιολόγηση στο δημόσιο με συμμετοχή ακόμα και ιδιωτικών εταιριών! Στην ίδια νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση κινούνται οι λογικές της «ελεύθερης επιλογής σχολείου», των vouchers, αλλά και των «ανοιχτών σχολείων» του Δήμου Αθηναίων.

3 Έρχεται 4ο μνημόνιο. Σύντομα και το δημόσιο θα βρεθεί στο στόχαστρο με εντολή της ΕΕ και του ΔΝΤ, είτε από τη σημερινή κυβέρνηση είτε από μια οικουμενική παραλλαγή της είτε από μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Η επαναφορά της αξιολόγησης, οι απολύσεις, οι διώξεις, ένα νέο μισθολόγιο περικοπών, η κατάργηση της μονιμότητας και της σταθερής εργασίας, ο διοικητικός αυταρχισμός, η αποδόμηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, είναι ένα μέρος μόνο της ατζέντας που θα (ξανα)ανοίξει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τρία καθοριστικά σημεία για τη δράση μας:

Α. Συνδικάτα και Αγώνες. Το μόνο στήριγμα σήμερα για τους εργαζόμενους είναι τα σωματεία τους. Γι’ αυτό έχει κρίσιμη σημασία η εκλογή του νέου ΔΣ του Συλλόγου μας για την επόμενη χρονιά. Περιθώρια λάθους δεν υπάρχουν. Επιμένουμε ότι μέρος της απάντησης της κοινωνίας είναι η αναζωογόνηση των συλλογικών διαδικασιών και των μαζικών συλλογικών αγώνων. Τα συλλογικά σώματα, οι διαδικασίες βάσης, οι γενικές συνελεύσεις, η δικτύωση της αλληλεγγύης, τα ισχυρά, ανεξάρτητα και ταξικά σωματεία και συλλογικότητες αποτελούν μέρος του κοινωνικού σχεδίου για την αντίσταση απέναντι στο μνημονιακό καθεστώς.

Β. Σύγκρουση και ρήξη. Οι ανάγκες της κοινωνίας έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τη μνημονιακή πολιτική και σε ρήξη με το ευρωενωσιακό καθεστώς. Αν θέλουμε μισθούς και συντάξεις με τα οποία θα ζούμε, αν θέλουμε σταθερή και μόνιμη εργασία, δημόσια κοινωνικά αγαθά, αν θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και κοινωνική ασφάλιση, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ με τα πλαίσια που βάζουν η ΕΕ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και οι υποτακτικές τους κυβερνήσεις. Διαφορετικά θα επιλέγουμε μια ζωή τον διαχειριστή που θα φαντάζει λιγότερο αρπακτικός.

Γ. Ριζοσπαστικό Μέτωπο της κοινωνίας. Επιμένουμε ότι χρειάζεται να δημιουργήσουμε κοινωνικό και πολιτικό αντίπαλο απέναντι στο μνημονιακό δέος. Ο αντίπαλος στο καθεστώς αυτό δεν μπορεί να έρθει από κάποιον κομματικό φορέα-σωτήρα. Πρέπει να δημιουργηθεί μέσα στις κοινωνικές αντιξοότητες, πάνω από την απελπισία, δίπλα στο κάθε κοινωνικό σκίρτημα, μπροστά σε κάθε αγώνα αντίστασης και διεκδίκησης. Ένα ριζοσπαστικό μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων που θα θέτει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής των σημερινών μνημονιακών, τραπεζικών και ευρωενωσιακών πλαισίων.
Επί κυμάτων σφοδράς εποχής βαδίζουμε

Δύο χρόνια μετά τη νικηφόρα μάχη που έδωσε ο κλάδος ενάντια στην αξιολόγηση, η ανάγνωση της σημερινής εκπαίδευσης που γίνεται, με τη ψυχή στο στόμα, σε κάθε τάξη, είναι αφοπλιστική.
• 18.500 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών στα χρόνια των μνημονίων και μηδενικοί διορισμοί.
• Εξάπλωση της ελαστικής εργασίας και σοβαρές μειώσεις των προσλήψεων των αναπληρωτών.
• Υποβάθμιση των υποστηρικτικών δομών.
• Συνεχείς μετακινήσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων από σχολείο σε σχολείο για τη συμπλήρωση ωραρίου.
• Νηπιαγωγείο ενταγμένο στις συντηρητικές αναδιαρθρώσεις του Ο.Ο.Σ.Α., με την αύξηση στην ουσία του ωραρίου των συναδέλφων και το μελλοντικό σχεδιασμό για τμήματα δημιουργικής απασχόλησης 3ωρης διάρκειας.
• Υποταγή της Παιδαγωγικής στην αναγκαιότητα ανάπτυξης του προγράμματος με ό,τι τύχει!
• Διδακτικά αντικείμενα στην υπηρεσία ενός προγράμματος – λάστιχο όπου η δεξιότητα και τα ανεπαρκή βιβλία διαιωνίζουν τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.
Οι κεντρικές επιλογές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι η απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για την εκπαίδευση, η ευέλικτη σχέση υποταγής της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας, ο ανταγωνισμός των σχολικών μονάδων – των εκπαιδευτικών – των μαθητών, η δημιουργία μηχανισμών συγκρισιμότητας και κατάταξης, η διαφοροποίηση προγραμμάτων και σχολείων.
Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα πολεμικό σκηνικό για την εκπαίδευση. Μπροστά μας βρίσκεται μια νέα μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουμε ενάντια στις υπουργικές αποφάσεις για το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο. Χρειάζεται να οργανώσουμε ανένδοτο αγώνα για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς με σταθερή δουλειά για όλους.

Γι’ αυτό είναι καιρός τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι ομοσπονδίες να χαράξουμε την εκπαιδευτική πολιτική με ένα μορφωτικό σχέδιο ριζοσπαστικό και απελευθερωτικό.

Απέναντι στο διαφοροποιημένο, ανταγωνιστικό, αυτοχρηματοδοτούμενο, σχολείο της ημικατάρτισης για όσους αντέξουν, το οποίο προωθείται (ας μην ξεχνάμε τις δηλώσεις Λιάκου περί αυτονομίας των προγραμμάτων και της χρηματοδότησης) ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ την ενιαία, δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο μνημονιακό σχολείο σε όλες τις μορφές και εκδοχές του.

Διεκδικούμε την ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (δίχρονη υποχρεωτική προσχολική και δωδεκάχρονο σχολείο). Το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών. Ένα σχολείο που στο κέντρο του βρίσκεται όχι το «γνωστικό αντικείμενο» αλλά η παιδαγωγική σχέση, κόντρα σε κάθε μεταμοντέρνα αντίληψη που ταυτίζει την διανοητική εργασία με κάθε λογής χρησιμοθηρικές και εμπορευματικές πρακτικές. Ένα σχολείο με ενιαία προσέγγιση για τη γνώση – την τέχνη – και την τεχνική. Με στόχο τη βαθιά και ολοκληρωμένη γνώση, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης κόντρα στις δεξιότητες και τον κατακερματισμό της γνώσης. Με την παιδαγωγική λογική της ενιαίας διδασκαλίας, με μορφές συνεργασίας και συνδιδασκαλίας, με αντισταθμιστική εκπαίδευση (ενισχυτική διδασκαλία, Τάξεις υποδοχής, Τμήματα Ένταξης, παράλληλη στήριξη). Με τη λειτουργία δημιουργικών δραστηριοτήτων ώστε να καλύπτονται ολόπλευρα οι ανάγκες των μαθητών και όλοι οι εκπαιδευτικοί να μένουν στο σχολείο με οργανική θέση, να αποκτούν ουσιαστική σχέση με αυτό και με τους μαθητές του. Σε αυτό το σχολείο χωράνε όλοι οι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και ειδικότητες) αρμονικά ενταγμένοι σε ένα ενιαίο μορφωτικό σχέδιο. Με αυτό το σχολείο εξασφαλίζονται 2.500 οργανικές θέσεις για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα. Γι’ αυτό το σχολείο να αγωνιστούμε βάζοντας στην άκρη συντεχνιακές λογικές, κατακερματισμού, κανιβαλισμού και διαίρεσης του εκπαιδευτικού σώματος σε αλληλοσπαρασσόμενες κατηγορίες και φυλές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, η μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση και ισχυροποίηση των Δασκάλων σε Κίνηση ως μιας ανεξάρτητης ομάδας εκπαιδευτικών, ανοιχτής σε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο που δέχεται τις βασικές αρχές της και θέλει να συμμετάσχει ισότιμα στις διαδικασίες της. Οι Δάσκαλοι σε Κίνηση συμμετέχουν στο δίκτυο των Ανεξάρτητων Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων που συγκροτούνται και λειτουργούν σε επίπεδο συλλόγων με πλήρη αυτοτέλεια και ελευθερία δράσης, σε αντιπαράθεση με τον κατεστημένο κρατικό – κυβερνητικό – κομματικό συνδικαλισμό και με πλήρη διαχωρισμό από τους μηχανισμούς της κυβέρνησης, του υπουργείου και της διοίκησης.

Αντιστεκόμαστε:

Στις πολιτικές Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. –ΟΟΣΑ και στα μνημόνιά τους,
στο σχολείο της αγοράς και της φτώχειας,
στην αδιοριστία, την κινητικότητα, την ελαστική εργασία,
στον κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό
στη μετατροπή των δικαιωμάτων μας σε εξυπηρετήσεις
Στις εκλογές της 7ης Δεκέμβρη ζητούμε τη στήριξή σας, γιατί πιστεύουμε ότι εξακολουθούμε να υπηρετούμε αρχέγονες εκπαιδευτικές αρχές: συλλογικότητα, συναδελφικότητα, αλληλεγγύη, ανεξαρτησία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...